$
בארץ

פרשנות

המתנה שהחרדים יקבלו מנתניהו על רכבת השבת

ההתפטרות הצפויה של ליצמן יכולה לסחוב אחריה גם את החרדים של ש"ס ואגודת ישראל. הקואליציה לא תתפרק במשבר הזה, סביר יותר שראש הממשלה ימצא את הדרך להשאיר את החרדים בממשלה, למשל בעזרת חוק המרכולים

אדריאן פילוט 08:0926.11.17

ההודעה שמסר דוברו של יעקב ליצמן (יהדות התורה) בבוקר יום שישי כי "שר הבריאות הודיע לראש הממשלה לפני זמן קצר כי בכוונתו להתפטר מהממשלה ביום ראשון הקרוב אם יתקיימו עבודות תשתית כלשהן בשבת" — הוציאה את הרכבת הפוליטית מהתחנה. מי שחושב שגם הפעם הטריק הישן ועבודת "גויים של שבת" יגרמו לליצמן להישאר בממשלה ולמים הפוליטיים להירגע — טועה ומטעה.

 

 

 

אמנם יהדות התורה עתידה להישאר בתוך הקואליציה, והאיום להקדמת הבחירות ולסחרור המערכת הפוליטית לא יתממש — אבל כמו בכל דרמה פוליטית ברור איך היא מתחילה אך ברור הרבה פחות איך היא תסתיים.

 

1. כדי להבין מה עומד מאחורי ההודעה הדרמטית של שר הבריאות חייבים קודם להבין את הכללים של הפוליטיקה החרדית ואת חשיבותה עבור מי שעומד היום בראשות הממשלה. החרדים אינם גוש אחיד והומוגני. כבר תקופה ארוכה שיריביו של ליצמן מחממים את הרבנים ואת האדמו"רים ומסבירים כי ליצמן בתפקידו כשר הנושא באחריות מיניסטריאלית נותן יד לממשלת ישראל בחילול שבת. "אתה מבין מדוע לא רצינו להיות שרים אף פעם", אמר לי אחד מאנשי ליצמן. הבעיה היא לשאת באחריות לחילול שבת. האדמו"רים אינם יכולים לתת לזה יד. אבל אם ליצמן יהיה בחוץ הלחץ ישתחרר.

 

עבודות התחזוקה ברכבת ישראל בסוף השבוע עבודות התחזוקה ברכבת ישראל בסוף השבוע צילום: יריב כץ

 

 

2. חשוב לזכור שממשלת נתניהו־כחלון היא הממשלה הטובה ביותר שהחרדים היו יכולים לקבל ואולי יקבלו אי פעם. תקציב התמיכות לישיבות עלה שלוש פעמים והגיע לשיא של כל הזמנים: 1,224 מיליארד שקלים. התקציב היה 574 מיליון שקלים ערב פיטוריו של יאיר לפיד כשר האוצר. הקיצוץ של לפיד בקצבאות הילדים הוחזר במלואו. חוק השוויון בנטל בוטל. בממשלה הזו יש זינוק של 15% בתקציב שירותי הדת. וגם: החזרת השליטה המוחלטת בוועדת הכספים ובתקציב הבריאות. רק בשבוע שעבר הוקצבו עוד מיליארד שקלים להרחבת שירותי הסיעוד הממשלתיים.

 

אבל כל אלה לא ישנו את ההחלטה על שמירת השבת. נהפוך הוא, החרדים ילחצו לאשר חוקים בנושאים שקרובים ללבם, למשל חוק המרכולים, כדי לא לפגוע בשלמות הקואליציה.

 

3. ברגע שליצמן מתפטר כדור השלג מתגלגל והוא לא נעצר בבתי הכנסת של החרדים הליטאים. הוא מגיע גם לפתחם של החרדים הספרדים של ש''ס. הלחץ והתסיסה ברחוב החרדי הספרדי כבר החלו והם מורגשים. אם רכבת השבת של יהדות התורה תגרור גם את ש"ס ואת אריה דרעי אל מחוץ לממשלה — זו תהיה אופרה אחרת בהצגה הפוליטית.

 

4. נתניהו למד על בשרו לקח לא פשוט: החרדים — ורק החרדים — הם השותפים הקואליציוניים הנאמנים היחידים שהוא יכול לסמוך עליהם. והוא אכן לא סומך על אף אחד אחר. לא על נפתלי בנט ועל איילת שקד, שממתינים לו בפינה; לבטח לא על כחלון, שכבר הבהיר כי היחסים עם נתניהו אינם כתמול שלשום; לא על שר הביטחון אביגדור ליברמן, שם החשבונאות היא רבת ימים. כלל לא בטוח שנתניהו סומך על כל חבריו בליכוד.

 

נתניהו פיזר את ממשלתו הקודמת סביב חוק ישראל היום, אך הוא החליט לפטר את לפיד אך ורק אחרי שהסיעות החרדיות הבטיחו לו כי יתמכו בו בבחירות הבאות. זו הסיבה לכך שעבור נתניהו, לסיעות החרדיות יש חשיבות אסטרטגית ומשקלן הוא הרבה יותר ממספר הכיסאות שעליהם יושבים נציגיהן במשכן הכנסת.

 

5. תסריט של הקדמת הבחירות כרגע נראה לא סביר. אך הכל רגיש מאוד ושביר. רק השבוע נחקר נתניהו בפעם השישית בנוגע לשלל הפרשיות שמרחפות על ראשו, שולחיו פיטרו את בנו של מייסד תנועת החירות מנחם בגין מאחת מוועדות הכנסת כי הוא התנגד להצביע בעד חוק שהוגדר אנטי־חוקתי, וכזה שתפור כדי להציל את עורו של נתניהו. וכאמור פרשת חוטובלי שמעלה על סדר היום את העלבון של יהודי ארה''ב בתקופת ממשלתו. הרעש הזה אינו מיטיב עם נתניהו. הרעש הזה מלחיץ אותו. הוא לא יכול להרשות לעצמו את החרפת המשבר. לכן הוא גם יצטרך לתת משהו לחרדים בתמורה. אולי את "חוק המרכולים", אולי מתנות אחרות כמו חוק שיגביל את העבודות בשבת.

 

6. ייתכן כי מדובר בתרגיל פוליטי מתוחכם ומבריק של שני הפוליטיקאים הטובים החדים והמשופשפים ביותר במערכת: נתניהו וליצמן. המצב הזה משרת היטב את שניהם. ליצמן מעולם לא רצה להיות שר ונתניהו יוכל להתגאות בכך שהוא לא התקפל בפני החרדים ושמר על אינטרסים של כלל הציבור. המפתחות עדיין אצל נתניהו, ורק אצלו. הסקרים עדיין מכתירים אותו כמי שיכריז על בחירות רק כשהוא יהיה חפץ בכך.

 

7. נקודה אחת קטנה בכל זאת מפרידה בין ליצמן לנתניהו. קוראים לה מיכל עבאדי בויאנג'ו, החשבת הכללית של משרד האוצר לשעבר, שנתניהו רצה למנות לתפקיד נציבת שירות המדינה. נתניהו קיבל תמיכה גורפת למינוי גם מיריביו המרים ביותר. אלא שליצמן התנגד נחרצות ואיים להתפטר אם נתניהו יעז לקדם את המינוי. היו לליצמן כמה סיבות, רובן אישיות, ונתניהו התקפל אז. האם נתניהו ינצל את התפטרות ליצמן כדי להחזיר את מינוי עבאדי בויאנג'ו לסדר היום? ההערכות הן כי הוא לא יעשה דבר כזה. גם כי עבאדי בויאנג'ו מועמדת לתפקיד מנכ"לית חברת מגדל, וגם כי נתניהו למד היטב, שלכל שבת יש מוצאי שבת. ושהוא יצטרך את ליצמן במערכה הפוליטית הבאה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x