$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מסלול מס חדש לקרנות זרות: עשויות לשלם עוד פחות

בעקבות בקשה של אחת הקרנות, רשות המסים החליטה כי קרנות השקעה עם מיעוט משקיעים שלהן נוכחות קבועה בארץ יוכלו לשלם מס יחסי לפי ההוצאות בישראל, במקום מס קבוע של 10%—15%. ד"ר עוז חלבי: "צעד חיובי להקלת הנטל על משקיעים זרים"

עמרי מילמן 06:4308.02.18

רשות המסים פרסמה החלטה חדשה שלפיה קרנות השקעה זרות עם מיעוט משקיעים ובעלות מוסד קבע בארץ ישלמו מס יחסי לפי ההוצאות בישראל, במקום תשלום מס קבוע של 10%־15%.

 

ככלל קרנות זרות פטורות ממס, אולם כאשר קרן הון סיכון או כל קרן השקעות אחרת מקימה בארץ נציגות עבור ניהול ההשקעות מתעוררת השאלה אם מדובר במוסד קבע שהופך אותה לישראלית, ומחייב בתשלום מס של 30% על המימושים שלה, או שמה עדיין מדובר בקרן זרה שפטורה ממס.

לקרנות עם משקיעים רבים רשות המסים מעניקה את הפטור ביתר קלות, גם אם קיימת פעילות ניהול כלשהי בארץ, שכן קל יותר לזהות כי מדובר בהשקעות פסיביות שלהם. קרנות עם מעט משקיעים ממוסות היום 10%־15% בהתאם למדינת המוצא של המשקיעים בהן. עורכי דין מספרים כי מנגנון זה יצר למשקיעים בעיות רבות במדינות שלהם, שכן מדובר במעין תשלום פשרה שלא מאפשר קיזוז. אם יש מוסד קבע, על המשקיעים לשלם מס מלא בארץ ולקזז אותו, אם אין מוסד קבע — עליהם לשלם מס מלא בארצם.

 

ד"ר עוז חלבי. "יש קרנות המהססות להיכנס לישראל מחשש שהמס אינו בר זיכוי במדינת תושבותן" ד"ר עוז חלבי. "יש קרנות המהססות להיכנס לישראל מחשש שהמס אינו בר זיכוי במדינת תושבותן" צילום: תומר יעקובסון

 

לדברי ד"ר עוז חלבי, שותף ומנהל מחלקת המיסוי במשרד פרל כהן ניו יורק, החלטת המיסוי החדשה תביא לכך שקרנות שעיקר הוצאותיהן מחוץ לישראל ייהנו משיעור מס שיהיה נמוך מ־15%. כך למשל אם קרן גרמנית הוציאה מיליון שקל על איתור וניהול השקעות בישראל, אולם 900 אלף שקל מתוכם היו עבור שכר לעובדים ולמשרדים בגרמניה, ורק 100 אלף שקל עבור הפעילות בישראל, תשלום המס יהיה על 10% מהמימושים של הקרן בשיעור של 30%. כלומר אם המימושים יגיעו ל־10 מיליון שקל, תשלום המס יעמוד על 300 אלף שקל, המהווים שיעור מס של 3%. ברשות המסים ציינו כי אין זו מדיניות חדשה, אלא החלטה תקדימית שהגיעה בעקבות פנייה של אחת הקרנות הזרות, אולם החלטה זו תוכל כעת לשרת קרנות רבות שפועלות בארץ.

 

"ישנו מספר גדול של קרנות משקיע בודד שמוצאות את השוק הישראלי אטרקטיבי ביותר, אך יש קרנות המהססות להיכנס לישראל היות ששיעור המס המוטל עליהן בישראל עשוי להחשב מס שאיננו בר זיכוי במדינת תושבותן", אמר ד"ר חלבי. "אני סבור כי הוראה זו של רשות המסים תסייע למשקיעים רבים להחזיר את ישראל למפת המדינות שבהן ישקיעו, ואנו מקבלים בימים האחרונים פניות מקרנות רבות המבקשות להבין את ההחלטה וכיצד הדבר ישפיע עליהן".

 

 צילום: עמית שעל

  

לדבריו, מהלך זה של הרשות הוא "צעד חיובי נוסף הבא להקל על נטל המס על משקיעים זרים (בישראל ומחוצה לה), ולסייע למשקיעים זרים לפעול בישראל באמצעות נציגים מקומיים. נציגים מקומיים של קרנות משקיע בודד מסייעים למשקיע לבחון בצורה נכונה יותר את השקעותיו בישראל, ומסייעים במישרין לחברות ישראליות ולמשק הישראלי. נציגים אלה בקיאים ומנוסים במה שקורה בשוק הישראלי ומהווים סקאוטינג עבור המשקיע הזר. מנגנון זה פועל בחלק ניכר מהמדינות בעולם. בארצות הברית פעילות נציגים כאמור מוחרגת מהגדרת מוסד קבע, ועל כן אינה מהווה פעילות חייבת במס שם".

 

כך למשל חברה כמו פייסבוק יכולה להקים בארץ נציגות שתאתר עבורה השקעות ובהמשך תמכור אותם, והיא תוכל לנצל את מסלול המיסוי החדש. זאת במקום להיכנס לוויכוח המתמיד מול רשות המסים על השאלה אם הנציגות היא מוסד קבע או לא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x