פרסום ראשון
רשות המסים עושה סדר: כך ייקבעו קנסות במסגרת הסדר גילוי מרצון
בהנחיות פעולה שהופצו לפקידי השומה מפרטת רשות המסים את מדיניות הקנסות שלה, ומה יידרש מהפקיד לבחון בעת קבלת בקשה להקלה בקנס במסגרת ההליך - למשל היקף ההכנסות המוצהרות של הנישום ועברו מול הרשות
רשות המסים חושפת לראשונה את הקריטריונים לקביעת הקנסות במסגרת נוהל הגילוי מרצון, לפיהם פקידי השומה נדרשים לפעול. מעתה - כאשר פקיד שומה יבחן הקלה בקנס על מי שמבקש להיכנס להליך של גילוי מרצון הוא יידרש לקחת בחשבון עד כמה מהותי היקף ההכנסה החייבת במסגרת הבקשה ביחס להון ולהכנסות המוצהרות של אותו אדם, מידת המעורבות של אותו אדם באי הדיווח על ההכנסות (אם הסתיר באופן פעיל ומכוון למשל), מה מידת הצייתנות של אותו אדם מול רשות המסים ועוד. למסמך המלא של רשות המסים - לחצו כאן
- שוק הנדל"ן ממשיך להתקרר: ירידה של 17% בהכנסות ממיסוי מקרקעין בינואר
- רשות המסים: השכרת 10 דירות ומעלה תיחשב כהכנסה מעסק
- על הכוונת של רשות המסים: ישראלים המחזיקים בחשבונות בנק בבריטניה
קריטריונים נוספים הם מצבו האישי והבריאותי של אותו אדם, גיל מבוגר, מחלה קשה או נכות (בפרט היותו נכה צה"ל), אסון אישי וכו'. רשות המסים מציינת כי זו לא רשימה סגורה ובמקרים חריגים ניתן לקחת בחשבון שיקולים נוספים.
למעשה עד כה כל תחום הקנסות היה עמום ברשות המסים בכל הנוגע להליך הגילוי מרצון - בד"כ לא מדובר באופן רשמי בקנס אלא בשיעור מס גבוה יותר ממה שבעלי ההון הלא מדווח היו נדרשים לשלם אם היו עושים זאת בזמן או ומגישים את המסמכים המלאים שמעידים על מקור הכסף.
נוהל הגילוי מרצון מאפשר למי שיש לו הון לא מדווח להגיע לרשות המסים ולהסדיר את החוב שלו, מבלי שייפתח נגדו הליך פלילי. הנוהל החדש שהתחיל לפני כחודשיים כולל גם הוא את המסלול האנונימי שזכה להצלחה גדולה בסיבוב הקודם, מאחר שאיפשר למי שרצה להגיע להסדר מול הרשות בנוגע לגובה המס שישלם באמצעות עורך דין או רואה חשבון ורק לאחר מכן לחשוף את זהותו.
מייצגים רבים התלוננו לאורך הדרך על חוסר ודאות מול רשות המסים, ועל יחס נוקשה יותר מצד פקידי שומה שונים. כעת בהנחיות פעולה שהופצו לפקידי השומה מפרטת כאמור רשות המסים את מדיניות הקנסות שלה, שכן למרות החסינות הפלילית היא עדיין יכולה באופן עקרוני לקנוס על אי הגשת דו"ח שנתי בזמן או על אי הגשת המידע המלא.
עוד מבהירה הנהלת רשות המסים לכלל פקידי השומה כי במקרים השייכים למסלול המהיר הוחלט כי לא פותחים בהליך ביקורת ושומה, למעט מקרים חריגים. עורכי דין ורואי חשבון ציינו סביב הנוהל הקודם כי לאחר שקיבלו אישור ממטה הרשות לפנות להליך גילוי מרצון מקוצר (בתנאי שההון לא עולה על 2 מיליון שקל והמס לא עולה על חצי מיליון שקל), החלו משרדי שומה להערים קשיים. כעת הנהלת הרשות מתייחסת לסוגיה ואומרת שפתיחת אותם תיקים, שתשלום המס שלהם אמור להתבצע מיידית יתאפשר רק במקרים חריגים.
עו"ד בועז פינברג, מנהל מחלקת מיסוי במשרד זיסמן אהרוני גייר ושות' אומר כי "אין ספק שההוראות אמורות לצמצם מחלוקות בין הנישומים לפקידי השומה, אך עדין מותיר מרחב שיקול דעת רחב לפקיד השומה להטיל קנסות או לחייב במס את קרן הכספים, ואז אנחנו שוב חוזרים לעולם שבו תלוי על איזה פקיד שומה אתה נופל. ראוי היה שההנחיות בעניין הזה יהיו אחידות, במקום לאפשר לכל פקיד שומה שיקול דעת רחב אשר עלול להביא לאכיפה בררנית בין נישומים עם סטטוס דומה".