המשבר בטבע
שולץ לנתניהו: "לא נבטל הפיטורים, אפשר לייצר בשליש עלות במזרח אירופה"
הסתיימה הפגישה בין מנכ"ל טבע לרה"מ; שולץ: "כדי שטבע תישאר ישראלית, עלינו קודם כל להצילה"; נתניהו: "חשוב לנו עכשיו לצמצם את הפיטורים בגלל הנושא של ירושלים"; מהחברה נמסר: "ללא נקיטת צעדים נמרצים גוברת החשיפה להשתלטות פוטנציאלית"; מחוץ לפגישה הפגינו 2,500 עובדים ובני משפחותיהם
טבע לא תיסוג מתוכנית הפיטורים - כך אמר מנכ"ל החברה, קאר שולץ, בפגישתו עם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, שר האוצר, משה כחלון, ושר הכלכלה, אלי כהן. לאור זאת, הממשלה לא מתכוונת לשקול מתן מענקים לטבע. במהלך הדיון השניים דנו בצורך למציאת פתרון תעסוקתי לעובדים. גורמים שנכחו בדיון טענו כי גם ראשי טבע הבינו כי הם צריכים לנסות ולסייע בכך. לאחר הפגישה, השרים נשארו במשרד ראש הממשלה להמשך התייעצויות.
- מחרתיים: הצבעה טרומית על חוק לשלילת הטבות מס מחברות מפטרות
- יחימוביץ': "טבע מסרבת לשלם חוב של 3 מיליארד שקל לרשות המסים"
- בטבע, העושר מחלחל כלפי מעלה
שולץ אמר בפגישה: "אנחנו רוצים להציל את טבע וזה אומר לצמצם את בסיס העלויות של החברה. פעילות ייצור שאינה רווחית או שננסה לשפר את הרווחיות או שנסגור. באתי לקראתכם בעניין הנגב והגליל. אבל הנושא של המפעלים בירושלים יותר בעייתי. אין שם כדאיות כלכלית. את הטבליות אפשר לייצר בשליש מחיר במזרח אירופה, והמשאפים הם מוצר שאין לו ביקוש".
שולץ הוסיף כי לא ייסוג מתכנית הפיטורים מאחר שאין לה ברירה: "נבחרתי כדי לפעול למען בעלי המניות שלה. אתם חייבים לזכור שאנחנו מפטרים אמנם 1,700 עובדים בארץ, אבל משאירים כאן את המטה ואת המו"פ, וחלק ארי של הייצור. זה חלק קטן מהפעילות שאנחנו מצמצמים בעולם, כשבסך הכל נסגור 16-20 מפעלים.
"אם לא אנקוט את הצעדים האלה, אהיה בהפרה של קובננטים. בצעד הנוכחי אנחנו מפטרים 1,700 עובדים אבל משאירים 5,000 עם מקומות עבודה. הלכתי לקראתכם בעניין הצפון והדרום. אני לא יכול להמשיך בשיטת הסלאמי. בסוף היום אני רוצה להציל את כל החברה. אם לא אהיה נחוש כל החברה תגיע לפשיטת רגל".
נתניהו אמר בפגישה כי "זה חשוב לנו עכשיו - כמה שיותר לצמצם את הפיטורים בגלל הנושא של ירושלים. הפעילות היא פעילות מתמשכת". שולץ התעקש: "אין לנו ברירה. נפעל לסייע למפוטרים מיתר המקומות".
כדי להשאיר אפשרות לדיון סוכם על הקמת צוות של משרדי הממשלה והנהלת טבע לבדוק חלופות להיערכות להמשך, ואולם ההערכות הן שהפיטורים הם עובדה מוגמרת והוועדה היא רק למראית עין.
מנכ"ל טבע אמר עוד כי החברה תלווה את המפוטרים בירושלים יחד עם העירייה: "לא נזרוק סתם אנשים לרחוב. נכשיר אותם לעבודות אחרות וננסה לסייע להם באיתור מקומות עבודה חלופיים". לדבריו, בשנת 2018 יפוטרו 320 עובדים וב-2019 כ-500 בירושלים. נתניהו והשרים הופתעו מהעמדה של שולץ והאסטריביות שגילה בפגישה.
מטבע נמסר בעקבות הפגישה כי "המציאות העסקית הנוכחית של החברה מחייבת פעולה מיידית ומשמעותית אשר תבטיח את עתיד החברה. ללא נקיטת צעדים נמרצים בשבועות ובחודשים הקרובים גוברת החשיפה להשתלטות פוטנציאלית על החברה. בהתאם לכך, לפני כשבוע פרסמה טבע תכנית רה-ארגון מקיפה, החיונית להשבת הביטחון הפיננסי והיציבות העסקית של החברה. תכנית הרה-ארגון צפויה להביא לצמצום של כ-14 אלף משרות ברחבי העולם. חלק מהתכנית כולל רה-ארגון מקיף וביצוע אופטימיזציה ברשת התפעול של החברה, הבאה לאחר בחינה מדוקדקת של כל אחד מיותר מ-80 מפעליה ברחבי העולם".
שולץ אמר לאחר הפגישה: "אני מבקש להביע את הערכתי על התמיכה המשמעותית אשר קיבלה טבע מממשלת ישראל במשך השנים ותחת הנהגתו של ראש הממשלה נתניהו ועל הכרתה בתרומתה המרכזית של טבע למדינת ישראל.
"הצעדים הכלולים בתכנית מיועדים לממש את שאיפתנו המשותפת לשמר את טבע כחברה גלובלית חזקה, אשר בסיסה בישראל. אנחנו נעשה זאת לטובת כל בעלי העניין שלנו, בכל העולם. כמנכ"ל של חברה אשר נמצאת בבעלות משקיעים גלובליים, עלינו לוודא שכל ההחלטות שאנו מקבלים נשענות על בסיס פיננסי וכלכלי. צעדים אלה כואבים, אך הם חיוניים להבטחת עתידה של טבע. אנו מחויבים ליישם את התכנית בכל פעילויותינו הגלובליות - בארה"ב, באירופה, בשווקים הצומחים, וגם בישראל - באופן הוגן ומכבד.
"לצערנו, לא יכולנו להיענות לבקשת ראש הממשלה והשרים להימנע מסגירת המפעל בירושלים והחברה תמשיך בתהליך המדורג לסגירת האתר עד סוף 2019. טבע תשתף פעולה באופן מלא עם הצוות שהוקם מטעם ראש הממשלה בכדי לסייע לעובדים שיעזבו את החברה במציאת פתרונות תעסוקה חלופיים, ליווי והכשרה.
"כדי שטבע תישאר חברה ישראלית שתמשיך ותצמח בישראל וכדי שתרומתנו המשמעותית לכלכלת ישראל תימשך, עלינו קודם כל להציל את החברה. אני מחויב לשמור את המטה העולמי של טבע בישראל, ובכלל זה את לשכתי. אני מחויב לשמר נוכחות חזקה של מחקר ופיתוח וכן לשמר את מרבית הייצור הקיים היום בישראל גם בעתיד".
מההסתדרות נמסר בתגובה כי "לממשלת ישראל אסור להיכנע לתכתיבים של מנכ"ל טבע ולהגיב בצורה רופסת. ההסתדרות תמשיך במאבק על צמצום מספר המפוטרים. על הממשלה להעביר בהקדם חקיקה שתשמור על מעמד האדם העובד ותקשר בין מערך המיסוי וההשקעות לבין התעסוקה בישראל. חברי דירקטוריון טבע צריכים לעשות לעצמם חשבון נפש".
במהלך הפגישה, התגודדו מחוץ ללשכה 2,500 בני אדם, בהם עובדי טבע, בני משפחותיהם ותומכים נוספים במאבק, שהפגינו נגד פיטורי הענק בחברה וקיימו צעדת מחאה תוך חסימת הכביש המרכזי בקריית הממשלה. בבוקר חסמו עשרות מפגינים את כביש גולדה מאיר בירושלים.
העובדים קראו קריאות לראש הממשלה: "ביבי תתעורר" ו"כחלון בוא לפה". אחד העובדים נשא שלט עם דמותו של מייסד טבע אלי הורביץ. שלט אחר קרא לדירקטורית גליה מאור, לשעבר מנכ"לית בנק לאומי, להתפטר.
מוקדם יותר מס יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כי "צמצום גזרת הפיטורים בטבע והצלת המפעלים בירושלים, הם הדבר החשוב ביותר כעת ועל הממשלה להפעיל את כל האמצעים שעומדים לרשותה על מנת שליבה של טבע, כחברה רב לאומית שנולדה וצמחה כאן, ימשיך לפעום מישראל".
לאורך היום אתרי טבע ברחבי הארץ שובתים, זאת כחלק מצעדי המחאה של העובדים בשל גזרת הפיטורים.
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) אמר בתגובה לאמירות שולץ לנתניהו: "מנכ"ל טבע פשוט משתין מהמקפצה על ראשה של כל המדינה. מצער שאפילו את ראש הממשלה הוא לא סופר ואפילו להגמיש במעט את תכניתו אינו מוכן. הגיע הזמן שהממשלה תחדל מהגישה המתרפסת והכנועה ותלך למדיניות נחרצת יותר, לרבות מימוש שומת המס הראלית של השנים האחרונות אחרי שטבע יורקת לבאר שממנה שאבה הון עתק".