כך הגשימה את עצמה הנבואה של רוברט קורי על עתיד טבע
בשיאו של המאבק עם טבע שיגר יו"ר מיילן דאז מכתב מעליב למנכ"ל טבע דאז ארז ויגודמן. מי שקרא את הכתוב בו יכול היה לחזות ברמה גבוהה של דיוק את העתיד לבוא בטבע
לפני שנתיים, בשיאו של מאבק רווי יצרים בין מיילן לטבע, שיגר יו"ר מיילן דאז רוברט קורי מכתב מעליב למנכ"ל טבע דאז ארז ויגודמן. טבע ניסתה להשתלט באותם ימים על מיילן, אחת המתחרות המרות שלה שהפכה מאז ליריבה קשה אף יותר בחודשים האחרונים מאז היתה החברה הראשונה לקבל אישור FDA לגרסה הגנרית של הקופקסון. טבע יצאה למהלך הרכישה של מיילן תמורת 40 מיליארד דולר, ניסיון שכשל ודחף את ויגודמן לזרועות עסקת אקטביס.
- "הארד קור": זו לא הפעם הראשונה שבה שולץ נכנס לחברה ומניף את גרזן הפיטורים
- אנליסטים על טבע: "אין ברירה, צריך לכרות איבר בשביל להציל את כל הגוף"
- דרמה בטבע: החברה צפויה לפטר 1,700 עובדים בישראל
בין קורי, איש לא פשוט שידוע בתעשיית הפארמה כמי שלא מהסס לצעוק ולקלל או במלים אחרות "יו"ר דומיננטי" לבין ויגודמן התפתחה חלופת מכתבים שהגיעה בשיאה לטונים צורמים מאוד, בעיקר מצידו של קורי. במכתב אחד וזכור במיוחד, שהיה בגדר שחיטת פרה קדושה עבור הישראלים, פירט המנהל הססגוני של מיילן את הסיבות לכך שאינו מוכן למכור את החברה לענקית התרופות הישראלית.
"מה שיישאר הוא כישלון פיננסי"
"כפי שאתם יודעים היטב טבע עומדת בפני אובדן הכנסות משמעותי עם תום תקופת הפטנט על הקופקסון וזה שנים שהיא סובלת מירידה קבועה בביצועים", כתב קורי באפריל 2015 בפתח המכתב המתפרס על פני לא פחות משבעה עמודים, "האסטרטגיה של טבע מזגזגת ואופק הצמיחה שלה שטוח עד שלילי", ממשיך קורי.
מכאן מפליג היו"ר של מיילן, חברה שמזכירה מאוד את אקטביס שנרכשה בסופו של דבר ב־40 מיליארד דולר, בנימוקים להיעדר הכדאיות שבמיזוג בין שתי חברות דומות. "עסקה כזאת לא מביאה עמה יתרון בשלושת תחומי הליבה ההכרחיים בכל עסקה: פריסה גיאוגרפית, גיוון תיק המוצרים והרחבת היכולות". אלה בדיוק שלושה דברים שעסקת אקטביס לא הביאה לטבע. לאחר ששתי החברות נאלצו להיפרד מפעילויות רבות דווקא בשווקים שהיה לה את היתרון המשמעותי ביותר כדי לעמוד בדרישות ההגבלים העסקיים, היא נותרה עם אוסף של תרופות גנריות בשוק שעובר מהפך עקב התחזקותם המשמעותית של לקוחותיה שמתאחדים והופכים את היוצרות בכוח המיקוח. הרכישה לא הוסיפה כל יכולת בתחום שונה ממה שהיה בטבע ולא הביאה לה תחליף לקופקסון בדמות תרופת מקור חזקה או בעלת פוטנציאל. "מה שייוותר הוא כישלון פיננסי ושחיקת ערך בטווח הארוך", סיכם קורי היטב את מצבה הנוכחי של טבע כפי שהשתקף בדו"חות הכספיים הגרועים לרבעון השלישי שפורסמו בתחילת נובמבר.
משם עבר קורי למה שנתפס כשורש הבעיות של טבע – הדירקטוריון, שבחלקו כבר הוחלף מאז, אך בחלקו עדיין מאכלס את אותם האנשים שחתומים על המהלכים הכושלים של השנים האחרונות.
בעת שיגור המכתב כמובן נעלבו עד עמקי נשמתם לא רק בהנהלת טבע ובקרב עובדיה. כל מי שטבע היא עבורו המאמי הלאומית, "מניית העם", הנוקיה הישראלית, חש את העלבון הצורב לנוכח ההשתלחות חסרת הרסן של קורי. השתלחות? היום, במבט מפוכח שמגיע כעבור כמעט שלוש שנים של הידרדרות חסרת תקדים במניית טבע ובביצועיה העסקיים ותחזיות מדורדרות עוד יותר, נראה שהמלים של קורי נוסחו בעדינות. אפשר היה אפילו לבנות על בסיסם תוכנית עסקית לא רעה לעצירת ההידרדרות של החברה.
וגולת הכותרת לסיום דבריו של קורי: "הופתענו לקרוא בהודעתכם לעובדים שלכם כי הפעילות בישראל לא תושפע מהמיזוג, וזה משקף את ההיסטוריה הארוכה שלכם שלא קיצצה עלויות בישראל על חשבון פעילויות יעילות הרבה יותר ותעסוקה במקומות אחרים בעולם. מועצת המנהלים של מיילן מאחלת לכם כל טוב בניסיונותיכם להבריא את טבע".
רק הרגש מסרב לעכל
מי שקרא את המכתב יכול היה לחזות ברמה גבוהה של דיוק את העתיד לבוא בטבע ובוודאי לא היה צריך להיות מופתע לאור הצעדים הדרסטיים שמתכנן המנכ"ל הנכנס של טבע קור שולץ. זה האחרון, בדומה רק ללוין, המנכ"ל הקודם של טבע שהגיע לגמרי מבחוץ, מסוגל לראות את טבע "האמיתית" במבט קר ונטול ישראליות. מבט שיאפשר קבלת החלטה קשה וכואבת, בוודאי עבור כל ישראלי ולא רק עובד טבע, להיפרד מחלק ניכר מעובדי טבע בישראל.
כפי שנחשף ב"כלכליסט" ביום חמישי ענקית התרופות הישראלית תצא בשבועות הקרובים למהלך חסר תקדים במסגרתו היא צפויה להיפרד מכל עובד חמישי בישראל. ייתכן שבסוף מספר המפוטרים יהיה אף גדול יותר, כאשר את המחיר העיקרי צפויים לשלם עובדי המטה בפתח תקווה. שם, במבנים המיושנים הטובלים בירק פסטורלי, אגורים השומנים הגדולים של טבע – עובדי ההנהלה הוותיקים. אלה שהיו אמורים לגבש את האסטרטגיה העסקית של החברה בתנאים המשתנים של שוק התרופות העולמי. כן, אלה שכשלו במשימה.
רגשית כמובן קשה לעכל את המהלך הדרמטי בטבע, אך עסקית-פיננסית הוא כורח המציאות. אם טבע רוצה לשרוד כחברה כשתזרים המזומנים המתכווץ מאיים לייצר קשיים בתשלום החוב העצום של 35 מיליארד דולר, היא זקוקה לגרזן של שולץ. זה משהו שהיה צריך לקרות לפני זמן רב.