נניקשווילי: הכספים שהעברתי לבן אליעזר היו "העברה בין חברים"
איש העסקים הנאשם בעבירות שוחד הגיש לבית המשפט את סיכומי ההגנה שלו. לדבריו, לא קיבל דבר בתמורה להלוואה של 400 אלף דולר
- נניקשווילי לדירקטוריון ארנה: לא להעניק בלעדיות לריט 1
- נניקשווילי בביהמ"ש: "עזרתי לפואד החבר, אני חושב שזו היתה חובתי"
- ביהמ"ש הרחיב את העיקול על ארנה גרופ בעקבות תביעת רוני מאנה
כתב האישום נגד בן אליעזר, נניקשווילי, שותפו העסקי ג'קי בן זקן ומעורבים נוספים הוגש בדצמבר 2015. כתב האישום שהגישה פרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה) כלל 5 פרשיות שונות וייחס למעורבים עבירות שוחד, איסור הלבנת הון, מרמה והפרת אמונים וכן עבירות מס. במרכזו של כתב האישום עמד בן אליעזר כשהאישומים נגעו לתקופה בה כיהן כח"כ וכשר כשנטען כי קיבל כספים מנניקשווילי ואחרים בתמורה לקידום אינטרסים כלכליים שונים שלהם. אולם חודשים ספורים לאחר הגשת כתב האישום, באוגוסט 2016, נפטר בן אליעזר ומאז התנהל המשפט נגד יתר המעורבים.
נניקשווילי, המיוצג על ידי עו"ד נתי שמחוני, טען מראשית חקירתו כי בינו לבין בן אליעזר התקיימה מערכת יחסים חברית ואף אבהית והכספים שניתנו היו במסגרת היחסים הללו. "אהבתו של אברהם את פואד", כך נכתב כעת לבית המשפט, "הייתה אהבה שאינה תלויה בדבר. העזרה - ההלוואה - אותה הושיט לחבר נפש, שהיו לו כאב בשעת מצוקתו ובצר לו, הלוואת אמת היא. הלוואה זכה וחפה מאינטרס כלשהו".
לגרסת נניקשווילי, הוא לא ביקש דבר מבן אליעזר וממילא גם לא קיבל ממנו דבר בשל אותה הלוואה בסכום של 400 אלף דולר. לשיטתו, הוא לא קיבל, כפי שנטען בכתב האישום, סיוע בנושא רישיון הקידוח מד אשדוד, לא סיוע בענייני מסים ולא כל תמורה אחרת.
סיכומי הגנתו של נניקשווילי, כפי שהוגשו לבית המשפט, מתפרשים על פני 141 עמודים ופרקים רבים המלמדים על אופיו, פעילותו העסקית והחברות האמיצה, כך בלשונו, עם בן אליעזר. פרק מיוחד בסיכומים אלו מתייחס להלוואות שנתן במהלך השנים האחרונות לגורמים שונים. הפרק נושא את השם "אופיו, מיהותו ונדיבותו הבלתי נתפסת של אברהם".
"אדם ישר וטוב"
"דומה", נכתב לבית המשפט, "כי לא יכולה להיות עוד מחלוקת באשר למהותו ונדיבותו של האיש - ובתוך כך יושרו... לא רק שאין עסקינן בעבריין, אלא שמדובר באדם ישר, טוב ומטיב לבריות". את עובדת היותו של נניקשווילי פילנתרופ התורם ביד רחבה, מחזקים באי כוחו בתרומות כאמור שהעניק לגופים ולמוסדות שונים בהיקף של למעלה מ-20 מיליון שקל. בהם מפרט נניקשווילי כי העניק מתנה לרה"מ לשעבר אהוד אולמרט בהיקף של 250 אלף דולר עבור סיוע למשפט שהתנהל נגדו.
בנוסף תרם, בין השאר, 8 מיליון שקל לעמותת בית הכנסת לעולי גרוזיה, 1.1 מיליון דולר לבית החולים שניידר, כ-6 מיליון שקל לעמותה לשימור התרבות והמסורת של הקהילה הגרוזינית, מיליון שקל לעיריית חיפה להקמת כיתות לימוד באינטרנט, 33.8 אלף דולר להתאחדות לכדורגל ישראל, 20 אלף דולר תרומה לויצו, 64 אלף דולר תרומה לבית כנסת סנט פטרסבורג ועוד.
באשר לאותה מתנה שנתן לאולמרט לטובת סיוע כספי בהליכי המשפט שהתנהלו נגדו, כותב נניקשווילי לבית המשפט: "דוגמא נוספת ממנה ניתן ללמוד על אופיו המיוחד ועל נכונותו לסייע ניתן למצוא בסיוע הכספי שהעניק לאהוד אולמרט בשעתו הקשה".
לגרסת נניקשווילי, בינו לבין אולמרט הייתה היכרות שנמשכה שנים רבות - אך הקשר בין השניים לא היה חברי ולאורך השנים נפגשו מספר פעמים באירועים חברתיים ובמשחקי כדורגל. "במפגש אקראי בין השניים", כך נכתב, "שעה שכנגד אולמרט התנהל משפט פלילי - ביקש אברהם לעודדו והציע כמשיח לפי תומו, את עזרתו. חודש לאחר המפגש, כאמור, התקשר אולמרט לאברהם וביקש להיפגש בשנית. בפגישה, סיפר אולמרט לאברהם כי הוא מתקשה במימון הוצאותיו המשפטיות. אברהם, שראה את מבוכתו ומצוקתו הרבה של אולמרט בפנייתו - קטע אותו והבהיר שאין לו כל בעיה להירתם ולסייע בידו, אך שאלו 'האם הדבר הזה לא מהווה בעיה חוקית?', אולמרט הניח את דעתו של אברהם והבטיח לו כי תועבר חוות דעת מסודרת מעורך דינו וכך היה". לפי גרסתו של נניקשווילי, הוא העביר לאולמרט "לאחר פגישה של מספר דקות בודדות - 250 אלף דולר".
"למותר לומר", הוא מוסיף, "כי לאולמרט לא היה כל תפקיד ציבורי אותה עת וברור היה לחלוטין כי אין בעתידו תפקיד ציבורי כלשהו. אולמרט לא היה חבר קרוב של אברהם. הוא היה אדם במצוקה שפנה לקבלת סיוע והוא נעתר לבקשה, כפי שעשה בעשרות אם לא מאות מקרים בעבר".
אך לא רק אולמרט ובן אליעזר כאמור נהנו ממתנות שהעניק להם נניקשווילי. על פי גרסתו, הוא נתן הלוואות למכרים ולחברים בהיקפים של מיליוני דולרים, כולן בהעברות בנקאיות ורובן לא הוחזרו עד היום. כך למשל, חברו ושותפו העסקי, ג'קי בן זקן, קיבל ממנו הלוואות במיליוני דולרים וכיום הוא נותר חייב לו כ-32 מיליון שקל.
בנוסף, חברו אפרים גור, בעבר ח"כ וסגן שר במשרדי התחבורה והתקשורת, קיבל מנניקשווילי הלוואה בגובה מיליון דולר שלא הוחזרה. גם חברו ושותפו העסקי מוטי פרידמן, ששימש כיו"ר מנופים פיננסים, קיבל הלוואה של 200 אלף שקל שלא הוחזרו. לרשימה הזו מצורפים עוד חברים ובני משפחה שקיבלו הלוואות במיליונים ולא החזירו אותן. בסך הכול, לפי נניקשווילי, ההלוואות לחברים ולמכרים, שחלקם כבר הלכו לעולמם, ושלא הוחזרו עד היום עומד על סכום של כ-4 מיליון דולר, כשסכום זה אינו כולל את ההלוואה לבן זקן.
בנוסף לכספים הללו, מפרט נניקשווילי גם הלוואות פרטיות שנתן ושהוחזרו לו. בהם, נתן לכדורגלן העבר, חיים רביבו, הלוואה של מיליון דולר, לחברו רזו ארנס הלוואה נוספת של 250 אלף דולר ולאפרים גור הלווה 100 אלף דולר שהוחזרו גם כן.