$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

רשות המסים מחקה 40 מיליון שקל לפישמנים

הרשות, שדחפה את פישמן לפשיטת רגל, הגיעה להסדר עם פישמן רשתות: החברה תשלם 50 מיליון שקל בלבד מחוב שנוצר מההימור על הלירה הטורקית

גולן חזני 06:5617.04.18

 רשות המסים אמנם דחפה את אליעזר פישמן להליך של כינוס נכסים, אך במקביל הגיעה לפשרה עם חברת פישמן רשתות שבבעלות כונס הנכסים של פישמן וילדיו שבמסגרתה נמחקו 40 מיליון שקל מתוך חוב כולל של 95 מיליון שקל, כך נודע ל"כלכליסט". הסכם הפשרה הוא חדשות טובות לפישמן רשתות.

 

 הקרב על הגדרת החובות כאבודים

 

ב־2006 הפסידו פישמן וחברות שבשליטתו, בהן פישמן רשתות, כ־400 מיליון דולר עקב הימור כושל על הלירה הטורקית. בשל כך, חברות שבשליטת פישמן נדרשו לפרוע חובות לבנק מזרחי־טפחות ובנק דיסקונט.

 

כדי לעמוד בפירעון החובות של פישמן רשתות, מכר פישמן מניות של חלק מהחברות שבשליטתו. עם פירעון החובות לבנקים, הפך פישמן לנושה של החברות. עם הפיכתו לנושה, ביקש פישמן להכיר בחובות של החברות האלו כחובות אבודים, מה שהיה מאפשר לו לקזז את ההפסדים שנגרמו בשל ההימור על הלירה הטורקית כנגד רווחי הון שנוצרו ממכירת המניות. פישמן הזמין חוות דעת מרואה החשבון אלי אל־על שטען שאכן מדובר בחובות אבודים מכיוון שבאותה שנה — 2006 — קבוצת החברות של פישמן לא יכלה לפרוע את החובות כלפי בעלי המניות, כלומר כלפי פישמן.

 

מנגד, רשות המסים טענה כי הדבר אינו נכון מכיוון שהחברות נשארו פעילות לאחר 2006 ושבתקופה הרלבנטית היו בבעלותן נכסים, לא הוצמדה להן הערת עסק חי ולא נטען לגבי אף אחת מהן כי היא צפויה להתרסק או להפסיק לפעול. במילים אחרות, הרשות טענה כי לא ניתן לקזז את הרווחים ממכירת המניות כנגד ההפסדים שנגרמו מהלירה הטורקית.

 

ערן יעקב ערן יעקב

 

הרשות הוציאה לפישמן שומת מס על 2006. לפי השומה, החוב האישי של פישמן ואשתו טובה לרשות עומד על 185 מיליון שקל והחוב של פישמן רשתות עומד על 95 מיליון שקל. בשנתיים האחרונות פרעה פישמן רשתות 5 מיליון שקל מתוך החוב. בשל רצונה להימנע מתהליך משפטי ארוך ומכיוון שבתקופה הרלבנטית החברה לא היתה שייכת רק לאליעזר פישמן אלא גם לילדיו, הרשות הגיעה לאחרונה לפשרה מול פישמן רשתות שבמסגרתה תשלם החברה רק 50 מיליון שקל — 15 מיליון שקל במזומן ו־35 מיליון שקל בפריסה לשלוש שנים עד 2020. הרשות לא ויתרה לפישמן על החוב האישי, והיא צפויה לקבל 125 מיליון שקל מקופת הפירוק של נכסיו, שעליה אמון עו"ד יוסי בנקל.

 

רשות המסים היא זו שדחפה את פישמן לפשיטת רגל כשב־2016 הגישה לבית המשפט בקשה להכריז על פישמן כפושט רגל — בקשה שאליה הצטרפו הבנקים הנושים של פישמן.

 

ברשות המסים טענו שלא ניתן להתייחס להסדר מול פישמן רשתות משום שמדובר בהסדר חסוי. עם זאת, מקורבים לרשות הדגישו כי מדובר במהלכים מקובלים בין נישום לרשות.

 

מימין: אייל פישמן, אליעזר פישמן ובנותיו ענת מניפז ורונית פישמן מימין: אייל פישמן, אליעזר פישמן ובנותיו ענת מניפז ורונית פישמן צילום: אוראל כהן

 

פישמן רשתות בדרך לפתוח דף חדש

 

פישמן רשתות מחזיקה באופן מלא בחברות טלפארמה, היפר טוי, מרכז הצעצועים, זר פור יו, פאואר קארד 2000 ומגה ספורט, וכן ב־40% ממניות גלובלברנדס. נכס מרכזי שממנו נפרדה לאחרונה הוא השליטה בהום סנטר שנמכרה לילדיו של פישמן ב־5 מיליון שקל בלבד.

 

ההסדר עם הרשות הוא קריטי עבור פישמן רשת מכיוון שהוא מסיר מעליה עננת חוב כבדה שרבצה על מצבה הפיננסי ומקרב אותה לפתיחת דף חדש. בזכות הסכם הפשרה וההנפקה הקרובה של גלובלברנדס בבורסה, החברה בונה על הגעה לשווי חיובי מוערך של כ־100 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x