הנכים ימתינו, חוק הקצבאות עובר שינויים קוסמטיים
חוק קצבאות הנכים לא יאושר גם השבוע. הקואליציה מנסה לגבש מתווה שלא יאלץ אותה להקצות את כל הסכום הדרוש. בינתיים נמצא תרגיל שיאפשר העלאה מלאכותית של הקצבאות דרך איחודן עם קצבה אחרת
למרות ההבטחות, חוק העלאת קצבאות הנכים לא יאושר השבוע. המשמעות היא דחייה נוספת של כניסת הקצבאות לתוקף, גם אם לטובת ניסיון לשפר את המתווה שיעוגן בחוק. לצד זאת, לא ברור אם הניסיון לשפר את המתווה יצלח, בהינתן שהמסגרת התקציבית של 4.2 מיליארד שקל עומדת בעינה, ומובילה למצב שבו כל משיכה של השמיכה מן העבר האחד, מקצרת אותה בצידה האחר.
- הממשלה מציעה: 240 מיליון שקל להשווואת קצבות הנכים הנוספות
- הנכים צפויים לקבל עוד 300 מיליון שקל, אך הקשישים נזנחו
- "המדינה מבזה את הנכים. בג"ץ חייב להתערב"
יו"ר ועדת העבודה והרווחה של הכנסת ח"כ אלי אלאלוף מכולנו, שהוועדה בראשותו מנסה לגבש נוסח מוסכם לחוק לקראת אישורו הסופי במליאה בקריאה שנייה ושלישית, אמר בתום יום הדיונים השני בחוק: "צריך לחשוב איך מתקדמים כי אנחנו חוזרים שוב ושוב אחורה". אלאלוף יכול לאשר את הצעת החוק הממשלתית בנוסח שאושר בקריאה ראשונה, אבל אינו עושה זאת משום שהקואליציה מבקשת להשיג הסכמות על מקצה שיפורים עם לפחות חלק מארגוני הנכים, כמו גם עם האופוזיציה.
זאת, בין היתר, בניסיון למנוע את חזרות המראות של נכים מפגינים וחוסמים כבישים גם לאחר אישור החוק. ח"כ מיקי רוזנטל מהמחנה הציוני היטיב להסביר כשאמר שאלאלוף "נקרע בין הצורך האמיתי לתת יותר, לבין העובדה שסכום המסגרת כובל את ידיו". ואילו יו"ר ארגון הנכים "נכה לא חצי בן אדם" אלכס פרידמן אמר על הדחיות האינסופיות ש"האויב של הטוב זה הטוב ביותר", והתכוון לכך שמי ששואף למצוינות מונע יישום משהו טוב שיותר קל להשיג.
בניסיון לגשר על התהום שבין הרצון לשפר את מתווה הקצבאות לבין העובדה שסכום המסגרת קושר את ידי המנסים, ניסתה אתמול הקואליציה את מזלה בלהטוט חדש, שטומן בחובו שתי ציפורים במכה אחת: מראית עין של העלאת קצבאות הנכים, כשבפועל הן יגדלו רק בחלק מהמקרים, ובחלקם האחר מדובר יהיה בשינוי קוסמטי ותו לא. ולקינוח – הנכים הקשים כנראה ישלמו את המחיר.
מדובר בהצעה להשוות את קצבאות הקח"נ (קצבה חודשית נוספת, שמקבלים הנכים בנוסף לקצבה הבסיסית, ומחולקת כיום לשלוש מדרגות) כך שכולן יועלו לרמה הגבוהה של 450 שקל, ולצרף את הקח"נ לקצבת הבסיס. המהלך הזה ינפח את סכום הקצבה ב־450 שקל, גם אם היא לא גדלה בפועל, וגם יגדיל אותה עבור מי שקיבלו עד עתה את שתי המדרגות התחתונות (מדובר מקרים רבים של נכי נפש, שאחוזי הנכות שלהם נמוכים, אבל לרוב מצבם הכלכלי קשה מאוד).
כדי למנוע קיצוץ נוסף בתקציב 2018 התוספת תוחל רק בדצמבר (עלות של 20 מיליון ש"ח בלבד), אבל ב־2019 יידרש כבר סכום של 250 מיליון ש"ח – והוא ייגרע מסכום הקצבה החודשית של כלל הנכים או בתרחיש אחר, מהנכים הקשים, שלא יקבלו את מלוא ההגדלה בשירותי השר"מ. שמיכה קצרה, כבר אמרנו. תפוח האדמה הלוהט הזה גולגל להחלטתו של נתניהו.
אחד הנושאים שעדיין שנויים במחלוקת בדיוני ועדת העבודה הוא העלאת הדיסריגרד ‑ הסכום שעד אליו יכולים נכים עובדים להשתכר מבלי שקצבתם תיפגע. על פי ההסכם שנחתם עם הנכים בספטמבר, היה הדיסריגרד אמור להעלות בתום הפעימה השנייה מ־2,800 ל־4,300 שקל. אך לפי הצעת החוק שהוגשה לכנסת, הוא יעלה רק ל־3,500 שקל. זאת משום ששר העבודה והרווחה חיים כץ חשב שעדיף לעזור לנכים חלשים יותר. אלאלוף כבר הודיע שהכוונה היא להגדיל בכל זאת את הדיסריגרד ל־3,800 שקל.
מתווה פשרה שעומד כעת על הפרק הוא זה של הח"כ מיקי רוזנטל, לפיו הקצבאות יעלו עד ל־4,000 שקל במקום 4,500 שקל - אבל גם הקשישים יהנו מהן. הדיסריגרד יועלה בסוף התהליך לגובה שכר המינימום - 5,300 שקל. העלות של מתווה רוזנטל היא 4.9 מיליארד שקל ‑ חריגה של 700 מיליון שקל מהסכום שעליו הוסכם עם הנכים. "המדינה יכולה לעמוד בזה", הוא אומר.