$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

שותפות בתמר צפויות לפרסם דיווח סותר על הנחה לחברת החשמל

ישראמקו ודור גז, מהשותפות בתמר, יוציאו בימים הקרובים תחזיות להנחה שתקבל חברת החשמל על מחיר הגז עם פתיחת החוזה ביניהן. אלא שישראמקו צפויה לחזות ירידה של 16%–18% ודור גז של 25%. דלק כבר פרסמה תחזית לירידה של 12.5%

ליאור גוטמן 07:0315.02.18

החזית האחידה של השותפות הישראליות במאגר תמר בכל הנוגע להכנסות ותמלוגים צפויה להיסדק בימים הקרובים, עם פרסום שתי תחזיות שונות של ישראמקו ודור גז לגבי ההנחה הצפויה על מחיר הגז לחברת החשמל ‑ כך נודע ל"כלכליסט".

 

 

 

בעוד שישראמקו, שמחזיקה ב־29% ממאגר תמר, צפויה לדווח שמחיר הגז בחוזה חברת החשמל ירד בכ־16%‑18%, דור גז, שמחזיקה ב־4% מהמאגר, צפויה

לדווח שהמחיר ירד ב־25%. קבוצת דלק, לעומתן, שמחזיקה ב־25% מהמאגר דרך דלק קידוחים, חזתה כי המחיר ירד ב־12.5% בלבד. מאחר שמדובר באותו מאגר הגז, מאותו הלקוח ומאותו החוזה, לא ברור מה הגורם לפערים התמוהים בדיווחי השותפות.

 

דלק פרסמה לפני כשבוע תזרים מזומנים מהוון (DCF) עבור מאגר תמר, שכלל את תחזית המכירות שלה, ההכנסות ותשלומי התמלוגים השונים עד 2051.

 

דלק הניחה באותו הדיווח שחוזה הגז של חברת החשמל ייפתח רק ב־2021 לטובת עדכון מחיר. זאת, חרף הפרסומים של חברת החשמל שהיא מעוניינת לפתוח אותו עוד השנה. עוד העריכה דלק שאם וכאשר החוזה ייפתח, הוא יוביל לירידת מחיר של כ־12.5% בלבד ‑ כמחצית מההנחה האפשרית שחברת החשמל ושותפות תמר סיכמו עליו בעת החתימה המקורית על החוזה ב־2012.

 

הנחות אלו גזרו עבור דלק גם את היקף ההכנסות בשנים שלאחר ירידת המחיר, משם נגזרים גם היקפי התמלוגים שמשלמים למדינה או לצד ג'. באורח פלא, ההנחות הללו חזרו אתמול על עצמן גם בפרסום תחזית ההכנסות של דלק פטרוליום, שמחזיקה ב־9% מהמהמאגר.

 

השותפות האחרות צפויות לבחור במתווה שמרני יותר מזה של דלק. ישראמקו צפויה לדווח שהמחיר ירד בכ־16%‑18%, כאשר הסמן הקיצוני ביותר תהיה דור גז שתניח שמחיר הגז ירד ב־25% במלואם, כפי שסוכם בחוזה המקורי מול חברת החשמל.

 

לפיכך, תזרים המזומנים החזוי של שתי אלו, לרבות ההכנסות העתידיות, היקף מכירות הגז, היקף התמלוגים או שיעור מס החברות (שמגולם כמקדמות מס) בהכרח יהיה שונה מזה של דלק ומצומצם יותר בהיקפים שעשויים להצטבר לכדי מאות מיליוני דולרים. מבחינת מאגר תמר מדובר באירוע ששקול לירי בנגמ"ש, משום שעד היום תחזיות ההכנסות שלהן היו דומות עד זהות לאלו של דלק.

 

  צילום: אלברטוס

 

במשק האנרגיה מייחסים שורת סיבות לשמרנות של ישראמקו ודור גז, ובראשן הצורך של דלק לשמר חזית הכנסות גבוהה יחסית לעומת השותפות האחרות. דלק השלימה לאחרונה גיוס חוב ורמת המינוף שלה תחייב תזרים מזומנים גבוה. שנית, דור גז עברה טלטלה לאחרונה והשליטה בה עברה לידי גופים מוסדיים שמסתמנים כשמרניים בהנחותיהם.

 

הבעיות של השותפות במאגר עלולות להתעורר במועד בו ייפתח החוזה. כל שיעור הנחה שיקבע בחוזה חברת החשמל בהכרח יעלה שאלות מול מי שפיספס בתחזית ההכנסות העתידיות, והשותפות יצטרכו להסביר מדוע בחרו במודל הנחה כזה ולא אחר, ומה הסתירו לכאורה השותפות אחת מהשנייה.

 

אתמול נערכה פגישה בין חברת החשמל לשותפות תמר, בניסיון ראשוני לפתוח את החוזה. הצדדים נפגשו, לבקשת חברת החשמל, שהציעה לפתוח את החוזה בשל פערי מחירים גבוהים שקיימים כיום ‑ 6 דולר ליחידת אנרגיה שמשלמת חברת החשמל לעומת 4 דולר ‑ המחיר הממוצע בשוק). אך בשותפות תמר מסרבים כרגע בכלל לשמוע על הרעיון, והפגישה הסתיימה ללא תוצאות או פריצת דרך.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x