רעידת אדמה בטבע
בכיר בטבע: "המפעלים בירושלים ייסגרו, אין לנו אפשרות אחרת"
סמנכ"ל התפעול של טבע דוד לוסטיג אמר בדיון בוועדת הכספים כי "המפעלים בירושלים מפסידים, ואין אפשרות למכור אותם". לדבריו, אין גם אפשרות להסיט את הפעילות באירלנד למפעלים בירושלים
"לטבע אין ברירה אלא לסגור את המפעלים בירושלים", כך אמר במהלך דיון בוועדת הכספים על מצבה של טבע סמנכ"ל התפעול של החברה דוד לוסטיג.
- אתרי טבע בכל הארץ מושבתים; נתניהו ושולץ ידונו בצהרים בפתרון המשבר
- בתום ישיבה עם העובדים: אלו הדרישות שיציג נתניהו למנכ"ל טבע שולץ מחר
- שביתה כללית מחר בכל מפעלי טבע ברחבי הארץ
לדברי לוסטיג, "אין ספק שזו תקופה קשה. בוודאי שלי קשה באופן אישי, אבל אני רוצה שיהיה ברור - מה שעומד על הפרק זה להציל את טבע בעולם ולהציל אותה כחברה שמנוהלת מישראל עם מו"פ מישראל ועם היקף משמעותי של תפעול".
לוסטיג הוסיף כי ההחלטה על פיטורי הענק בטבע "התקבלה על ידי הדירקטוריון וההנהלה בהליך מסודר, ולצערנו אנחנו נמצאים במקום שאנחנו נמצאים. למעשה אנחנו נמצאים היום במצב שבו אנחנו חשופים להשתלטות עוינת של גורמים פיננסיים".
לשאלת יו"ר ועדת הכספים משה גפני אם החברה נמצאת בהידברות עם ההסתדרות או עם ועדי העובדים השיב לוסטיג: "אנחנו בהליכי היוועצות עם ההסתדרות הלאומית וההסתדרות הכללית איך עושים את זה בכבוד (הליך הפיטורים - ש"א וע"מ). לצערינו נצטרך גם לצמצם עובדים וגם לסגור את המפעל בירושלים כפי שפרסמנו. המפעל בירושלים מפסיד. שני המפעלים מפסידים".
לאחר שנשאל לוסטיג אם קיימת אפשרות להסיט את הייצור שמתוכנן להעביר למפעל טבע באירלנד למפעלים בירושלים, השיב לוסטיג כי "הדבר לא אפשרי מבחינה תפעולית מאחר ומדובר בקווי ייצור שונים".
בנוגע לאפשרות שהעלו חברי הכנסת לפיה יימכרו המפעלים בירושלים ולא ייסגרו השיב לוסטיג כי "בתעשיה שלנו מפעל מחובר למוצרים שלו. ככה תהליכי הרישום בכל העולם. מאחר המוצרים שמיוצרים במפעל בירושלים הם מפסידים אי אפשר למכור אותו, בניגוד למפעל בקריית שמונה שמייצר ציוד רפואי והוא רווחי ויהיה קונה שרוצה לקנות אותו. התמונה הריאלית שלנו היא שאת המפעל בירושלים נצטרך למכור".
בתום הדיון הודיע גפני כי יקים צוות שיכלול 4 חברים מוועדת הכספים שילוו את המהלך. לדברי גפני "הצוות לא יתן לדברים להתנהל כמות שהם. מדינת ישראל לא יכולה לספוג את סגירת המפעלים בירושלים." לדבריו, הצוות ילווה את החברה, ההסתדרות והוועדים והממשלה.
בעקבות טענתו של נציג טבע בוועדת הכספים כי החברה מקיימת מגעים עם העובדים נמסר מההסתדרות הלאומית כי היא "לא מנהלת שום מגעים או הידברות עם הנהלת טבע. מאז הודעת האיוב של טבע ביום חמישי בפגישה בין מנכ"ל טבע ויו"ר ההסתדרות הלאומית ניתקה הסתדרות הלאומית כל מגע עם טבע".
"נמצא כל פרצה בחוק לסייע"
בפתח הדיון אמר יו"ר ועדת הכספים משה גפני: "שוחחתי בעבר עם הנהלת טבע ולא היה נראה שנגיע למצב של היום, פיטורים כל-כך הרבה עובדים. אני לא בעד להתלהם אלא לחפש פתרונות ולמזער נזקים." גפני איים ואמר לחברה כי "נמצא כל פרצה בחוק לסייע לכם אם תעזרו לנו ותשתפו פעולה עם הסיוע לכם, כי גם נמצא כל פרצה בחוק שלא לסייע לכם".
עוד הוסיף גפני כי "אין לנו שיניים לחייב חברה פרטית לא לסגור מפעלים ולא לפטר עובדים, אבל מניח שגם המנכ"ל וההנהלה רוצים שהחברה תצלח את המשבר ותמשיך ותתפתח. אנחנו רוצים שיהיו כמה שפחות פיטוריןם אנחנו מדינה קטנה מוקפת אויבים ונושא התעסוקה עניין מהותי." גפני הוסיף כי "צריך למזער נזקים עד כמה שניתן. המדינה נתנה הרבה כסף לטבע והתקשורת שיבחה את טבע. אי אפשר לבוא היום ולהגיד מה שהיה בעבר היה לא נכון. צריך להתמודד עם מה שקורה. אין לנו שיניים כרגע. אבל הנהלת החברה רוצים שהחברה תתקדם ותתפתח. אנחנו נהייה כאן כל הזמן. ישמעו אותנו בנושא ירושלים".
יחימוביץ' בדיון על טבע: "הטבות המס שקיבלה היו גבוהות פי 2 מהשכר לעובדים"
במקביל לדיון בוועדת הכספים מתקיים דיון אחר בעניינה של טבע בוועדה לביקורת המדינה.
יו"ר הוועדה, ח"כ שלי יחימוביץ', אמרה בדיון כי "הטבות המס שקיבלה טבע היו גבוהות פי 2 מהשכר שהוציא טבע על עובדיה". יחימוביץ' הסתמכה על נייר עמדה של הכלכלן הראשי.
לדבריה, עפ"י חישובים שנעשו, טבע קיבלה הטבות של 378 אלף שקל בשנה לעובד, כשהשכר הממוצע עמד ל-180 אלף בשנה. נייר העמדה מגלה, לדברי יחימוביץ', שבשום חברה בישראל לא ניתנו הטבות מס בשיעור זה.
לדברי יחימוביץ', "מתברר שלא טבע אלא המדינה שילמה את שכר העובדים ושילמה עוד 100% ששימשו לדישון חברת מנהלים וחברי דירקטוריון כושלים והוברחו מהארץ".
עוד ציטטה את הדו"ח שמדובר: ב"חברה שמניבה ההחזר הנמוך ביותר במונחים של החזרי מס פר הטבות". לדבריה, "מי שמשלמים את המחיר הכואב זה העובדים. באין ההיגיון כלכלי זו הדגמה הכי מוחשית של קשרי הון שלטון. אין קריטריונים והיגיון כלכלי. לא הייתה תרומה למשק. זה מקרה טרגי וחמור".
מבקר המדינה יוסף שפירא, אמר ש"לא ניתן להישאר אדיש מול ההיקף ההמוני של הפיטורים בטבע. זאת במיוחד מול היקף ההטבות לה זכתה משך שנים". המבקר ציין שבדו"ח על הטבות המס לטבע ב-2013, נאמר שמתן הטבות בהיקף בלתי מוגבל התנהלות לא כלכלית שפוגעת באינטרס הציבור. התוצאה שאין ודאות שההטבות תרמו למשק. המבקר הכריז ש"נדרשת ראיה מחודשת של ההטבות בדרך מענקים או הקלות במיסוי כך שיעשה מאמץ שישיגו תועלת משקית ולא הבטות לרווחיות הפיננסית".
עפ"י הדו"ח, היקף הטבות המס השנתי לטבע עמד על 2.2 מיליארד שקל, במשך העשור בו שילמה 0% מס בעקבות מסלול מיוחד בחוק לעידוד השקעות הון, שהצטברו לכ-20.6 מיליארד שקל. זאת כאשר השכר הממוצע עמד על כחצי מכך זאת. אם זאת, יש לציין כי היקף ההשקעות של החברה במפעלים בארץ, לא נחשף בדו"חותיה הכספיים. כאשר אחת המטרות של הטבות המס היא לעודד השקעות בנכסים. בינתיים הטבות המס של החברה הצטמצמו בעקבות שינוי בהטבות המס שהחברה מקבלת (בין 6% על קניין רוחני ל-16% למפעלים במרכז) זאת לאחר שהחברה ויתרה על האפשרות להיכנס למסלול אסטרטגי ומשתלם יותר שגם היה מחייב אותה לשמור על היקף העסקה מסוים.
מנהל התפעול של טבע דוד לוסטיג אמר בתגובה לדברי יחימוביץ' שטבע אמורה לקבל ב-2016 הטבות מס של 840 מיליון אבל השקיעה באותה שנה במחקר ופיתוח ציוד ומתקנים 3.2 מיליארד שקל. עוד טען שטבע בראש ובראשונה מקצצת בהוצאות הנהלה ו-500 עובדים מפוטרים מהמטה.
ח"כ אילת נחמיאס ורבין מהמחנה הציוני קראה למבקר המדינה לחקור את פרשת השוחד ששילמה טבע ברוסיה ובמקסיקו ובעטיו היא משלמת קנס של 140 מיליון דולר לרשות ניירות ערך האמריקאית. לדבריה, לולא הקנס יתכן שלא היה צורך בפיטורים כל כך מקיפים.
חלק גדול מהדיון עסק בשאלה איך מבטיחים שהטבות מס יבטיחו תעסוקה. ח"כ דב חנין מהרשימה המשותפת אמר ש"ישראל נותנת הטבות מס כאחוז תוצר הרבה יותר מאשר ממוצע ה-OECD. הבעיה היא שאין התניה של ההטבות בתעסוקה. כך נוצר מצב שטבע קיבלה 20 מיליארד שקל הטבות ומצד שני יש 1,700 מפוטרים".
מנהל מרכז ההשקעות נחום איצקוביץ' אמר שברוב מדינת האיחוד האירופי יש התניות של הטבות מס. הוא ציין שבניגוד להטבות המס המענקים שנותן מרכז ההשקעות מותנים בהקף ההשקעות ותוספת עובדים ליצוא.
מנהל תחום בכיר עידוד השקעות הון ברשות המיסים מיכאל אסולין אמר שחשוב מאוד לשמור את יציבות ופשטות במנגנון הטבות המס להשקעות הון. לדבריו "הרשות לא מתנגדת למנגנונים נוספים אבל דרושים כמה שפחות מבירוקרטיה ושיקול דעת מנהלי".
לדברי ח"כ מיקי רוזנטל, "עלינו להתגייס ולנהל את המשבר של העובדים – לא של הנהלת טבע. פרישה בהסכמה, תנאיה פרישה, הסבת העובדים ליעוד חדש וכמובן צמצום דרמטי של מספר המפוטרים – זה אפשרי במשא ומתן יעיל. ישנה אגדה נפוצה לפיה אם לא נתן הטבות לחברות ענק הם יברחו – זו שטות. בדקתי, בOECD יש 5 מדינות בלבד שנותנות הטבות מס ללא התלייה. גזר ללא מקל. כאשר כל קריטריונים היחידים הם יצוא ומחזור - ישראל היא כמובן אחת מהן.בכל שאר המדינות המפותחות כל המשקיעים שזוכים להטבות מתחייבים לכך שגובה שכר העובדים לא יפחת מגובה ההשקעה של המדינה בחברה בהטבות המס. התנאי הזה לא קיים בישראל . למה? – זו התלייה הכרחית לאינטרס של המדינה".
בדיון התייחס לנושא ראש עיריית ירושלים ואמר "כוונת הפיטורים הפתיעה את כולם. תהליך מורכב. עלינו לוודא בגלל שטבע היא מותג ישראלי לעשות טוב יותר. לצאת מהמשבר עם פתרון.
אבל לא לשבור את גבול העסקים הפרטיים. לא לשבור את טבע. נעקוב עם ההסתדרות. לוודא שיש חלופות".
שרגא ברוש נשיא התאחדות התעשיינים אמר כי ההתאחדות "פתחה בשבוע שעבר 4 מרכזים, בחיפה ת"א ירושלים וב"ש כדי למפות את צרכי התעשייה באזורים האלה, והמטרה שלנו היא שכל עובד שיסיים את תקופת העבודה מראש ימצא מקום עבודה אחר".