כמה תרוויח ישראל מהזכייה של נטע ברזילי באירוויזיון?
על פי בדיקה שערך הכלכלן הראשי של RBS, התיירים שייכנסו לישראל בעקבות הזכייה צפויים להכניס לה 210-160 מיליון שקל. מה צפויות להיות ההוצאות?
הזכייה המרשימה של נטע ברזילי באירוויזיון הלילה צפויה לספק לישראל הרבה מעבר לכבוד.
על בסיס בדיקה שערך הכלכלן הראשי של ה-RBS (הבנק המלכותי של סקוטלנד) לפני שנתיים, הזכייה בתחרות מגדילה את מספר התיירים במדינה המארחת בזמן האירוע בין 32-39 אלף תיירים.
המשמעות היא שברזילי תביא לישראל - וליתר דיוק לירושלים - עשרות אלפי תיירים שיגיעו במיוחד על מנת לצפות בתחרות וליהנות מאווירת האירוע. מנתונים של משרד התיירות עולה כי בממוצע, כל תייר שנכנס לישראל תורם לתעשיית התיירות הישראלית כ-1,500 דולר, כך שאירוח התחרות האירופית צפוי להניב למשק – מעבר להיקף הסכום התיירותי השגרתי - סכום שבין 160 ל-210 מיליון שקל.
- נתון צפייה מרשים לאירוויזיון: מעל מיליון צופים בטלוויזיה, יותר מ-50 מיליון צפיות ל-Toy ברשת
- אירוויזיון 2018: ישראל זכתה במקום הראשון
לפני שנתיים, הצליח סטפן וויל, הכלכלן הראשי של נטווסט בנק (המשתייך לקבוצת RBC) לבודד את מספר התיירים שהתחרות הפופולארית מצליחה להביא לכל מדינה מארחת. כך לדוגמא, התחרות ב-2015 הצליחה למשוך לווינה 30 אלף תיירים שהגיע במיוחד לאירוע. מנגד, הדנים, הצליחו להביא לקופנהגן 39 אלף תיירים לתחרות. באמצע, נמצאים השוודים שנאלצו להסתפק ב-32 אלף תיירים בעקבות האירוויזיון.
נטע ברזילי אתמול לאחר ההכרזה על הזכייה. מתוך עמוד הטוויטר של כאן
RT NewsChannelIL: צפו: רגעי הזכייה של NettaBarzilai וישראל באירוויזיון בליסבון. לשנה הבאה בירושלים!
— Israeli Culture (@IsraeliCulture) May 12, 2018
לכל הפרטים מהגמר הגדול: https://t.co/OxCF0kV9vF
לתיעוד מהחגיגות בתל אביב: https://t.co/78NNxffvCh pic.twitter.com/8UtzgFjBAc
לפי נתונים של משרד התיירות, בשנת 2017 נכנסו לישראל 3.6 מיליון תיירים, אך מאז ועד אפריל האחרון, קצב כניסת תיירים כבר גדל בקצב של כ-17% (לא כולל התיירות הנכנסת בעקבות הג'ירו ד'יטליה) כאשר היא תרמה לתוצר כ-2 מיליארד שקל ב-2017 (זה צפוי להגיע ליותר מ-25 מיליארד שקלים ב-2018). היקף התיירות הכוללת (כולל הפנימית) מגיע לתרומה של כ-30 מיליארד שקל לתוצר. למרות שמבחינת התוצר מדובר בסכומים שאינם משמעותיים, 200 מיליון שקל הם סכום נאה, אך חשוב מכך, התיירות היא תעשייה עתירת עובדים ומהווה מעסיקה גדולה (כ-150 אלף איש), בעיקר עובדים המשתייכים לסקטור בעלי ההכנסה הנמוכים.
עם זאת, אסור לשכוח שבצד ההכנסות יש גם לא מעט הוצאות. לפי החישוב של וויל, הממשלה תוציא סכום שנע בין 17 ל-36 מיליון ליש''ט (בין 84 ל-174 מיליון שקל) על הפקת האירוע הגרנדיוזי. חשוב להדגיש כי בניגוד להכנסות, ההוצאות ימומנו על ידי המדינה וגם על ידי השלטון המקומי (עיריית ירושלים ככל הנראה).