קק"ל הודיעה לאוצר: נשלם מיסים, לא נעביר מענק. המשמעות – קיצוץ רוחבי
חוק מיסוי קק"ל, שאושר בשבוע שעבר בכנסת, מציע לקק"ל שתי חלופות: מיסוי מהשנה או העברה חד פעמית של 65% מרווחיה מקרקע השנה. משמעות ההודעה היא שלמדינה נוצר חור בתקציב 2018 של מיליארד שקל וחור בתקציב 2019 של 800 מיליון שקל, שיחייבו קיצוצים רוחביים
חוק מיסוי קק"ל, שאושר בשבוע שעבר בכנסת, מציע לקק"ל שתי חלופות: מיסוי מהשנה או העברה חד פעמית של 65% מרווחיה מקרקע השנה, סכום השווה ל-1.2 מיליארד שקל, בתמורה לפטור ממס עד סוף 2020 . קק"ל נדרשה להודיע על החלטתה עד יום רביעי השבוע, ה-10 בדצמבר, יום לפני הגשת התקציב לממשלה.
באוצר קיוו מאוד שקק"ל תבחר באופציית המענק. זאת משום שמיסים נרשמים בתקציב בצד ההכנסה ואינם מאפשרים לחרוג ממגבלת ההוצאה, כלומר להגדיל את התקציב. לעומת זאת, מענק אפשר להחשיב כהוצאה מותנית בהכנסה וכך להגדיל את ההוצאות.
אלא שמבחינת קק"ל לא היה שום היגיון כלכלי לבחור באופציית המענק. סכום המיסים שהיא צפויה לשלם בשנה עומד על 400-500 מיליון שקל, כלומר שווה או קטן מסכום ההעברה הצפוי, 1.2 מיליארד שקל. למה בכל זאת באוצר קיוו שקק"ל תבחר באופציית המענק? כי בעבר קק"ל הפכה עולמות כדי שלא יחשפו את הספרים שלה לרשות המיסים ואף הסכימה לשלם 2.2 מיליארד שקל לשם כך. באוצר הניחו שזה יימשך - והתבדו. סגן יו"ר קק"ל ויו"ר ועדת הכספים שלה ארנן פלמן מהליכוד אמר שהוא כבר זמן רב תומך באופציה של תשלום מיסים במקום ההתמקחות הבלתי פוסקת עם האוצר על העברת מענקים.