$
מעסיקים

תשכחו משכר ומשרדים מפנקים - זה הגורם שהכי מנבא אושר בעבודה

סקרים ומחקרים מראים שהעובדים המאושרים ביותר הם אלה שיש להם חבר/ה הכי טוב/ה במקום העבודה. חברות כזאת משפיעה גם על המוטיבציה, הפרודוקטיביות ואף בריאות העובדים. עם זאת, היא אינה ערובה ודאית לשגשוג במקום העבודה ויש תנאי חשוב שחייב להתקיים

מעין מנלה 14:0004.11.17
משכורות ותנאים מפנקים, משרדים מעוצבים, חופשות על חשבון המעסיק וחדרי אוכל עם חטיפים וארוחות מגוונות הם חלק מהדרכים שבהן משתמשים מעסיקים כדי לגרום לעובדים להיות מרוצים בעבודה, להגביר את התפוקה ולהפחית את שיעור תחלופת העובדים. אך מסתבר שיש גורם אחד שמנבא יותר מהכול את שביעות הרצון של העובדים, והוא לא קשור באף אחת מההטבות האלה.

 

"הגורם הקובע והמשפיע ביותר על השאלה אם אתם אוהבים את העבודה שלכם או לא הוא אם יש לכם חבר/ה הכי טוב/ה בעבודה", אומר דן בוטנר, מחבר הספר Blue Zones of Happiness. בנוסף לכך שזה מגביר את הפרודוקטיביות, חבר הכי טוב בעבודה יכול לגרום לכם להרגיש מרוצים יותר ומאושרים יותר בעבודה - בעיקר אם אתם מסוג האנשים שמרגישים נוח לדבר על נושאים עמוקים יותר משיחת המעלית הרגילה - כלומר לא על מזג האוויר, או פוליטיקה משרדית. "תרצו למצוא חברים שאיתם תוכלו לנהל שיחה משמעותית ויהיה להם אכפת מכם כשיש לכם יום רע", הוא אמר לביזנס אינסיידר.

 

הקביעה שהגורם המשפיע ביותר על שביעות רצון (Engagement) בעבודה הוא הקיום של חבר קרוב במקום העבודה מקורה בשנים של סקרים של גאלופ על מעורבות בעבודה שכוללים את השאלה "האם יש לך חבר/ה הכי טוב/ה בעבודה". זוהי השאלה השנויה ביותר במחלוקת בסקר, אך גם זו שמראה באופן עקבי כי היא מנבאה ביצועי עובדים. מחקרים בנושא הראו שכאשר לעובדים יש תחושת שייכות והם יוצרים קשרים עמוקים עם חברי הצוות שלהם, יש להם מוטיבציה לעשות פעולות שמיטיבות עם העסק והארגון - פעולות שלולא היו העובדים מרגישים שייכות הם לא היו אפילו שוקלים לעשות.

 

חבר הכי טוב - זה טוב לעסקים

 

הסקרים של גאלופ מצאו פעם אחר פעם שיש קשר הדוק בין קיומם של חבר/ה הכי טוב/ה בעבודה לבין שיפור במעורבות הלקוחות, רווחיות החברה והפחתה של תקריות הבטיחות שבהן מעורבים עובדים או לקוחות.

 

עובדים שמנהלים שיחות עם קולגות לגבי נושאים שאינם קשורים לעבודה מרוצים יותר עובדים שמנהלים שיחות עם קולגות לגבי נושאים שאינם קשורים לעבודה מרוצים יותר צילום: shutterstock

 

 

לפי סקר בינלאומי שנערך בשנה שעברה, 72% מהעובדים שמדווחים כי יש להם חבר/ה הכי טוב/ה בעבודה אמרו כי הם מרוצים בעבודתם, לעומת 54% מהעובדים שאין להם קשר חברתי כזה. יתרה מכך, הסקר, שנערך על ידי O.C. Tanner וכלל יותר מ-2,300 עובדים מצא ש-75% מהעובדים שיש להם חבר/ה הכי טוב/ה בעבודה מרגישים שהם יכולים להתמודד עם כל מצב, וזאת בהשוואה ל-58% מהעובדים שאין להם חברות כזאת במקום העבודה.

 

אגב, השאלה של חברות עמוקה בעבודה הופכת להיות רלוונטית ביתר שאת כאשר מדובר בעובדים מרחוק - אלו שעובדים מהבית 60% עד 80% מהזמן. לפי גאלופ, למרות המרחק, העובדים האלה נוטים יותר מעמיתיהם שנמצאים במשרד כל יום להרגיש שיש מישהו במקום העבודה שאכפת לו מהם כבני אדם, שמעודד את הצלחתם ופיתוחם המקצועי ושדיבר איתם על התקדמותם. הם גם נוטים יותר להסכים עם הקביעה כי נוכחות של חבר/ה הכי טוב/ה במשרד מאפשרת להם ללמוד ולצמוח.

 

מה הקשר בין חברים ליעילות בעבודה?

 

מדוע קשרים עמוקים במקום העבודה מגבירים פרודוקטיביות ושביעות רצון? ראשית, אחד הצרכים האנושיים הוא תחושת שייכות חברתית. אנחנו מבלים את מרבית זמננו בעבודה ולכן קשרים חברתיים במקום שבו אנחנו נמצאים רוב הזמן מגבירים את שביעות הרצון. "הימצאותו של חבר הכי טוב בעבודה מצביעה על יכולות חברתיות טובות באופן כללי", אומר גארי בקסטרנד, סגן הנשיא של חטיבת המחקר ב-OC Tanner. המשמעות היא שלאותם האנשים יש ברוב המקרים אינטראקציות חיוביות עם אנשים אחרים בעבודה. האינטראקציות האלו קשורות לנושאים שבהרבה מקרים אינם בענייני עבודה, מה שהופך את סביבת העבודה לנינוחה וחיובית יותר והופך את העבודה לכיפית יותר, גם כאשר ישנן משימות מלחיצות שצריך לבצע, הוא אומר.

 

 

 

 

היתרונות של קשרים חברתיים עמוקים במקום העבודה לא מסתכמים רק בשיפור שביעות הרצון או יצירת סביבת עבודה נעימה יותר. יש ממש 'מחיר' שאפשר לייחס לחברות קרובה עם אדם שאיתו אתם מתראים ברוב הימים. לפי מחקר שפורסם באטלנטיק, כשכלכלנים חישבו את ה'מחיר' של קשרים חברתיים הם מצאו שאם אתם מתנדבים פעם בשבוע, השיפור ברמת האושר משתווה לעלייה בשכר מ-20 אלף דולר בשנה ל-75 אלף דולר בשנה. אם יש לכם חבר שאתם רואים ברוב הימים זה כמו עלייה בשכר של 100 אלף דולר בשנה. מפגש תדיר עם השכנים נותן לכם 60 אלף דולר נוספים בשנה. לעומת זאת, כאשר אתם מנתקים קשר חברתי משמעותי, כמו למשל בגירושים, זה שווה ערך לירידה של 90 אלף דולר בשכר לשנה.

 

יתרון נוסף של חבר/ה הכי טוב/ה במקום העבודה הוא שיפור המוטיבציה והיעילות. יותר מ-25% מהעובדים אומרים שכאשר הם מדברים עם קולגות על הצלחות שלהם זה גורם להם למוטיבציה גבוהה יותר, כך לפי סקר של NewNorms@Work שפורסם ב-FastCompany. לפי מחקר שפורסם ב-Journal of Personality and Social Psychology, קבוצות של חברים מציגות ביצועים טובים יותר במשימות הדורשות קבלת החלטות, חשיבה משותפת וכישורים מוטוריים מאשר קבוצות שמורכבות מזרים. הסיבה, לפי החוקרים, היא שהם מחויבים יותר לחברי הקבוצה האחרים, מתקשרים בצורה יעילה יותר ויכולים לספק משוב כן אחד לשני.

 

לעומת זאת, מחקר שפורסם ב-Academy of Management Journal מצא שבדידות בקרב עובדים מובילה לקושי בריכוז וביצועים חלשים במקום העבודה.

 

אם כך, מה יכולים מעסיקים לעשות כדי לעודד יצירת קשרים חברתיים עמוקים בקרב עובדיהם?

 

הדבר הראשון שמעסיקים צריכים לעשות הוא להבין שלאנשים שעובדים עבורם יש צורך ביצירת קשרים חברתיים משמעותיים ושהנאמנות שלהם לחברה נשענת על קשרים כאלה. עם זאת, חברויות בעבודה צריכות להיעשות בהקשר הנכון. מנהלים לא צריכים לנסות 'לכפות' או לייצר חברויות כאלה, הם צריכים, לפי גאלופ, ליצור מצבים שבהם אנשים יכולים באופן טבעי להכיר אחד את השני טוב יותר.

 

לכן, מנהלים טובים מחפשים הזדמנויות שבהן חברי הצוות שלהם יכולים להיפגש יחד באירועים שאינם קשורים לעבודה. הם מעודדים אנשים לחלוק סיפורים על עצמם ומתכננים זמן שבו העובדים יוכלו להתראות אחד עם השני ושלא יפריע למהלך העבודה או ללקוחות.

 

חברות עמוקה לבדה כמובן לא מספיקה ליצירת ארגון משגשג. כאשר לא ניתן מענה לצרכים הבסיסיים של העובדים - כמו בהירות לגבי המצופה מהם, הזדמנות לעשות את מה שהם עושים בצורה הטובה ביותר, מנהל שמראה כי אכפת לו מהם והזדמנות להתפתח - גם החברויות המשמעותיות והעמוקות ביותר לא יעזרו ואף עלולות ליצור סיטואציות שבהן עובדים מתמרמרים יחד על מקום העבודה. לעומת זאת, כאשר הצרכים הבסיסיים של העובדים מקבלים מענה, חברויות יכולות ליצור דינמיקה שבה שיחות חבריות הופכות לדיונים שבהם מציעים דרכים חדשניות שבהן הצוות או הארגון יכולים לשגשג. כאשר הצרכים הבסיסיים מקבלים מענה, בצוותים שבהם יש חברויות עמוקות יש גם פחות תחלופה של עובדים בהשוואה לצוותים אחרים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x