הדסה ייבא מכשיר בלי רישיון, משרד הבריאות נאלץ לעזור
מכשיר CT-pet שנתרם לבית החולים בירושלים עוכב במכס עקב חריגה ממכסת המכשירים המותרת למוסד. במשרד הבריאות פעלו לשחרורו, אף שלהדסה אין אישור להפעיל אותו. משרד הבריאות: פנינו לאוצר בבקשה להתיר הפעלת מכשירים נוספים
משרד הבריאות התגייס בצעד חריג לשחרר מהמכס מכשיר יקר ומתקדם לאבחון סרטן שבית החולים הדסה בירושלים רכש בכספי תרומות. המכשיר, מסוג CT-pet, עוכב במכס שכן בישראל מוטל פיקוח על מספר המכשירים המותקנים בכל מוסד, ובית החולים הדסה לא קיבל רישיון להתקנת המכשיר החדש. שחרור המכשיר מהמכס הצריך אישור לפנים משורת הדין.
המכשיר הוא אחד משניים שהדסה רכש לאחרונה כדי להחליף שני מכשירים ישנים שפועלים היום בבית החולים. הראשון קיבל רישיון, וכבר שוחרר מהמכס ונכנס לעבודה. למכשיר השני לא היה רישיון, ולכן רשויות המכס לא הסכימו לשחרר אותו. משרד הבריאות נאלץ להשתמש בסמכות שמוקנית לו בתקנת מכשירים רפואיים מיוחדים כדי לאשר את העברת המכשיר לבית החולים, והוא צפוי להגיע לשם בקרוב.
- רוטשטיין: "רבתי עם הרגולטור כדי להרוויח את הכינוי בולדוזר"
- הדסה למדינה: לא ניקח 20 מיליון שקל בשלב זה
- רמב"ם: הדסה גנבו לנו מומחית להשתלת מח עצם לילדים
"תקנות בריאות העם" מטילות הגבלות על פיזור מכשירים רפואיים מיוחדים כגון CT ,MRI ו־CT-pet, כדי להקצותם באופן שוויוני לפי צפיפות האוכלוסייה ושיקולים גיאוגרפיים. המכסות נקבעות בידי שרי הבריאות והאוצר ובאישור ועדת העבודה והרווחה.
בתגובה לפניית "כלכליסט" הבהירו במשרד הבריאות שלאחרונה פנה המשרד לאוצר בבקשה לשנות את התקנות, ולהתיר התקנת מכשירים נוספים ברחבי הארץ, במטרה לצמצם את אורך התורים לבדיקות במערכת הבריאות הציבורית. לדברי גורמים במשרד, בקרוב יתקיימו דיונים על כך.
ואולם העובדה שמשרד הבריאות סייע להדסה לשחרר את המכשיר מהמכס, אף שלא הקצה לו עדיין רישיון להפעלתו, מעלה תהיות. אין זו הפעם הראשונה שמשרד הבריאות מתגייס לעזרת בית החולים הדסה. בתקופת המשבר בהדסה, כאשר רופאים מהמחלקה ההמטו־אונקולוגית ביקשו לעזוב לבית החולים שערי צדק בעיר, המשרד הפעיל את כל כובד משקלו כדי למנוע זאת.
מבית החולים הדסה נמסר: "שני המכשירים הוותיקים הפועלים בהדסה נמצאים בתהליכי החלפה. הראשון הוא מכשיר CT-pet דיגיטלי הראשון מסוגו בארץ, ומאפשר איתור מוקדם של גידולים סרטניים - מעבר לכל מכשיר אנלוגי רגיל. החולה הראשון טופל בו היום. אנו פועלים עם משרד הבריאות בהתאם למדיניות שמביאה, מצד אחד, לקיצור תורים לחולי סרטן, ומנגד להבראתו של בית החולים".
בבית החולים מוסיפים כי מלבד סוגיית הרישיון, הם חלוקים על רשויות המכס לגבי גובה המכס שעליהם לשלם על המכשיר. עם זאת, לטענתם, להשגה אין קשר להכנות להתקנת המכשיר, והיא אינה אמורה לפגוע בחולים. עוד מוסיפים בהדסה: "התקנה אינה מוכרת לנו, מדובר בנושא של הרגולטור ולא בתחום שנמצא בטיפול הדסה".