$
בארץ

מקורות: מתקן ההתפלה באשדוד עלול לקרוס. גפני: הממשלה כשלה, מישהו חייב לשלם

יו"ר ועדת הכספים יצא בהתקפה חריפה על רשות המים והממשלה בפרשת ההקמה הכושלת של המתקן. המנכ"ל בפועל של מקורות, יוחאי שוחט: "אנחנו מסכימים שמישהו צריך לשלם ולכן תבענו את הקבלן"

שחר אילן 14:0501.11.17

המנכ"ל בפועל של מקורות יוחאי שוחט אומר שמתקן המים הבעייתי באשדוד עלול לקרוס. יו"ר ועדת הכספים של הכנסת ח"כ משה גפני יצא הבוקר בהתקפה חריפה על רשות המים והממשלה בפרשת ההקמה הכושלת של מתקן התפלת המים באשדוד. גפני אמר בישיבת ועדת הכספים היום (ד') בנושא זה ש"רשות המים והממשלה כשלו בהכל, מבחירת הקבלן ועד הפיקוח. מדובר בנזק גדול לכספי ציבור. מישהו צריך לשלם על המחדל הזה שהמתקן לא טוב אחרי שאיחרו בהתקנתו". גפני טען שהיו בפרשה "שיקול דעת מוטעה" והחלטות שאינן עולות בקנה אחד עם המציאות וזה מתגלגל הרבה מאוד זמן.

 

 

 

 

מתקן ההתפלה באשדוד נמסר ב-2011 לחברת המים הממשלתית מקורות. זאת, בניגוד למתקני התפלה אחרים שהוקמו באמצעות יזמים פרטיים. כיוון שלמקורות לא היה הידע המקצועי הדרוש היא בחרה בקבוצת מנרב הישראלית ובחברת Sadyt הספרדית כקבלנים להקמת המתקן בעלות של 1.6 מיליארד.

 

מתקן ההתפלה באשדוד מתקן ההתפלה באשדוד צילום: אלבטרוס צילומי אוויר

 

 

בפועל המתקן החל לפעול באיחור של שנתיים בסוף 2015. הוא אמור לספק חמישית מכמות המים המותפלים בישראל, אבל הפעלתו מלווה בתקלות רבות ולכן בחלק מהזמן הוא אינו מגיע ל-100 אחוז תפוקה. עובדה זו מגבירה מאוד את משבר המים שנוצר לאחר ארבע שנות בצורת והצפי לשנת בצורת חמישית. מקורות מחקה את מלוא שווי אחזקותיה במתקן – 400 מיליון שקל ותובעת את החברות הבונות ב-705 מיליון שקל. עלות תיקון המתקן נאמדת ב-200 עד 250 מיליון שקל.

 

המנכ"ל בפועל של מקורות, יוחאי שוחט אמר בדיון ש"אנחנו עושים מאמצים גדולים להפיק יותר מים, זה יכול להגיע אפילו ל- 100%, ברמה השנתית זה באזור ה- 90%". לדבריו, "המתקן לא טוב. יש בעיות אינהרנטיות עם המתקן הזה והוא אף עשוי לקרוס".

 

שוחט אמר ש"אנחנו מסכימים שמישהו צריך לשלם ולכן תבענו את הקבלן". לדבריו, "זו לא הפעם הראשונה בהיסטוריה שקבלן עושה עבודה לא טובה ועל זה מתנהלת הבוררות ותובעים אותו על סכום אדיר". עם זאת ציין ש"הבוררות מתנהלת כמעט שנתיים ועלולה להמשיך עוד הרבה זמן כי היא מאוד מורכבת". הוא ציין שבמקורות העריכו שעלות תיקון המתקן תהיה כ-200 מיליון שקל. אבל חברת IDE שנשכרה להכין דו"ח בנושא מעריכה את העלות בסכום גבוה יותר שנע בין 200 ל-250 מיליון.

 

מנהלת אגף התפלה ברשות המים, הילה גיל אמרה ש"יש החלטה של דירקטוריון מקורות שהם מוכרים את המתקן כדי להשמיש אותו באופן מלא וכל גורמי הממשלה מאוחדים בכך שצריך לצאת למכרז". לדבריה, "הבעיה הייתה בפטור ממכרז שניתן למקורות. יש לנו 4 מתקנים שעובדים עם זכיינים פרטיים בצורה טובה".

 

חברי ועדת הכספים הגדירו את הפרשה "כשל מערכתי ומתמשך". הם מתחו ביקורת נוקבת על האופן שבו התקבלה ההחלטה למסור את האחריות על הקמת המתקן בפטור ממכרז לחברת מקורות, חרף היעדר הניסיון שלה בתחום ובהקמת מתקני תשתית בהיקף כזה.

 

ח"כ יעל כהן-פארן (המחנה הציוני), אחת מיוזמי הדיון אמרה ש"החשש שיש כאן התנהלות לא תקינה מתחילת התהליך. אני לא מבינה איך דירקטוריון של חברה ממשלתית מוחק בהינף יד 400 מיליון שקלים. זה על חשבון הציבור שמשלם את חשבונות המים". היא גם הזהירה כי "נראה שיש כאן משהו לא כשר ומנפחים את עלויות התיקון להצדקת מכירת המתקן לחברות שהקימו אותו".

 

ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) אמר ש"לא ברור מי עשה את החישוב שעדיף למכור את המתקן במקום לתקן". ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני) קרא לפרק את מועצת המים,  "אוסף של כ- 8 פקידים שאין ביניהם לנושא מים כל קשר".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x