בלעדי לכלכליסט
סופר־פארם במו"מ לרכישת מפעל של טבע באשדוד
הרשת במגעים לרכישת מפעל טבע הכנות רוקחיות ב־80–90 מיליון שקל ומוכנה להתחייב להעסיק את 70 עובדיו גם לאחר מיזוגו לחברה־הבת סופר־פארם פרופשיונל. במקביל פלקסטרוניקס הבינ"ל בוחנת רכישה של שני מפעלי טבע בירושלים
סופר־פארם מעוניינת לרכוש את מפעל טבע הכנות רוקחיות באשדוד בסכום שנע סביב 80–90 מיליון שקל, ומוכנה להתחייב להעסיק את 70 עובדי המפעל גם לאחר הרכישה.
- טבע: מה התקלקל בדרך?
- "אין לי שום נחת מכך שהתחזיות שלי לגבי טבע התגשמו; זו קטסטרופה"
- עובדי טבע הפגינו מול ביתה של גליה מאור; חסמו את צומת הר חוצבים בירושלים
עוד נודע ל"כלכליסט" כי חברת פלקסטרוניקס הבינלאומית בוחנת רכישה של מפעלי טבע בירושלים — הן מפעל המשאפים והן מפעל הטבליות — אולם עסקה כזו יכולה לצאת לפועל רק בשיתוף של המדינה וקבלת הטבות שונות, שיאפשרו הפעלה רווחית של המפעלים.
טבע החליטה על מכירת המפעל עוד לפני הגעת שולץ
בכוונת סופר־פארם למזג את טבע הכנות רוקחיות עם החברה־הבת סופר־פארם פרופשיונל, שפועלת בתחום זהה של הכנת פתרונות רוקחיים.
המוצר העיקרי של טבע הכנות רוקחיות הוא תערובות נוזליות לטיפול בבתי חולים ובתים פרטיים, של הזנה תוך־ורידית, אנטיביוטיקה וכימותרפיה, וכן מזון לפגים, שאותו הוא מפיץ בכל בתי החולים בארץ ובעקבותיו הוא מוגדר מפעל חיוני. המפעל נמצא בתוך מפעל טבע מדיקל באשדוד ומהווה למעשה מפעל נפרד ממפעל שקיות העירוי.
מחזור המכירות של מפעל הכנות רוקחיות מוערך ב־100 מיליון שקל והוא רווחי, אולם הוא זניח לפעילות של טבע, שהחליטה למכור אותו עוד לפני הגעתו של המנכ"ל קאר שולץ.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי סופר־פארם כבר החלה לנהל משא ומתן לרכישה אבל בעקבות האירועים האחרונים הקפיאה טבע את המשא ומתן עד להגעה להסכמים עם ההסתדרות. גורם נוסף המתעניין ברכישת טבע הכנות רוקחיות היא חברת תמר הפרטית שבבעלות שלושה רוקחים פרטיים.
יידרש אישור רשות ההגבלים, משרד הכלכלה עשוי להתערב
מכשול אפשרי בפני העסקה יכול להיות רשות ההגבלים העסקיים, אולם לאור מצבם המיוחד של עובדי החברה, והעובדה שמדובר במפעל חיוני, ייתכן שמשרד האוצר ומשרד הכלכלה יתמכו באישור עסקה כזו גם אם מדובר בשני השחקנים הגדולים בשוק.
סופר־פארם ניצבת בפני אתגרים לא פשוטים לאחר שבתחילת אוקטובר התפוצצה עסקה למכירת 40% מהרשת לקרן השקעות הפרטית CVC לפי שווי 1.8 מיליארד שקל.
הרשת שבשליטת ליאון קופלר ובניהולו של ניצן לביא היא הגדולה והרווחית בישראל. סופר־פארם נוהגת לחלק מדי שנה 50%–80% מהרווח הנקי כדיווידנד לבעלי המניות.
בישראל מפעילה הרשת 238 סניפים, בפולין 74 ובסין 10 סניפים. הכנסות הרשת עומדות על 4.7 מיליארד שקל בשנה והיא מחזיקה ב־87% מהשוק בארץ. הרשת הפסידה לאחרונה בקרב שניהלה כדי למנוע משופרסל לרכוש את רשת ניו פארם. לבסוף החליטה רשות ההגבלים לאשר את העסקה תחת התנאי שתשעה סניפי ניו פארם יימכרו לגורם אחד שיפעילם כחנויות פארם. העסקה הושלמה בשבוע שעבר.
בנוסף, סופר־פארם נמצאת בחודשים האחרונים על הכוונת של שר הכלכלה אלי כהן. בחודש יולי נקראו בכירי סופר־פארם למנכ"ל משרד הכלכלה ונדרשו לספק הסברים למחירים הגבוהים שהם גובים מהצרכנים לדברי משרד הכלכלה.
סופר־פארם מתמודדת גם עם אתגרים בפולין שם היא מפעילה 74 סניפים ולאחרונה אושר שם חוק שימנע ממנה לפתוח סניפים נוספים במדינה.
מכירה של כל חטיבה בנפרד או כמקשה אחת
טבע תצטרך גם להחליט אם למכור את המפעל באשדוד כמקשה אחת על שתי הפעילויות שלו או כל חטיבה בנפרד. בשבוע שעבר פורסם כי האחים דן ושמואל טופז מייסדי חברת המלט, שכיום מצויה בשליטת קרן פימי, מעוניינים לרכוש עם ענקית ציוד רפואי רב־לאומית, את טבע מדיקל כולה, בסכום המוערך במאות מיליוני שקלים.
טבע מדיקל היא חטיבה בטבע ישראל, שבנוסף מייצרת גם ציוד רפואי ושירותים רפואיים לבתי חולים, קופות חולים וחולים פרטיים, כולל מכשור רפואי לבתי חולים, אינקובטורים לפגים, מכשור תומך לחדרי טיפול נמרץ, מוצרי אנטיספטיקה, מכשור מתקדם למעבדות דיאגנוסטיות, מכשור למכוני דיאליזה, תמיסות להזנה תוך־ורידית, שירותי אחיות ביתיים לצד שירותי דיאליזה בקהילה.
מחזור המכירות השנתי הכולל של טבע מדיקל מוערך ב־100–120 מיליון דולר בשנה, ובנוסף למפעל באשדוד היא פועלת גם מהמפעל בקריית שמונה שמעסיק 250 עובדים (באשדוד 150) באמצעות חברת מיגדה המייצרת ציוד למעבדות ומוצרים רפואיים מתכלים.
מסופר־פארם נמסר בתגובה כי "נשמח לרכוש את טבע הכנות רוקחיות ולקלוט את עובדי המפעל. הרשת שואפת להמשיך את פעילות מפעל חיוני זה, האחראי בין השאר על הזנת פגים בפגיות השונות ברחבי הארץ, ולשלבו לצד פעילות מעבדת פרופשיונל של סופר פארם".