$
בארץ

המבקר חושף נפוטיזם ברשויות המקומיות: בבית שמש רוב עובדי העירייה הם קרובי משפחה

עוד בדו"ח המבקר: מתקפת סייבר על עיריית נצרת עילית מנעה הגשת תביעות על עבירות בנייה; חצי מאצטדיון הכדורגל בהרצליה נבנה בניגוד לחוק; מועצת מטה בנימין תמכה בארגונים הקשורים לח"כ סמוטריץ'; ולחבר מועצה בבאר יעקב יש 16 קרובי משפחה בעירייה

כתבי כלכליסט 16:0021.11.17

אצטדיון כדורגל שחצי ממנו נבנה בניגוד לחוק, חבר מועצה ש-16 מקרובי משפחתו מועסקים במועצה שבה הוא פועל, ומתקפת סייבר על עירייה שגרמה לשיתוק ולחסימה של חלק משמעותי מהמידע לציבור - אלה הם חלק מהממצאים החמורים, שעליהם מצביע דו"ח מבקר המדינה.

 

הדו"ח מתמקד ברשויות המקומיות הפועלות בישראל, ומתייחס בין היתר לעבירות בנייה בארבע רשויות מקומיות: הרצליה, בני ברק אשקלון ורהט. אחד הממצאים החמורים בדו"ח נוגעים לאצטדיון הכדורגל העירוני בהרצליה, שבו נמצא כי מחצית מהמושבים נבנו בניגוד לחוק. עוד עולה מהדו"ח כי בבני ברק נמצאו 180 כיתות שהוקמו ללא היתר בנייה,  ובאשקלון נפתח השוק העירוני ללא היתר אכלוס (טופס 4).

 

אצטדיון הרצליה אצטדיון הרצליה צילום: יאיר שגיא

 

מבקר המדינה מגלה גם כי מספרם של התאגידים העירוניים הפועלים בישראל זינק בשנים האחרונות לכ-500, ואלה מגלגלים מחזור אדיר בהיקף של 8 מיליארד שקל. על רקע מינהל לא תקין של חלק מהתאגידים, מפסיד הציבור מדי שנה כ-180 מיליון שקל.

 

אחד מפרקי הדו"ח מתייחס למועצה האזורית מטה בנימין שתקצבה עמותה ששימשה כצינור להזרמת כספים למועצת יש"ע. המבקר מצא כי המועצה חילקה תמיכות לארגונים "לגאולת קרקעות", שח"כ בצלאל סמוטריץ' היה עורך דינם עד מינויו לכנסת. על רקע זה, חושף המבקר כי המועצה המקומית מופלית לטובה בצורה דרמטית בשיעור השתתפות המדינה בתקציבה.

  

עוד מצא המבקר ליקויים חמורים במכרזים של עיריית חולון: קודם בוחרת העירייה זוכה במכרז, ואז היא פונה כדי לקבל הצעות נוספות. המבקר שפירא מצביע על ממצאים מטרידים באשר לאופן בחירת הספקים בעיריית חולון ומציין כי מנכ"לית העירייה חנה הרצמן קיבלה תגמול בניגוד לחוק. המבקר קורא לאוצר לדרוש מהמנכ"לית להשיב את הכספים לאלתר, ואולי אף לקנוס את הרצמן.

 

על פי הדו"ח, כתוצאה ממתקפת סייבר על עיריית נצרת עילית, נמנעה הגשת תביעות על עבירות בנייה. מסתברכי בעקבות המתקפה חלק גדול מהמידע בשרתים העירוניים חסום עד היום בפני העירייה. מבקר המדינה מציין כי "על העירייה לגבות את מחשביה בתדירות מתאימה לרגישות החומר השמור בהם".

 

משה אבוטבול, ראש עיריית בית שמש משה אבוטבול, ראש עיריית בית שמש צילום: עטא עוויסאת

 

חבר מועצה אחד עם 16 קרובי משפחה בעירייה

 

מהדו"ח עולים ממצאים מטרידים על נפוטיזם בעיריות. מתברר כי רוב עובדי עיריית בית שמש הם קרובי משפחה. המבקר מצא כי 568 מתוך 1,078 עובדי העיריה הם קרובי משפחה. "העירייה לא מיפתה איזה מהעובדים הם קרובי משפחה, ולא בדקה את הקרבה ביניהם", קובע שפירא.

 

עד כמה רחוק מגיעה העסקת קרובי משפחה ברשויות המקומיות? מאוד רחוק, אם תבחנו מקרוב את מועצת באר יעקב. על פי הדו"ח, לחבר המועצה מוטי זייפתי יש 16 קרובי משפחה שמועסקים במועצה. "בבאר יעקב יש תרבות של אי תקינות מנהלית", קובע המבקר וממליץ ליועמ"ש לבדוק פגיעות בטוהר המידות".

 

ונעבור לעיריית טבריה. מדו"ח המבקר עולים אי סדרים בניהול תקציב העירייה הגוררים פגיעה בשירותים לתושבים. על פי המבקר, בשנים 2016-2015 העיר פעלה ללא תקציב מאושר, זאת תוך יצירת מצג מטעה לגבי מצבה הפיננסי לאחר שחלק מההוצאות שלה והחובות לספקים לא נרשמו כמו שצריך".

 

ביישוב ריינה ליד נצרת, ממליץ המבקר להקים ועדת חקירה לתפקוד המועצה והעומד בראשה. נמצא כי בעלי תפקידים במועצה לא מילאו את תפקידם כראוי, ראש המועצה ועובדים בכירים פעלו במצב של חשש לניגוד עניינים מבלי להצהיר על כך. עוד נמצא כי המועצה חייבה נכסים בארנונה על סמך צווים לא חוקיים.

 

במועצה המקומית-תעשייתית רמת-חובב מצא המבקר כי מבנה המועצה עלה פי 3 מהמתוכנן והסתכם ב- 82 מיליון שקל ועבודתו נעצרה בשל חשש ליציבותו. חברת הניהול התריעה בפני ראש המועצה על ליקויי בטיחות של הקבלן אך הוא הורה להמשיך בעבודות.

 

עוד עולה מדו"ח המבקר, כי עיריית צפת מעלימה עין מפלישת עסקים לשטחי ציבור. על פי בדיקה שנעשתה, בעלי עסקים בעיר צפת פלשו לשטחים ציבוריים ברחובות הראשיים של העיר וחוסמים את המדרכה. בין העסקים הפולשים גם בית קפה של חבר מועצת העיר, יגאל שטרית.

 

הדו"ח מתייחס גם לוועדות המרחביות לתכנון ובנייה, ולפיו ועדת התכנון קריות יצאה לטיולים בארץ ובחו"ל בעלות של לא פחות מ-170 אלף שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x