$
דעות

פרשנות

רשות ההגבלים צריכה לחשוף את דו"ח הקוטג'

תנובה מסרבת לחשוף את הדו"ח שהמליץ לה להעלות מחירים במותגים שבהם יש ביקוש קשיח למוצריה. רשות ההגבלים צריכה לפרסם לפחות את חלקו, כי זכות הציבור לדעת איך ועד כמה עשק אותו מונופול החלב אם בכלל

תומר גנון 17:3623.03.18

השבוע פורסם ב"כלכליסט" כי דו"ח רגיש של חברת הייעוץ מקינזי שתנובה הכחישה את קיומו במשך שנים רבות, ובו המלצה להעלות מחירים במוצרים שבהם הביקוש למותגיה קשיח, אותר במפתיע על ידי מונופול החלב. זאת לאחר שבית המשפט חייב את תנובה להגיש תצהיר תומך בטענתה שדו"ח כזה אינו קיים או שהיא היא אינה מוצאת אותו.

 

 

  

השופטת תמר בזק רפפורט הבינה כנראה שאם מבקר המדינה ציטט מהדו"ח הזה, ורשות ההגבלים העסקיים תפסה אותו במסגרת חקירה נגד החברה, הטענות של תנובה הן תמרון התחמקות, די מגושם, מלהציג בפניה את מה שעשוי להוות ראיית זהב בתביעות ייצוגית שהוגשו נגד החברה ונדונות בבתי המשפט

 

הפגנה נגד תנובה, על רקע העלאת מחיר הקוטג' הפגנה נגד תנובה, על רקע העלאת מחיר הקוטג' צילום: אוראל כהן

 

תנובה ביקשה להפוך לחסוי את הדו"ח שהיא מצאה פתאום, אולי בזכות הניקיונות לפסח, ואותו הגישה במעטפה סגורה לשופטת. היא כנראה חוששת שחשיפת נתונים מתוכו בשתי תביעות ייצוגיות שהוגשו נגדה בעקבות המלצת מקינזי – אחת על גבית מחיר מופרז בקוטג' על ידי עו"ד שחר בן מאיר, והשנייה על גביית מחיר מופרז בגבינה הלבנה והשמנת המתוקה על ידי עוה"ד אופיר נאור ורנן גרשט – יכולה לעלות לה בתשלום של עשרות אם לא מאות מיליוני שקלים לצרכנים.

 

ההליכים המשפטיים בנושא חשיפת הדו"ח במסגרת התביעות עשויים להימשך עוד זמן רב. סיכוי גדול שגם אם בית המשפט יחשוף בפני התובעים אפילו חלק מהנתונים, הם יהיו תחת סודיות. ובכל מקרה, תביעות כאלה עשויות לבסוף להסתיים בפשרות. כסף אולי יחזור לצרכנים במסגרת הפשרה, אבל את האמת הם לא יידעו כי תנובה מן הסתם לא תסכים להודות בדבר ולא תחשוף שום נתון כחלק מתנאי הפשרה.

 

תנובה מסתתרת בבקשה לחיסון מאחורי הטענה שהנתונים בדו"ח כוללים סודות מסחריים. כלומר מידע סודי שיכול לתת למתחרות שלה יתרון מסחרי עליה. מה היתרון שיצמח לשטראוס או טרה אם ידעו מה היו שיעורי הרווחיות של תנובה בשנת 2011 במוצרים רגישים ומהם המוצרים האלה? לשאלות האלה יידרש מן הסתם בית המשפט, ולא בטוח שההחלטה שלו תתמוך דווקא בעמדה של תנובה.

 

כבודן של התביעות במקומן, אבל גם לציבור שאינו צד להליכים מגיע לדעת מה בדיוק היה בדו"ח הזה. מבקר המדינה אומנם נתן את השורה התחתונה בדו"ח שפרסם בסוף 2017 ("האופטימום להעלאת מחירי מוצרי המדף הוא 12%-10%"), אולם הוא לא חשף באיזה מוצרים דובר בדו"ח וגם מה הם שיעורי הרווחיות בהם. ואלה נתונים, לפחות לדעתי, שספק אם יש בהם באמת פגיעה בסוד מסחרי כלשהו של תנובה.

 

המבקר עשה אולי את שלו במסגרת מגבלותיו (תנובה אינה גוף מפוקח על ידו). עכשיו הגיע תורה גם של רשות ההגבלים העסקיים לסיים את מה שהתחילה. אחרי שתפסה את דו"ח מקינזי במסגרת חקירה שניהלה נגד תנובה על אי מסירתו, ואף הטילה עליה קנס של 3 מיליון שקלים, בידיה ההחלטה אם לחשוף אותו לעיני הציבור. אולי לא את כולו, וכמובן תוך השחרת סודות מסחריים כמו עלויות או מרכיבים מסוימים, אבל לתת לציבור להבין מה בדיוק היה בדו"ח הזה. זכות הציבור לדעת איך ועד כמה עשק אותו מונופול החלב – אם בכלל.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x