$
דעות

אל תתבלבלו: שכר המינימום לא באמת עולה

מבחינה משפטית, המעסיקים אינם מחויבים לעלייה בשכר המינימום השעתי ויכולים להמשיך ולשלם לעובדיהם את השכר הקודם. זאת, מאחר שכדי לשנות את שכר המינימום באופן מחייב יש צורך בשינוי חקיקה, וההסכמות שהתקבלו הן בגדר "פרשנות"

נמרוד רטנר 07:4711.05.18

"שכר המינימום השעתי עולה ל-29.12 שקל לשעה", עדכנו בשמחה כותרות העיתונים לפני מספר ימים. "בשורה אמיתית לעובדים החלשים במשק", "הישג ליו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן וליו״ר נשיאות הארגונים העסקיים שרגא ברוש", בישרו כותרות אחרות. על פניו – זוהי ידיעה משמחת מאוד עבור עובדים רבים הנלחמים מדי יום על פרנסתם ונאבקים על כל שקל. אך האם אכן זהו המצב, ושכר המינימום השעתי עלה? לצערי, התשובה שלילית ולמרות כל ההצהרות בכלי התקשורת, בפועל שכר המינימום השעתי נשאר זהה לחלק גדול מהעובדים במשק.

 

 

 

במה בדיוק מדובר? בהתאם לסעיף 1 לחוק שכר מינימום, שכר המינימום לשעה הוא החלק ה-186 של שכר המינימום. ההצהרות על עליית שכר המינימום נבעו מחתימת צו הרחבה בדבר קיצור שבוע העבודה במשק. הצו קבע כי שבוע העבודה יקוצר ל-42 שעות עבודה (במקום 43 שעות) החל מהראשון באפריל 2018, וששכר השעה יחושב על בסיס של 182 שעות לחודש עבודה. קביעות אלה פורשו כהעלאת שכר המינימום השעתי ל-29.12 שקל במקום 28.49 שקל כפי שהיה עד כה.

 

תלוש משכורת תלוש משכורת צילום: עטא עיווסאת

 

אז איפה הבעיה? נשיאות הארגונים העסקיים הינה "ארגון גג" המאגד ומייצג את האינטרסים של מעסיקים מרכזיים במשק, אבל לא של כולם. היא הגיעה להסכמה עם יו"ר ההסתדרות שצו ההרחבה יפורש כך שקיצור שעות העבודה יתורגם להעלאה של שכר המינימום השעתי. משכך, ההסכמות אליהן הגיעו, על עלייה של כ-2% בשכר המינימום, תקפות רק לאותם עסקים החברים בארגוני החברים המשתייכים לנשיאות הארגונים העסקיים, או ארגונים שחתמו על הסכמים קיבוציים מול ההסתדרות הכללית. ומה עם היתר? מה התוקף של צו ההרחבה כלפיהם? עבורם, ההסכמה לא רלוונטית ואותם עובדים יישארו, לפחות נכון לעכשיו, עם שכר המינימום טרום חתימת הצו, כלומר – 28.49 שקל לשעה.

 

ועוד נקודה מעניינת; מבחינה משפטית, המעסיקים, כולל אלה המשתייכים לנשיאות הארגונים העסקיים או מי שחתום על הסכם קיבוצי מול הסתדרות הכללית, למעשה אינם מחויבים לעליה בשכר המינימום השעתי ויכולים להמשיך ולשלם לעובדיהם את השכר הקודם. מדוע? כדי לשנות את שכר המינימום באופן מחייב יש צורך בשינוי חקיקה, וההסכמות שהתקבלו הן בגדר "פרשנות".

 

במצב הנוכחי, במסגרתו הועלה שכר המינימום במסגרת פרשנות מוסכמת, המעסיק אינו חשוף לדין הפלילי בהתאם לסעיף 14 לחוק שכר מינימום, במידה שימשיך לשלם שכר מינימום שעתי בגובה 28.49 שקל. אז כל מעסיק יכול לבחור להמשיך לשלם שכר מינימום כפי שהיה עד כה, או ללכת לקראת עובדיו ולהעלות להם את שכר המינימום בהתאם להבנות שהתקבלו בין נשיאות הארגונים העסקיים לבין הסתדרות הכללית. מעסיק יקר, במה תבחר?

 

התעריף המוגדל אמור להופיע כבר בתלוש חודש אפריל. בימים אלה מקבלים עובדים רבים את משכורתם, ועקב הפרסומים המטעים על עדכון שכר המינימום - מצפים לעלייה בשכר השעתי. התלוש שיקבלו מהמעסיק ימצא את חלקם מבולבלים, זועמים ומאוכזבים. זו אמנם נשמעת עליה מינורית, אבל היא משמעותית עבור אותם עובדים, רובם עובדי "צווארון כחול" המהווים את חוט השדרה של המשק בישראל.

 

עו"ד ורו"ח נמרוד רטנר הוא סמנכ"ל חשבונתון (המרכז לחשבי שכר ומנהלי חשבונות)

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x