דעה
שוק האג"ח: מה שהיה הוא לא שיהיה
הגורמים שמחזיקים את שוק אגרות החוב לא צפויים להישאר איתנו עוד הרבה זמן ומשקיעי האג"ח עלולים לגלות עתיד שונה מאוד מהעבר
מקריאת תחזיות האנליסטים בעולם ניתן להתרשם שהקונצנזוס הרחב מתגבש סביב ההערכה שמה שהיה זה גם מה שיהיה. במקרה של שוק המניות יש לכך לפחות בסיס כלכלי. במקרה של אגרות החוב העובדות דווקא מעלות חשש לאפשרות של שינוי חד בכיוון.
- זוהר לוי מחסל אחזקותיו בכלכלית ירושלים: מכר מניות ב-180 מיליון שקל
- הראל ו־CIM ישקיעו במשרדים בדאלאס בשווי חצי מיליארד שקל
- רשות ני"ע בארה"ב החליטה: טבע הפכה לחברה אמריקאית
קרוב לעשור מסיום המשבר הכלכלי ניתן לחוש שהעולם מתחיל להשתחרר מאחיזתו. המשק העולמי נמצא בשנה האחרונה בצמיחה מואצת שמבוססת בעיקר על הגידול בהשקעות החברות. צמיחה זו מקיפה כמעט את כל האזורים בעולם ומעלה רווחיות החברות בסקטורים השונים. זה הבסיס לעליות שערים בשוק המניות בשנה האחרונה.
קצת מחשיד שהרוב המכריע של האנליסטים תומך בהשקעה בשוק המניות שממש לא זול. אם כולם מסכימים שזאת ההשקעה הטובה ביותר אז כולם כבר מושקעים בשוק ואין מי שיקנה ויתמוך בהמשך עליות שערים. יחד עם זאת, קשה להתווכח עם המציאות החיובית המתגבשת בכלכלה העולמית.
לעומת זאת, לגבי שוק אגרות החוב האיומים רק גדלים, אך המשקיעים עדיין רגועים ועל פי רוב חושבים שהעתיד לא יהיה שונה מהעבר. לפי תפיסה זו, הריביות הנמוכות של הבנקים המרכזיים, היעדר אינפלציה וביקושים חזקים לאגרות החוב צפויים להישאר איתנו.
אולם, אם היינו מעבירים במכונת זמן להיום אנליסט או משקיעים מלפני העשור, בלי שהוא הכיר את ההיסטוריה של השנים שעברו, הוא לא היה מופתע משוק המניות אך היה מתקשה מאוד להבין את המתרחש בשוק האג"ח. התמונה שהייתה נגלית לו כוללת בעיקר איומים גוברים במהירות על אגרות החוב ללא תגובה משמעותית מצד המשקיעים.
כפי שנאמר, הכלכלה העולמית נמצאת בצמיחה מואצת. ביטחון הצרכנים והעסקים בשיא רב שנתי. האבטלה ברמות הנמוכות היסטוריות. אכן, האינפלציה הייתה נמוכה יחסית בארה"ב מה שהרגיע משקיעי האג"ח. יחד עם זאת, הסיבות להתעוררות באינפלציה דווקא מתחזקות לאחרונה.
לפי האינדיקאטור המוביל לאינפלציה שמפרסם הבנק המרכזי האמריקאי, היא צפויה להתחיל לעלות ממש בקרוב. המחירים שמשלמים העסקים בארה"ב כבר עולים, מה שדרך כלל מתגלגל בסופו של דבר על הצרכנים. קצב עליית השכר בארה"ב עדיין מתון, אך דיווחים רבים מעידים שהלחצים לעליית השכר מתחזקים.
שיפור בפעילות הכלכלית מתחיל להשפיע על יותר ויותר בנקים מרכזיים בעולם. 2017 הייתה שנת "עצירה" כאשר אף בנק מרכזי גדול בעולם לא הוריד במהלכה ריבית או עשה צד אחר להקלה במדיניות המוניטארית, זאת לראשונה בעשור האחרון.כעת מתחיל המעבר למדיניות מצמצמת יותר בעקבות ה-FED האמריקאי.
לפני שבוע עלתה הריבית בארה"ב, בסין ובהונג קונג, אחרי שהיא עלתה לאחרונה גם בקנדה ובריטניה. בנורבגיה הודיע הבנק המרכזי שהוא צפוי להעלות ריבית מוקדם מהצפוי. הבנק המרכזי של שוודיה הודיע שיפסיק תוכנית רכישות האג"ח שנמשכה בשלוש השנים האחרונות. בשבוע שעבר שלושה חברי הוועדה המוניטארית של ה-ECB התבטאו בצורה כזאת או אחרת בעד אפשרות למדיניות מוניטארית מצמצמת יותר.
הרפורמה במס בארה"ב שאושרה לאחרונה עומדת להאיץ קצב הצמיחה בשנה-שנתיים הקרובות, אך בנוסף היא עומדת להגדיל בצורה משמעותית את הגירעון. שתי פעולות יחד לא ממש ידידותיות לשוק האג"ח. מצד אחד, הגירעון וצורכי המימון של הממשלה עולים ומנגד חלק מהרוכשים הפוטנציאליים של האג"ח האמריקאיות צפויים לפנות את הזירה. ה-FED שהיה שנים רבות הקונה הגדול של האג"ח האמריקאי הופך השנה למעשה למוכר של אגרות החוב. בנוסף, עליית הריבית בארה"ב מורידה מאוד מאטרקטיביות של ההשקעה באג"ח הממשלתי למשקיעים מאירופה ויפן שמעוניינים להגן ערך ההשקעה במטבע מקומי מפני היחשלות הדולר האמריקאי.
התחזקות הצמיחה הכלכלית, השפעות הרפורמה במס בארה"ב, הגידול הצפוי בהנפקות האג"ח ע"י הממשל האמריקאי, התחזקות סימני האינפלציה, העלאת הריבית ע"י הפד, אליו מתחילים להצטרף יותר בנקים מרכזיים בעולם, כל הסימנים הללו מעידים שמשקיעי האג"ח עלולים לגלות עתיד שונה מאוד מהעבר.