מתקני חשמל סולארי בדרך לגגות כל המבנים בישראל
רשות החשמל תאפשר הקמת פאנלים לייצור חשמל ירוק בכמות שתספיק לכ־1.5 מיליון מתקנים ביתיים. עד כה המדינה לא עמדה ביעדים שהציבה בתחום
אחרי קרוב לעשור שמדינת ישראל מחמיצה את יעדי ייצור החשמל ממקורות מתחדשים, יוצאת הבוקר רשות החשמל בתוכנית שתאפשר הקמת מתקנים סולאריים לייצור חשמל על גגות כל המבנים בישראל. המכסה הראשונית תכלול כ־1,600 מגה־ואט חשמל ירוק, כמות השקולה לכ־12% מכושר הייצור של חברת החשמל נכון להיום ולכ־9% מכושר הייצור של כלל המשק. במונחי מתקנים ביתיים שמותקנים כיום על בניינים מדובר בכ־1.5 מיליון גגות.
- החוזה עם תמר עלול לסרס את הרפורמה במשק החשמל
- הניסיון של רשות החשמל "למרוח" יצרנית פרטית התפוצץ לה בפנים
- משרד האנרגיה פספס את תחזית ייצור החשמל והציבור יפסיד 8 מיליארד שקל
ב־2009 הציבה הממשלה יעד של 5% ייצור חשמל ירוק — כלומר משמש ורוח — עד 2014, ויעד של 10% עד 2020. אך עד היום, סוף 2017, שיעור ייצור החשמל הירוק עומד על פחות מ־2.5%. המציאות הזו היא תעודת עניות לממשלות ישראל, וגם מעמידה את המדינה בבעיה מול דרישות ה־OECD להפחתת זיהום.
לפי רשות החשמל, היא תאפשר "צריכה עצמית ממתקנים סולאריים ותפעל להקלת תהליך החיבור וההקמה של מתקנים כאלה".
מתוך המכסה שריינו ברשות 10% למתקנים שיוקמו ביהודה ושומרון, החלטה שעשויה להצביע על כך שייצור החשמל בפריפריה הגיאוגרפית עובר אט אט למודל של ייצור עצמי.
התוכנית החדשה, שעדיין טעונת אישור המליאה, תציע לבעלי בתים להתקין על הגגות שלהם מתקנים סולאריים בהתאם למגבלות השטח, במודל הישן של תעריף מובטח לבעל המתקן. התעריף ינוע לפי הערכות סביב 40—50 אגורות לקילו־ואט שעה, סכום דומה לזה שלקוחות משלמים היום לחברת החשמל.
המשמעות היא שכל בעל מתקן יוכל להחזיר את התשלום שהוא משלם בכל חודש לחברת החשמל תוך הבטחה שעודפי ייצור יוכלו להימכר לרשת במחיר השוק. עוד מבטיחים ברשות שהתעריף לא ישתנה במשך 25 שנה.
השאלה העיקרית סביב התוכנית היא — למה רק עכשיו? הרי כולם ידעו שהממשלה לא עומדת ביעדי ייצור החשמל הירוק, אז מה הפריע לרשות לקדם התקנה על כל גג בישראל? בתשובה לשאלה הזאת עונים ברשות בגמגומים ובהתחמקויות. בפועל היה צורך בהחלטה של שר וברצון הפקידות לקדם את המהלך, וייתכן שלהקמת רשות החשמל החדשה היה חלק בדבר.