$
בארץ

קפלן מגייס את היולדות למאבק ההישרדות מול אסותא אשדוד

פתיחת בית החולים החדש באשדוד משכה אליו כוח אדם ומטופלים מהשכן הוותיק מרחובות - שהתרוקן בן לילה. כעת נאבק קפלן על חייו ועל יולדותיו עם קמפיין חדש שחושף את הסוד הכי גלוי של בתי החולים הציבוריים: לידות זה עסק רווחי במיוחד

ספי קרופסקי 10:2206.12.17

“לא נולדנו אתמול” היא הסיסמא של הקמפיין החדש למחלקת היולדות בבית החולים קפלן. הפרסומת עוקצת בחביבות את בית החולים הציבורי החדש אסותא, שנפתח לפני חודש באשדוד. בעקבות הפתיחה עבר שיעור ניכר מהלידות באיזור מקפלן לאסותא אשדוד.

 

 

 

והקמפיין החדש לא נולד סתם כך. קפלן נפגע מאוד מפתיחת אסותא אשדוד, והוא נמצא בגירעון של יותר מ־200 מיליון שקל. אתמול פורסם ב”כלכליסט” כי המדינה הציעה לשירותי בריאות כללית להעביר את בית החולים לבעלות אחרת, אולם הקופה מסרבת להצעה בשלב זה.

 

אז מדוע מפרסם קפלן דווקא את מחלקת היולדות שלו במקום שירותים אחרים שמציע בית החולים? כאן נחשף הסוד הכי גלוי של בתי החולים הציבוריים: בשונה משירותים אחרים ‑ לידות זה עסק מאוד רווחי.

 

 

 

עבור כל לידה מקבל בית החולים סכום של 13,400 שקל מביטוח לאומי. כשמדובר בלידת פג ‑ שהיא סבוכה יותר ‑ ניתנת תוספת של 214 אלף שקל. בבית חולים בסדר גודל של קפלן מדובר במאות לידות בחודש. הסכומים שיכולים להצטבר הם מאוד משמעותיים עבור בתי החולים הציבוריים שנמצאים בגירעון כמעט תמידי.

 

 

שכנים שכנים

 

פתיחת בית החולים הציבורי החדש אסותא באשדוד פגעה לא רק בקפלן אלא גם בבית החולים הסמוך ברזילי. מזה 40 שנה לא נבנה בישראל בית חולים ציבורי חדש מן היסוד. כעת, הפערים בחדשנות, בטכנולוגיה ובנראות בין אסותא אשדוד לבתי החולים הוותיקים הם עצומים.

 

מעבר לכך שבאופן טבעי משרת אסותא אשדוד אוכלוסייה של כחצי מיליון איש באיזור, שבעבר קיבלה שירותים בבתי החולים הסמוכים, פתיחתו גרמה לזליגה של כוח אדם רפואי מברזילי וקפלן. מדובר באפשרות תעסוקתית אטרקטיבית, בתנאים נוחים ובמוסד הרבה יותר מודרני.

 

הזליגה הזו מתרחשת כשבכל מקרה ישנם חוסרים גדולים של רופאים ואחיות באיזור ובמדינה בכלל. כדי להתמודד עם העזיבה הצפויה של כוח אדם הורתה נציבות שירות המדינה לבתי החולים הממשלתיים לגייס כוח אדם נוסף ואף אפשרה להם לחרוג מהתקנים הסטנדרטיים, כך שברזילי מקבל גב מהמדינה בשונה מקפלן.

 

בנוסף לכך, אסותא אשדוד קיבל בשנה שעברה מענק חד פעמי של יותר מ־400 מיליון שקל וכן שורת היתרים ורישיונות בתמורה לוויתור על שירותי רפואה פרטיים. מדובר בשירותים רווחיים נוספים, מעבר ללידות ובהם יחידת IVF (הפריה חוץ־גופית), יחידת צנתורים ושני מאיצים קוויים (מכונות הקרנה).

 

המדינה השקיעה עד כה 764 מיליון שקל בבית החולים, בעוד רשת אסותא הוסיפה מההון העצמי שלה יותר מ־300 מיליון שקל. בשלב הראשון יש באסותא אשדוד 300 מיטות והוא צפוי לקלוט 70–80 אלף ביקורי מטופלים בשנה; המיון תוכנן לטפל בכ־250 ביקורים ביום; בית החולים יעסיק כ־1,200 עובדים, מהם כ־500 אחיות ועובדי סיעוד וכ־250 רופאים.

 

כללית לא נשארה חייבת

 

"המדינה מפקירה את בתי החולים שאינם ממשלתיים", כתב מנכ"ל שירותי בריאות כללית נועז בר ניר במכתב חריף ששיגר אתמול לראש הממשלה ושר הבריאות בפועל בנימין נתניהו ולשר האוצר משה כחלון, בעקבות הפרסום ב"כלכליסט" על הצעת המדינה לכללית לוותר על בית החולים קפלן שבבעלותה.

 

"היום, 5 בדצמבר, פורסם בעיתון 'כלכליסט' כי המדינה יוצאת לכללית בקריאה: ותרו על בית החולים קפלן בגלל הגירעונות", כותב מנכ"ל הקופה, "לצערנו, בעוד שהממשלה מספקת תמיכה בהיקף של 3 מיליארד שקל לבתי החולים שלה, הרי שלגבי בתי החולים שאינם שלה מעדיפה הממשלה לשבת בחוסר מעש עד לקריסתם בזה אחר זה".

 

בר ניר מוסיף כי "במקום להטיל מסך עשן על בעיית הגירעון המובנה של בתי החולים וליצור אשליה כי העברת בית חולים לגורם ניהולי אחר תפתור את בעיות בתי החולים שאינם ממשלתיים, ניתן לצפות ממדינה אחראית שלא תפקיר 30% ממיטות האשפוז ותסייע לכללית באותו הסיוע הניתן לבתי החולים הממשלתיים".

 

בסיום המכתב אף עוקץ מנכ"ל כללית את הצעת המדינה: “המדינה יכולה היתה לשקול העברת בית חולים ממשלתי שגם הוא בגירעון כבד. אולם אין ספק שהמטרה האמיתית הנה להטיל מיסוך על בעיית גירעון בתי החולים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x