$
בארץ

מדד אי השיוויון: ירידה שהיא בעצם עלייה

אי־השוויון בישראל נמצא במגמת ירידה, כך עולה מעדכון של מדד ג'יני למדידת אי־שוויון של הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) שפורסם בסוף השבוע האחרון

אדריאן פילוט 08:1629.01.18

אי־השוויון בישראל נמצא במגמת ירידה, כך עולה מעדכון של מדד ג'יני למדידת אי־שוויון של הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD) שפורסם בסוף השבוע האחרון.

 

לפי המדד, שכולל את הנתונים העדכניים ביותר ל־2015, ישראל (שהנתון שלה מעודכן ל־2016) נמצאת במקום השביעי מבין 36 המדינות החברות בארגון עם ניקוד של 0.346. ב־2014 דורגה ישראל במקום החמישי. במדד ג'יני, ככל שהדירוג גבוה יותר, כך אי־השוויון גדול יותר. כלומר, ירידה של מקום היא למעשה עלייה.

 

בראש המדד ניצבות מקסיקו, צ'ילה וטורקיה שאכלסו את השלישייה הראשונה גם ב־2014. את ישראל מקדימות גם ארה"ב ובריטניה, שדורגו מעליה אף ב־2014.

משום שחלק מהמדינות החברות בארגון טרם מסרו את הנתונים שלהן ל־2015, העדכון אינו כולל את כל המדינות. לאחר שיתר המדינות ימסרו את הנתונים העדכניים ביותר שברשותן, ייתכן שמצבה של ישראל ישתפר או יורע.   

 

מדד ג'יני הוא המדד המקובל בעולם למדידת אי־שוויון בחלוקת הכנסות. הוא נע בין 0 (מצב של שוויון מוחלט) ל־1 (מצב של אי־שוויון מוחלט).

 

עם פרסום המדד המעודכן הודיע ה־OECD כי מעתה המדד יעודכן שלוש פעמים בשנה ולא פעם בשנה כפי שהיה נהוג עד כה, וזאת "בשל החשיבות הגוברת של אי־השוויון בהכנסות ובעיות העוני בדיונים שמתקיימים על מדיניות במדינות החברות בארגון".

 

בכל הנוגע לשיעור העוני, מצבה של ישראל אינו מזהיר והיא ניצבת בראש המדינות העניות בארגון עם שיעור עוני של כ־17.7%. אולם בעת ההודעה על תדירות עדכון המדד, הודיעו כלכלני ה־OECD כי כוונתם לחשב את שיעור העוני באופן נוסף, לצד האופן שבו הוא נמדד כיום (ביחס להכנסה החציונית). האופן החדש נקרא עוני מעוגן, והוא מבקש להתגבר על אחת הבעיות של מדידת העוני ביחס להכנסה החציונית - היחסיות. לפי מדד העוני המעוגן, ישראל אינה המדינה הענייה בארגון ה־OECD, אלא היא מתמקמת במקום העשירי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x