יחימוביץ': "הטבות המס לאייפקס פוגעות במשק הישראלי"
בדיון בוועדת ביקורת המדינה בנושא הטבות המס שהעניקה רשות המסים לקרן אייפקס, אמרה יחימוביץ' כי ההטבות לא משרתות את מטרתן המקורית ולא תורמות לצמיחה או להכנסות המדינה
"רשות המסים מעודדת חברות לעשות סיבוב על המשק הישראלי, לחמוס, לשדוד, לפטר עובדים. זו לא מדיניות, זו הפקרות". כך אמר ח"כ מיקי רוזנטל בדיון שקיימה היום (ד') ועדת ביקורת המדינה בכנסת, בנושא הבעיות בהטבות המס שהעניקה רשות המסים לקרן אייפקס במסגרת מכירת תנובה לברייטפוד, כפי שעלו בדו"ח מבקר המדינה בחודש שעבר.
- ארבע קרנות מכינות הצעות לרכישת בזק
- רק אור השמש ימנע את הסיבוב הבא של אייפקס
- תנובה טענה שאין דו”ח מקינזי, המבקר חשף אותו
במהלך הדיון שאל ח"כ רוזנטל האם אייפקס תזכה שוב להטבות מס במקרה שתרכוש את בזק בשנית, כפי שנחשף ב"כלכליסט" שהיא שוקלת לעשות.
נציגי רשות המסים התקשו להשיב לשאלת רוזנטל, וציינו כי הדבר ייבחן. כזכור, לפני כעשור העניקה רשות המסים הטבות מס על רווחי הון לאייפקס על מכירת בזק לאלוביץ'.
במקור החוק נתן פטור ממס לקרנות הון סיכון במטרה שאלו ירכשו מניות בחברות ויזרימו הון למשק. אולם בשלב מסוים החליטה רשות המסים כי גם קרן השקעות כמו אייפקס תיהנה מאותו פטור.
במהלך הדיון שאלה יו"ר הוועדה ח"כ שלי יחימוביץ' את נציגי הרשות "האם יש קריטריונים שמתנים את ההטבה הנדיבה הזו במתן תועלת לצמיחה, לעידוד הפריפריה, לעידוד התעסוקה, או להכנסות המדינה?".
יחימוביץ' הזכירה כי ההגדרה של השקעה מזכה היא "עידוד תעשייה, פיתוח טכנולוגי. איזה פיתוח היה בהשקעה של אייפקס בתנובה? זו לא השקעה. זה מונח לפניכם, בדו"ח מבקר המדינה".
צחי סעד, נציג מבקר המדינה, התייחס לסעיף בחוק שעל בסיסו העניקה רשות המסים את הטבות המס על רווח ההון שעשתה הקרן מחלוקת דיבידנדים מתנובה ומכירתה.
לדבריו, "מדברים על הטבות בהיקפים של מיליארדים ועשרות מיליארדים. ככל שהם גדלים אנחנו חייבים שיהיה הליך מסודר וברור יותר". לדבריו יש צורך לבצע אסדרה בחוק וליצור קריטריונים ברורים לקבלת ההטבות.
עוד הוסיף כי המדינה נותנת הטבות מס לקרנות הון מעל 20 שנה, ועד עכשיו אף גוף לא בדק שההטבות נותנות תועלת משקית - עידוד השקעות בפריפריה, השארת הקניין הרוחני בישראל, הגדלת התעסוקה.
מדו"ח המבקר עלה כי לא רק שהרשות מעניקה פטור גורף ממס במקום לתת החזר לאחר שנבחנת עמידת הקרן בתנאים הנדרשים, אלא גם שבפועל ההטבות ניתנו שלא בהתאם לתנאי סף שהרשות קבעה בעצמה.
מנהל רשות המסים משה אשר התייחס לנושא בדיון והשיב כי "תעשיית קרנות הון סיכון התחילה לפני עשרות שנים בארה"ב. ב-1992, שר האוצר ומנהל רשות המסים דאז ניסו להביא לישראל משקיעים בפלטפורמה הזאת, וכיום יש עשרות רבות שפועלות פה".
לדברי אשר, "ברוב מדינות העולם זה כך – השקעת הון סיכון פטורה ממס במדינת היעד. במדינת המקור של הקרן לעיתים כן דורשים מס".
לדבריו, החלטת הרשות להעניק את הפטורים גם לקרנות פרייבט אקוויטי - השקעות פרטיות - דוגמת אייפקס, היא בדומה לחקיקה בכל העולם. "בכל העולם רווח הון שמשקיע תושב חוץ - משקיע זר - פטור ממס, וזה המצב החוקי במדינת ישראל. המדיניות הזו היא מדיניות מקדמת השקעות ולכן אנחנו רוצים אותה. אלו גם ההמלצות של ה-OECD"
יחימוביץ' תקפה בחריפות את התשובות שניתנו על ידי נציגי הרשות לביקורת שעלתה מדו"ח המבקר, ואמרה "אני די נחרדת מהזלזול שמפגינה רשות המסים כלפי דו״ח המבקר.
"אני רואה כאן רוח מפקד שאומרת לצפצף על דו"ח מבקר המדינה. בינתיים אולי נעביר חוק לביטול מוסדר מבקר המדינה והכל יהיה בסדר בהמשך. המבקר מפרסם דו"ח מאוד ייחודי, ולאורך כל הדיון הזה נראה שהדו"ח נפל על אוזניים ערלות.
יחימוביץ' המשיכה ואמרה "אני מבינה שתפיסת העולם משמעותית עבורכם, אבל יש ליקויים מבחינת קבלת ההחלטות.
"המבקר אומר דבר מאוד פשוט - לקחתם סעיף בחוק, והרחקתם אותו למקומות שלא היו מלכתחילה בכוונת הסעיף. את כל ההרחבות האלה", תקפה יחימוביץ', "תילים על גבי תילים, בלי קריטריונים ובלי דיונים, עשיתם בלי שום מחשבה מושכלת האם זה נכון או לא נכון".
עוד הוסיפה כי "הטבות המס האלה לא מועילות למשק הישראלי, אלא פוגעות בו בכל היבט אפשרי. באה חברה, עושה כאן סיבוב על הגב שלנו, על הגב של התעשייה והחקלאות הישראליים, של העובדים והציבור, של הכנסות המדינה, עושה סיבוב, לוקחת את השלל ובורחת ואנחנו מוחאים כפיים כאילו לא קרה שום דבר".