$
בארץ

יום חמישי השחור של טבע: דיווחים חיים של כתבי כלכליסט מאתרי החברה ברחבי הארץ

העובדים בירושלים מבעירים צמיגים; העובדים בקריית שמונה הפגינו: "זורקים את הצפון לקרשים, נבעיר את העיר"; יו"ר ההסתדרות הלאומית קורא לחרם צרכנות על החברה

כתבי כלכליסט 16:3414.12.17

תוכנית הקיצוצים של טבע, הכוללת קיצוץ של 25% מעובדיה בעולם כולל 1,700 בישראל בלבד, מסעירה את המשק: שר הכלכלה והתעשייה אלי כהן התייחס למשבר בטבע ואמר כי, "בעקבות הפניות והשיחות עם הנהלת טבע, הודגשה המחויבות שלה לעובדים בכלל ולפריפריה בפרט והיא הוציאה את עובדי הנגב והגליל ממעגל הפיטורים. אנו נמשיך לפעול למול החברה לצמצום הפיטורים בשאר האזורים". בתוך כך עובדי המפעל בירושלים החלו בשעות הערב בפעולות מחאה ובהבערת צמיגים.

 

מוקדם יותר, שוחח ראש ההמשלה בנימין נתניהו עם מנכ"ל טבע קור שולץ ואמר כי הוא מודאג ממצב החברה, וביקש שטבע תמזער ככל שניתן פגיעה בעובדים הישראלים וביחוד בעובדים בפריפריה. שולץ אמר שיעשה מאמץ עליון לצמצם את הפגיעה בעובדי החברה. נתניהו עוד אמר לשולץ כי עליו לעשות כל שיוכל לשמור על הזהות של טבע כחברה ישראלית. שולץ הבטיח לנתניהו כי כך יהיה.

 

גליה מאור עוזבת את מטה טבע בפ"ת גליה מאור עוזבת את מטה טבע בפ"ת צילום: עמית שעל

 

בתום ישיבת דירקטוריון לילית הגיעה טבע להכרעה סופית על תוכנית הקיצוצים החדשה - ובמסגרת זו החליטה על יציאה של החברה, ספינת הדגל של הכלכלה הישראלית, ממרבית פעילותה בארץ. היום בצהריים הוציאה טבע הודעה רשמית על פיטורי אלפי העובדים.

 

"המייסדים של טבע מתהפכים בקברם - זה לא היה קורה אם היו עדיין בטבע" - כך אמר יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, במסיבת עיתונאים שערך בעקבות התוכנית לפיטורי הענק. עוד הוא אמר כי נחצה קו אדום וכי כל מפעלי טבע יושבתו ביום ראשון, ובנוסף - כל המשק יושבת עד 12:00 לאות סולידריות, כולל נתב"ג ובתי החולים הציבוריים. 

 

 

העובדים מפגינים בקריית שמונה העובדים מפגינים בקריית שמונה צילום: אביהו שפירא

 

ועד עובדי טבע שלח הבוקר מכתב לעובדים: "עובדות ועובדים יקרים, יום שחור היום למשק הישראלי ולחברת טבע. עובדי טבע מחזקים ומודים לניסנקורן ולהסתדרות על התמיכה והגיבוי במאבק הצודק של כולנו. אני מודה מעומק הלב לסולידריות המדהימה של הוועדים בישראל. אנו קוראים לאופוזיציה לאחד כוחות עם הקואלציה ליציאה למאבק הגדול של המדינה. ממשלת ישראל היקרה, מבקש מכם להתערב במיידי ב'מגה פיגוע' שטבע הולכת להכריז היום. נכון לעכשיו, ביום ראשון החל משעה 07:00 שביתה באתרי טבע, לא יהיו הסעות ולא נאפשר כניסה למפעל. בהצלחה לכולנו!!!"

 

בכירי טבע מגיעים להסתדרות

 

ראשי הוועדים והיו"ר ניסנקורן סיימו פגישה שבה אושרו פורמאלית הצעדים הארגוניים בטבע. ב-12:30 הגיעו נציגי הנהלת החברה וסירבו לענות על שאלות.

 

יו"ר ועד עובדי טבע בכפ"ס, אלירן קוזליק אמר: "אנחנו פועלים בכמה חזיתות כרגע, יש תמיכה מקיר לקיר - גם מצד האופוזיציה וגם מהקואליציה. זה מאבק של כל המשק הישראלי. חברת טבע תושבת במהלך כל יום ראשון ובכל יום נדון בצעדים הבאים. הגיע הזמן שממשלת ישראל תתעורר".

 

יו"ר ההסתדרות הלאומית, יואב שמחי, קורא במקביל לחרם צרכנות על חברת טבע. הלאומית מייצגת את 800 עובדי מפעל טבע טבליות בירושלים. אחר הצהריים סיים שמחי "פגישה קשה" עם מנכ"ל מפעלי טבע בישראל, דוד לוסטיק במהלכה נמסר כי טבע תסגור את שני מפעליה בירושלים. מהלך שיוביל לפיטורי 1,500 העובדים עד 2019. שמחי קרא לנתניהו להתערב.

 

 

מטה החברה בפתח תקווה: "טבע זה כבר לא ישראל"

 

המטה הגלובלי של טבע הממוקם בפ"ת הוא האתר הגדול ביותר של טבע בישראל ומועסקים מועסקים בו 1,478 עובדים. הנהלת החברה החליטה לקצץ 45% מכוח האדם באתר כבר בחודשים הקרובים. מדובר על פיטורים של קרוב ל-650 עובדים, סגירת מחלקות שלמות, הפסקת פעילות שעד היום היו מבוצעות בישראל והעברתן לחו"ל והגעה לחיסכון תפעולי של כ-50% בהוצאות ההנהלה.

 


 

עומר כביר עם העובדים במטה:

 

הפגנת הענק של עובדי טבע בפתח תקווה מתוכננת ליום ראשון בבוקר. העובדים במטה מאוד חוששים להתראיין ומפחדים מנקמנות של ההנהלה. חברי הוועד הוציאו כמה עובדים החוצה, אבל הם עדיין מהססים. "טבע זה כבר לא ישראל״, מסביר אחד מהם.

 

מאיה קליימן, 38, אם יחידנית לשלושה ילדים: "יש תחושות של חוסר ודאות. אנחנו לא ישנים בלילה כבר הרבה זמן. המקום הזה היה ממש חממה. אתה בא בבוקר מרגיש בטוח שזה הבית שלך ופתאום כל הבית קורס. התחושה שאין אמא ואבא. ככה להשאיר את העובדים זו לא דרך".

 

עובדות נוספות אומרות: "זה היה בית של המון משפחות שימרו כאן קשרים והולידו ילדים. היום כבר אין תחושה של בית. התחושות והאמוציות מאוד קשות. בימים של הורביץ (המנכ"ל האגדי של טבע, ע"כ) כולם תרמו ונתנו לכולם. היו אנחנו בצד השני ומבקשים את התמיכה של עם ישראל״.

 

 

מפעל טבע טק ברמת חובב: "נחסום עם מלגזות. זו מלחמה"

 

מפעל טבע טק ברמת חובב שבנגב מעסיק 880 עובדים, ולפי שעה לא צפויים להירשם בו פיטורים. "כולם מוזמנים לבוא לפה ביום ראשון, יהיה שמח", מסרו העובדים.

 

הפגנת עובדי טבע בנאות חובב הפגנת עובדי טבע בנאות חובב צילום: יואב סטולר

 

יואב סטולר במפעל:

 

  

יו"ר ההסתדרות בנגב תוקף את הנהלת טבע בשיחה פרטית עם העובדים: "הם רוצים להרגיע אתכם, שתהיו נחמדים ולמרוח אתכם. הם ביקשו לדבר איתנו מחר ואולי לתת לכם איזה פינוקים, איזה נופשון - הכל כדי שאתם תסכימו בנחמדות להעביר את הידע להודים ולסינים".

 

כרגע במפעל יש כ-400 עובדים במשמרת. במפעל טבע טק בנאות חובב מתכוננים להוציא את כל העובדים החוצה להפגנות, מנהלים ופועלים כאחד. העובדים מבחינתם יוצאים למלחמה. טבע מתכננת להוציא את החומרים מהמפעל כחלק מההכנות לשביתה ארוכה, ועד העובדים מצידו מתכוון לחסום את כל שערי המפעל ולא לאפשר לשום סחורה לצאת. "אנחנו נחסום עם מלגזות, זאת מלחמה. כל העובדים צריכים להיות בחוץ".

 

ולדימיר מסגר במחלקת התחזוקה, משתכר כ-9,000 שקל אמר: "זה היה כמו בית, ועכשיו מתייחסים אלינו כמו למספר לא כמו אל עובדים. אני עובד כבר 10 שנים עם משכורת טובה, תנאים וקביעות, איפה אני אמצא עוד מקום עבודה כזה באזור? אנשים בנו פה על הקביעות וזה שהבטיחו להם שהם פה עד הפנסיה, לקחו התחייבויות, משכנתאות - זה יהיה אסון טבע עבור העובדים, המשפחות והאזור".

 

כפיר, עובד בהסעדה: "כבר חודשים שכולם חרדים למקום העבודה שלהם. אני רואה את זה באוכל, העובדים פשוט לא אוכלים, לא יוצאים החוצה, לא מדברים. הפרצוף של כולם ברצפה, לא יודעים מה לעשות. זה הדבר היחידי שמדברים עליו".

 

יוני, עובד במעבדה: "אנחנו כ-300 עובדים במעבדה, באים לעבודה בתחושה שנפלה עלינו משקולת של כמה טונות. אתמול רק היינו במסיבת חנוכה, הבאנו ספוגניות לעבודה על מנת להמתיק קצת את כל החושך הזה".

 

אתרי טבע בירושלים: "העובדים ייחנקו מהסופגניות"

 

לטבע שני אתרים בירושלים, שניהם ממוקמים בסמיכות בהר חוצבים. המפעל הרב תחומי מעסיק 233 עובדים וצפוי להיסגר. המפעל השני הוא מפעל הטבליות המעסיק 618 עובדים וצפוי לאורך זמן להעביר חלק מהייצור שלו מחוץ לישראל ובכך לאפשר פיטורים של חלק נכבד מהעובדים. בשעות הערב החלו עובדי המפעל להבעיר צמיגים במחאה על תוכנית הפיטורים. אילן אזולאי, עובד המפעל ואב לארבעה, אמר: "ירושלים עיר ענייה ויש כאן קושי. שיבדקו איפה המיליארדים ושיבדקו את הניהול הכושל - ויחזירו לנו את הכסף במקום לחפש איפה לפטר".

 

עמרי מילמן במפעל הרב תחומי בירושלים:

 

במפעל המשאפים, שסכנת הקיצוצים מרחפת מעליו, ביטלו את הרמת הכוסית עם ההנהלה שהייתה מתוכננת לצהריים. גורמים בוועד: "העובדים ייחנקו מהסופגניות כרגע". בינתיים הם לא שובתים או מפגינים. מחכים לעדכון הרשמי בצהריים.

 

מפעל טבע בירושלים מפעל טבע בירושלים צילום עמרי מילמן

 

מפעל טבע בקריית שמונה: "זורקים את הצפון לקרשים"

 

טבע מתכננת לסגור את מפעל מיגדה בקרית שמונה באופן מיידי. המפעל מעסיק 244 עובדים והוא בעיקרו מפעל לייצור מיכשור רפואי, המוצר הידוע ביותר שלו הוא ה'טבע-אדפטור' עליו מחזיקה טבע פטנט. בימים האחרונים נערך מו"מ עם מספר מפעלי פלסטיק גדולים בישראל בניהם גם מפעל גדול מכרמיאל, על עסקה אפשרית - הכוונה לסכם במהירות את מכירת המפעל. ברגע שתיסגר עסקת המכירה טבע תפטר את כלל העובדים באתר, מתוך כוונה שהרוכש הפוטנציאלי יגייס את כוח האדם הדרוש לו מקבוצת העובדים המפוטרת.

 

מאור סוויסה במפעל:

 

ראש עיריית קריית שמונה ניסים מלכה סיפר: "חזרנו מההפגנה עם עובדי המפעל באזור התעשיה הצפוני של קריית שמונה, שם חסמנו את הכניסה למפעל. אני לוקח את הטיפול בנושא מיגדה באופן אישי ופועל במספר ערוצים: קודם כל אני בקשר רציף עם שר הכלכלה. שנית, אני מדבר עם הנהלת טבע, משוחח איתם כל שעה על מנת לשמוע עדכונים. בינתיים הם אומרים לי שהמפעל בקריית שמונה לא בתוכנית. אנחנו בעירייה הולכים אתכם יד ביד לכל אורך המאבק ונגיע לכל הפגנה שלא תהיה בכל מקום בארץ, כי אני רואה במפעל הזה של 270 עובדים לא רק מפעל, אלא סמל של העיר קריית שמונה, סמל של ציונות כפי שראה אותו אלי הורביץ שהקים את המפעל כאן בשנות ה-80 עבור תושבי העיר, שמגינים על מדינה בגופם".

 

"אנחנו נמצאים בתקופת פיתוח אדירה בעיר, יקומו כאן בקרוב 4 מפעלים חדשים, ולכן אני חושש שאם מפעל כזה ייסגר וממשלת ישראל לא תילחם איתנו להשאיר אותו, היזמים יקבלו רגליים קרות ויברחו. מה גם שהמפעל משלם ארנונה שהיא מהנמוכות בארץ, מקבל הנחות מס משמעותיות וזה אחד המפעלים הכי רווחים של טבע".

 

מאיר בן אלול יו"ר ועד העובדים של מפעל מיגדה בק"ש: "לא מדברים איתנו מההנהלה ולא מעדכנים אותנו, מדברים איתנו רק עיתונאים, מטבע מעדכנים אותם והם אותנו בטלפון שבור, חברה כפוית טובה שהמדינה נתנה לה מיליארדים, הם זורקים את הצפון ככה לקרשים".

 

"הפסקנו את העבודה במפעל. אנחנו יוצאים לכביש הראשי להפגין, חוסמים את העלייה לרמת הגולן, ונראה מה יהיה הלאה, אנחנו שחוקים וגמורים לא יודעים מה לעשות".

 

"אני רוצה שתעבירו מסר לנתניהו: 80% מהתושבים בקריית שמונה מצביעים ליכוד והוא יודע את זה, ולא שומעים ממנו מילה. זה לא פייר, הוא היה צריך לדבר איתנו כבר אתמול, להגיד שהוא איתנו כמו שאנחנו היינו איתו והעלינו אותו. לגבי הצעדים בהמשך אנחנו נפתיע, נבעיר את העיר אם נצטרך".

 

עובדי החברה בקריית שמונה עובדי החברה בקריית שמונה צילום: גיל מלכה

 

המפעל בנתניה

 

אתר המו"פ הייחודי אביק הממוקם באיזור התעשייה החדש בנתניה, מעסיק 335 עובדים. החלטת ההנהלה היא להפסיק את כל הניסויים הנמצאים בשלב הפרה קליני, החלטה שסוגרת למעשה את המו"פ במפעל וכלל עובדיו צפויים להיות מפוטרים בתקופה הקרובה.

 

עובדי אביק בנתניה עובדי אביק בנתניה צילום: נימרוד גליקמן

 

קרן אור גרינברג עם העובדים:

 

עידן לייב, חבר ועד אתר אביק בנתניה, מהנדס ביוטכנולוגיה שעובד בטבע 12 שנה: "אף אחד מההנהלה לא דיבר איתנו, לא ידוע לא באופן רשמי על היקף הפיטורים. מדובר במרכז פיתוח המונה 350 עובדים שרובם דוקטורנטים, חוקרים ומנהלי מעבדות. עובדים כאן אנשים שפיתחו את קופקסון שהכניסה לטבע מיליארדי דולרים. מהפרסומים בתקשורת אנחנו מבינים שהאתר שלנו עומד להיסגר. נכון להיום אנחנו עובדים כרגיל ופועלים לפי הנחיות ההסתדרות. ביום ראשון תהיה שביתה כללית בכל אתרי טבע בארץ".

 

עובדים בנתניה עובדים בנתניה צילום: נימרוד גליקמן

 

עמנואל ריימונד, חוקר בכיר המעורב בפיתוח הקופקסון, הגיע לישראל לפני 44 שנה. ב-78' התחיל לעבוד בטבע: "היום אני בן 64, במקום פרס מפעל חיים אני אקבל מכתב פיטורים? לפחות שאקבל תנאים הולמים וידאגו ליתר העובדים הצעירים ולא כמו ברגים".

 

ד"ר חיים בלינסון, בן 40. חזר לישראל מארה"ב אחרי שש וחצי שנים. גר באבן יהודה עם אשתו ושלושת ילדיהם. עובד בטבע כמנהל פרויקטים פרה קליניים. "כל מה שקשור לבחינת יעילות התרופות לפני תחילת ניסויים קלינים באנשים, האם לתרופה יש סיכוי להשפיע לטובה על החולה. למשל, האם תרופה לכאב מפחיתה את הכאב הכרוני מבחינה ניורולוגית. כשהגעתי היה שיא של פעילות והייתי מעורב ביותר מ-15 פרויקטים בו זמנית. בניסיון למצוא תרופות למחלות של מיגרנה, אפילפסיה. תמיד חיפשתי משרה שתחזיר אותי ארצה".

 

בלינסון מוסיף: "היום התחושות קשות. יש המון שמועות והאכזבה היא שאנחנו לא מקבלים מסרים חדים לגבי עתידה של טבע. מאז שחזרנו ארצה, אני המפרנס היחידי. אשתי אחרי לידה שלישית. היה חשוב לנו שהילדים יוולדו בישראל. אני לא רואה את עצמי עוזב את המדינה. היו לי המון הצעות בחו"ל להישאר במשכורות אדירות ביחס לארץ. אין אלטרנטיבה לטבע מבחינת היכולת לפתח, הגודל, המשמעות לחולים ולתעשייה התרופות בכלל. אין שני לה בארץ. חלק מהסיבה לחזור היה שאתה נכנס לארגון שיכול לשנות את מצב הרפואה היום בעולם".

 

מה הציפייה מהממשלה והחברה?

"להחזיר את טבע כחברה ישראלית. כל חברות הסטארט-אפ הגדולות פותחות מחקר ופיתוח בישראל לא סתם. בגלל מסירות העובד הישראלי. הראשונים והאחרונים לצאת מהמעבדה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x