משרד החינוך, המל"ג והסטודנטים תומכים בהמשך הקיצוץ בנקודות זיכוי לסטודנטים
זאת, בטענה שבתמורה נמנע קיצוץ משמעותי תקציבי ההשכלה הגבוהה; גפני: "לא יאושר קיצוץ ל-7 שנים, אגף התקציבים סחט באיומים את הסטודנטים"
משרד החינוך, המועצה להשכלה גבוהה והתאחדות הסטודנטים, התאחדו בתמיכה בהמשך הקיצוץ בנקודת הזיכוי לבוגרי תואר אקדמי. זאת בטענה שבתמורה נמנע קיצוץ משמעותי תקציבי ההשכלה הגבוהה. יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני האשים לעומת זאת את האוצר בסחיטה באיומים של הסטודנטים והודיע שלא יסכים להארכה של 7 שנים ואם היא לא תקוצר לא יאשר את החוק.
- הצלחה לכחלון: הכנסת אישרה את הגדלת נקודות הזיכוי במס להורים עובדים
- האטה משמעותית בגידול במספר הסטודנטים הכולל במוסדות ההשכלה הגבוהה
- שקיעתה של ההשכלה הגבוהה: אות אזהרה לאקדמיה הישראלית
עד סוף 2012 קיבלו סטודנטים שסיימו את לימודיהם נקודת זיכוי במשך 3 שנים עבור תואר ראשון וחצי נקודת זכות למשך שנתיים עבור תואר שני. בחוק ההסדרים של 2013 הוחלט להעניק את ההטבה רק לשנה אחת לכל תואר. עכשיו מוצע במסגרת חוק ההסדרים להאריך את ההוראה ב-7 שנים סוף 2025.
בדברי ההסבר לחוק נאמר: "נקודת זיכוי למי שסיים תואר היא הטבה רגרסיבית במהותה הניתנת לבעלי שכבת מקבלי שכר גבוה". עוד נטען שהאפקטיביות של ההטבה בעידוד לימודים גבוהים מוגבלת "שכן היא מוענקת ליחיד בתום הלימודים והיא אינה משפיעה על מצבו הכלכלי בזמן הלימודים כאשר צרכיו גדולים יותר". רכז ההשכלה הגבוהה באגף התקציבים, שלמה פשקוז, אמר שהרבה יותר הגיוני לעודד לימודים באמצעות מלגות.
נציג משרד החינוך אמר שההסכמה להארכת הקיצוץ מנעה קיצוץ של רבע מיליארד שקל בתקציב ההשכלה הגבוהה (ב-2015). בתקציב 2019 הושגה שוב עסקה במסגרתה הוקטן משמעותית הקיצוץ הרוחבי במועצה להשכלה גבוהה וכן הועברו כספים למעונות. סמנכ"לית הועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה שירה מבון אמרה שהקיצוץ הרוחבי היה פוגע מאוד בהוראה במוסדות האקדמיים.
יו"ר התאחדות הסטודנטים, רם שפע, שאל: "האם לא עדיף לתת כסף לסטודנטים מרהט ומדימונה"? במקום לבוגרים. לדבריו, "תפקידי הוא שתקציב ההשכלה הגבוהה יילך למקומות הנכונים". לעומת זאת ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) כתב לגפני שמי שצריך לייצג את בוגרי האוניברסיטאות הם נציגי האקדמאים ולא נציגי הסטודנטים.
יו"ר סיעת כולנו, ח"כ רועי פולקמן, אמר כי "בסוף צריך לתעדף. היה מרכיב פופוליסטי בנקודות הזיכוי לבוגרי אוניברסיטה ועברו כמה שנים והחליטו שזה לא מספיק יעיל. עדיף להשקיע במכינות קדם אקדמיות לחרדים ובמעונות לסטודנטים. זה פי מאה יותר חברתי".
אבל יו"ר ועדת הכספים גפני אמר כאמור ש"אגף התקציבים נותן לאקדמיה כסף לשנה עד שנה וחצי ובטווח הארוך יפסיק לתת. הוא נותן דבר קטן ומקבל דבר קבוע כגדול. מרוויח הרבה כסף. 7 שנים זה שלוש קדנציות". עוד אמר שאגף התקציבים סחט באיומים את הסטודנטים ואיים עליה שאם תתנגד לביטול נקודות הזיכוי יבוטלו הטבות לסטודנטים מוחלשים. גפני הבהיר ש"לא נאשר הארכה של 7 שנים. 7 שנים זה לבטל בלי לומר. אתם בוחנים את הערנות שלי".