$
דעות

פרשנות

הקרב על הנציבות: מדוע התפטר יו"ר הוועדה לאישור מינוי נציב שירות המדינה?

רון שפירא, נשיא המרכז האקדמי פרס, הודיע כי הוא פורש עקב "עומס" שנוצר בשל גידול במספר הסטודנטים; ואולם ייתכן כי הסיבה טמונה בזהות המועמדת של רה"מ לנציבת שירות המדינה

אדריאן פילוט 20:0614.11.17

פרופ' רון שפירא, יו''ר הוועדה שאמורה לאשר את מינויה של עפרה ברכה, המועמדת של רה"מ בנימין נתניהו לתפקיד נציב שירות המדינה - התפטר במפתיע בשבוע שעבר. במכתב ההתפטרות מסביר שפירא, המכהן בתפקיד נשיא המרכז האקדמי פרס, כי בעקבות גידול של מעל 10% במספר הסטודנטים שנרשמו בשנת הלימודים הנוכחית - "ידיי כולנו עמוסות בעבודה". "צר לי, אך לא אוכל כעת להתפנות למשימה ציבורית החשובה שנטלתי על עצמי אז", כתב.

 

שפירא, שהיה שותף של עו''ד יעקב וינרוט, פרקליטו של נתניהו, מונה במאי האחרון ליו''ר "הוועדה המיוחדת למתן חוות דעת על המועמד לתפקיד נציב שירות המדינה" שהוקמה לפני 20 שנה, וזאת לאחר שמיכל עבאדי בויאנג'ו, החשבת הכללית באוצר, נבחרה על ידי נתניהו כדי לכהן בתפקיד הנציבה. אלא ששר הבריאות, יעקב ליצמן, איים להתפטר ולפרק את הממשלה אם עבאדי תמונה לתפקיד.

 

מאז הקמתה, הוועדה התכנסה פעמיים בלבד: פעם אחת כדי לאשר את מינויו של שמואל הולנדר, ופעם שנייה כדי לאשר את מינויו של משה דיין (פגישה אחת). זו הסיבה שההתפטרות של שפירא, ובעיקר הסיבות שהוא מצביע עליהן, תמוהות; הוועדה בראשות שפירא מעולם לא התכנסה, וההיסטוריה מלמדת שהיא מתכנסת רק פעם אחת לכמה שעות בלבד כדי לאשר את המינוי. לא מדובר בוועדת מכרז או איתור- ייעודה של הוועדה הוא לוודא שהמועמד שנבחר על ידי ראש הממשלה הוא בעל הכישורים המתאימים לתפקיד ואין לו בעיה מבחינת טוהר המידות.

 

עפרה ברכה עפרה ברכה צילום: לשכת רואי חשבון בישראל

 

במערכת הפוליטית והמשפטית לא פוסלים על הסף כי זו בדיוק הסיבה להתפטרות של שפירא. ברכה נושאת בתפקיד ניהולי שאינו נחשב לבכיר במיוחד ובחירתה לוותה בסערה ובביקורת ציבורית לגבי יכולותיה למלא את התפקיד. על אף הטלת הדופי בכישוריה, בדבר אחד אין ספק - בקשריה: ברכה היא גם אמה של אחת מהמזכירות הקרובות בלשכתו של נתניהו, שני ברכה, הנחשבת ל"רל"שית" של ראש הממשלה וקרובה גם לרעייתו. ולא פחות חשוב: ברכה היא אחותה של רונית לוגסי, עובדת בכירה ומהוותיקות בלשכתו של נתניהו, בתפקיד שנחשב לרגיש. עם הודעת בחירתה נחשפו גם ביקורות לא מחמיאות של מבקר המדינה על עבודתה בתפקידה הנוכחי. גורמים בכירים במשרד הפנים מאוד הופתעו לשמוע כי ברכה נבחרה לתפקיד שנחשב לאחד מהרמים ביותר בשירות המדינה - מנהל כוח אדם של ממשלת ישראל.

 

"ברכה מספרת שהיא 'בדרך לנציבות'", אמר גורם בכיר במשרד הפנים ל"כלכליסט". ייתכן כי שמועות אלו שימשו כזרז להתפטרותו של שפירא, שנכלל ברשימה הסופית של מועמדים לתפקיד היועץ המשפטי לממשלה על ידי שרת המשפטים, איילת שקד, בסיבוב האחרון. מנגד, בכירים אחרים במשרד הפנים אמרו ל"כלכליסט" כי "אין חדש בענייניה. שום דבר לא קרה".

 

לפיכך, כעת התווספה משימה נוספת: לא רק בחירת נציב שירות המדינה אלא גם יו''ר הוועדה שתאשר את מינויה. מי שצפוי להודיע על כינוס הוועדה הוא מזכיר הממשלה, צחי ברוורמן, שאחראי לה ולמינוי חבריה מטעם משרד ראש הממשלה.

 

חברי הוועדה הנוספים הם מנכ''לית ארגון CFO, נגה קינן - שגם נחשבת למקורבת לנתניהו - ואריה בר, ששימש בעבר כמנכ''ל משרדי הפנים, התחבורה והבינוי והשיכון. החברים אישרו כי עד כה, לא קיבלו אף פנייה ממזכירות הממשלה להתכנס ואף לא קיבלו חומר על מועמד כלשהו.

 

ברכה סירבה להגיב לדברים. ממשרד ראש הממשלה לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x