$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

חרף הבטחות האוצר: הוצאות הנציגות בניו יורק שוב תפחו

החשבת הכללית לשעבר התחייבה ב־2016 שמספר עובדי הנציגות והוצאותיה יקוצצו, אך כעת מתברר שבשנה שעברה הם דווקא עלו ב־3.7%

עמרי מילמן 06:4712.02.18

משרד האוצר הבטיח לצמצם את ההוצאות של הנציגות שלו בניו יורק, אך למרות זאת ההוצאות רק עלו. ל"כלכליסט" נודע כי היקף ההוצאות וההתקשרויות של נציגות משרד האוצר בתפוח הגדול ב־2017 עמד על 219.6 מיליון שקל — עלייה של 3.7% בהשוואה ל־2016, אז הסתכמו ההוצאות וההתקשרויות ב־211.6 מיליון שקל. ב־2015 היקף ההוצאות וההתקשרויות של הנציגות עמד על 184.2 מיליון שקל.

 

 

 

הנציגות בניו יורק היא למעשה אגף של החשב הכללי במשרד האוצר והיא אחראית לסייע בפיתוח קשרי משקיעים ובפיקוח ובקרה תפעולית ליחידת החוב באוצר, בעיקר מול ארגון הבונד שמגייס כספים עבור ממשלת ישראל מאז שנות החמישים. בנובמבר 2016 הכריזה החשבת הכללית באוצר דאז, מיכל עבאדי־בויאנג'ו, כי מספר עובדי הנציגות יופחת מ־25 ל־10 בלבד.

 

רוני חזקיהו רוני חזקיהו צילום: עמית שעל

 

 

ההחלטה על הפחתת מספר העובדים התקבלה לאור ההבנה שהטכנולוגיה ומערכות התשלומים המתקדמות מאפשרות להפחית את מספר העובדים, שהעסקתם כרוכה בין היתר במימון שכר הדירה ומימון בתי הספר לילדיהם. בין היתר הוחלט באוצר להשיב ארצה שני שליחים של החשב הכללי שעובדים בנציגות שמימון משפחותיהם בניו יורק עולה כסף רב. מהלך זה, שאכן יצא לפועל, היה אמור להפחית את הוצאות הנציגות ב־14 מיליון שקל בשנה, אולם פירוט ההוצאות וההתקשרויות של הנציגות בניו יורק שהגיע לידי "כלכליסט" בעקבות בקשת חופש המידע של התנועה לחופש המידע חושף כי המהלך לא הפחית את ההוצאות, להפך.

 

בנוסף, הפירוט חושף כי מרבית ההתקשרויות של הנציגות בניו יורק עם ספקים שונים נעשה בפטור ממכרז. כלומר, לא מבוצע הליך מכרזי שאמור להפחית את העלויות ולוודא שאין התקשרות עם מקורבים.

 

הספק המרכזי של הנציגות בניו יורק הוא ארגון הבונד. 165 מיליון שקל מהוצאות הנציגות ב־2017 הגיעו לארגון שבראשו עומד ישראל מימון, שכיהן כמזכיר הממשלה תחת אהוד אולמרט ואריאל שרון. לכאורה, הגיוני שהבונד יהיה ספק מרכזי של הנציגות, אלא שהוא גוף שמממן באופן שוטף נסיעות של פוליטיקאים שונים לחו"ל.

 

בתוך כך, משלחת הרכש של האוצר לניו יורק מסרבת להצטמצם ולהפחית עלויות, למרות שבפועל עומדים לרשותה אמצעי תקשורת שמאפשרים לכל חברה פרטית וממשלתית לסחור מול גופים שונים בעולם ללא נוכחות או נציגות פיזית.

 

מנכ"לית התנועה לחופש המידע עו"ד נירית בלייר מסרה כי "היום אפשר לומר שנסגר מעגל שהחל בדרישת התנועה לפרסם את ההתקשרויות הממשלתיות לפני כשנתיים. אז נתקלה הדרישה בסירוב מוחלט. מאז החלו משרדי הממשלה לדווח באופן שוטף לציבור על כל התקשרות. זוהי קפיצת מדרגה מרשימה".

 

מהאוצר נמסר כי "ההחלטה על צמצום פעילות הנציגות התקבלה ב־2016 וצעדי הצמצום בוצעו ב־2017 כך שפערי ההוצאות בין השנים אינם מגלמים את צמצום הפעילות. לגבי התשלומים לארגון הבונד — בעניין זה הנציגות מהווה צינור בלבד ושינויים בהוצאות אלו אינם קשורים לצמצום פעילות הנציגות. בנוגע להתקשרויות בפטור ממכרז — תקנות חוק חובת המכרזים כוללות תקנה שמאפשר פטור ממכרז בעסקאות שנעשות במדינת חוץ מתוך הבנה שקיים צורך להתאים את הדרישות לסביבה עסקית בה החוק עצמו ותקנותיו אינם חלים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x