הנאמן לנכסי פישמן: להעביר לקופת פשיטת הרגל את המניות שנתן למשפחתו
עו"ד יוסי בנקל מבקש להעביר לחזקתו מניות שהעביר פישמן במהלך השנים מהחברות שבשליטתו לרעייתו, לילדיהם ולחתניהם. בנקל: "המניות הוקצו ללא תמורה לילדיו הצעירים, מה שמלמד על כוונה להבריח את הנכסים"
עו"ד יוסי בנקל הנאמן בפשיטת הרגל של אליעזר פישמן, מבקש במסגרת "בקשה לביטול הענקות" להעביר לקופת פשיטת הרגל את כל המניות שהעביר אליעזר פישמן לרעייתו ולילדיו בחברות שבשליטתו. הבקשה מתווספת לבקשה דומה של בנקל להעביר לקופתו את ארבע הווילות של ילדי פישמן בסביון.
- הנאמן לנכסי פישמן לביהמ"ש: להעביר את הווילות של ילדיו לקופת פשיטת הרגל
- השופט אורנשטיין: יש לנסות להגיע להסדר נושים חדש בעניינו של פישמן
- “טייקונים כמו דנקנר ופישמן שעשו כסף בכוח כבר לא קיימים"
מדובר במניות שהעביר פישמן במהלך השנים מהחברות שבשליטתו לרעייתו טובה, לבנם אייל פישמן, לבנותיהם רונית פישמן וענת מניפז ולחתניהם רותם אופיר וטל מניפז. מדובר בין היתר במניות של החברות נכסי משפחת פישמן, נכסי משפחת פישמן ניהול, נכסי א.ט פישמן, א.ט אחזקות קירור, אוניל בנייה ופישמן רשתות.
לפי בנקל, המניות הוקצו ללא תמורה לילדיו הצעירים של פישמן, מה שמלמד על כוונה להבריח את הנכסים. בנוסף, טוען הנאמן כי 90% מחובותיו של פישמן - 4 מיליארד שקל בתחילת ההליך - נבעו מערבויות אישיות שנתן לחברות, כולל אלו שבהן העביר את השליטה לבני משפחתו. לכן יש לקבוע כעת, כי כל החברות וכל המניות שייכות לפישמן ולכן יש להעבירן לקופת פשיטת הרגל לצרכי מימוש.
נהנו מהזכויות אך לא נושאים בחובות
בנקל הוסיף וכתב לבית המשפט כי: "את רובם המכריע של חובות והתחייבויות החברות נטל על עצמו פישמן, ו'שיחרר' את בני המשפחה מהצורך לשאת בעול או בחבות כלשהם. הוא אפשר להם ליהנות מן הזכויות שתיוותרנה בחלק מהחברות, שלא נקלעו לכלל חדלות פירעון ונותרו בעלות שווי נכסי חיובי".
"כתוצאה מקריסת קבוצת פישמן, הוכרז החייב כפושט רגל. זאת בזמן שהמשיבים - שלא נשאו באותו הנטל משום שלא דרש זאת מהם - ממשיכים להחזיק בנכסים רבים ובהם מניות בחברות ובכללן בחברות בעלות ערך נכסי חיובי, כאילו כלום לא אירע וזו דרכו של עולם שרק בעל מניות אחד נושא לבדו בנטל מימון עסקי החברות בעוד יתר בעלי המניות פטורים מכך".
בנקל הוסיף כי לפי ממצאי חקירתו, "כל הונה של רעיית החייב הוא תוצר ישיר של עסקיו ומצבור נכסיו של החייב. בין היתר הוא נהג לרשום על שמה, באורח אשר נראה כמלאכותי, רכוש רב", כתב בנקל לבית המשפט. "היא לא ניהלה מעולם קריירה משלה, ואין ולא היו לה נכסים פרטיים שרכשה בכספים שהגיעו אליה ממקורותיה העצמאיים".
"גם אם יהיו מטומטמים, הם המטומטמים שלי"
בנקל צירף לבקשה תמלילים מחקירות אליעזר ואייל פישמן וענת מניפז, שנערכו במשרדו בחודשים ינואר ופברואר. חקירות שלדבריו, הממצאים בהן מבססים את התשתית העובדתית לבקשתו.
"רוב הנכסים היו שלי, לא שלה", ציטט בנקל את פישמן בהתייחסו לאשתו טובה. "מכרתי נכסים במיליארדים רבים והם היו רק שלי. קבעתי איתה שאתן לה 80 או 90 אלף שקל בחודש. בזמן שעבר הכסף לעובדים, עבר גם אליה. זהו, ככה זה התנהל".
"אנחנו מבינים שמה שכינית בתיק מס הכנסה 'קבוצת פישמן' היא קבוצת חברות שהקמת מאז שנות השמונים", אמר בנקל לפישמן לפי תמליל החקירה. "בחלק מהחברות הקצית מניות לילדים כשהם עוד היו קטינים. אתה יכול להסביר לנו לאיזה צורך זה נעשה?"
פישמן: "היה לי חבר שאמר לי - 'למה אתה נותן מניות לילדים שלך? הם בני 10, 12, 15. כשהם יהיו גדולים, אתה לא יודע אם הם יהיו מטומטמים או לא מטומטמים או לא ראויים, אז למה אתה נותן להם?' אמרתי לו - 'אם הם יהיו מטומטמים, הם מטומטמים שלי, אז מה זה משנה?' לכן קיבלו כולם. לדעתי באופן שווה".
הילדים הודו שמעולם לא שילמו עבור המניות
על פי תמלילי החקירה של בתו של פישמן ענת מניפז, היא אישרה בפני בנקל כי היא ואחיה מעולם לא שילמו תמורת המניות שהוקצו להם.
כך למשל, שאל בנקל את מניפז לגבי מניות שהוענקו לבני המשפחה בקבוצת FTT ההולנדית. על פי ממצאי חקירתו, מדובר במבנה של חברות אוף שור, חלקן במקלטי מס, המחזיק נכסים בהיקף של מאות מיליוני שקלים ברחבי העולם.
לדברי בנקל, החברה נכסי משפחת פישמן בע"מ - שבקשת פירוק עומדת כנגדה - מימנה את עסקיה של FTT בהיקף כולל של 1.6 מיליארד שקל.
על פי תמליל החקירה:
בנקל: "את מוזמנת לתקן אותי: את והאחים שלך, כנגד המניות שקיבלתם ב-FTT, לא השקעתם כסף?"
מניפז: "אף אחד לא שילם בהקמה. לא שילמנו כסף".
בנקל: "לאחר ההקמה, האם אי פעם השקעתם בהון מניות? נתתם הלוואות? אני מדבר גם עלייך וגם על האחים שלך".
מניפז: "לדעתי לא ב-FTT".
בנקל: "ערבויות?"
מניפז: "לדעתי לא".
לפי בנקל, הזרמות הכספים בוצעו בזמן שאחוז האחזקות של פישמן בחברה עמד על 54%, ואילו שיעור האחזקות שלו ב-FTT עמד על 24%. ולכן "מדובר במהלך ברור של הענקת נכסים בדרך מתוחכמת מן החייב לאשתו וילדיו".
בנקל סיכם את בקשתו: "אין לאפשר לחייב ולבני משפחתו לחמוק בדיעבד בנפול עסקי המשפחה, בטענה מלאכותית על פניה בדבר 'הפרדה רכושית' כביכול בינו לבינם. הרי ברור, או אמור להיות ברור לכל מי שבקיא בהוויה העסקית, כי מי ש'זכה', מטעם זה או אחר, במניות בחברה, חינם אין כסף, עדיין אינו פטור מנשיאה בנטל גיוס ההון לצורך פעילותה העסקית.
"כשלא ניתן לחייב בעל מניות להשתתף בגיוס הון לחברה, ורק חלק מבעלי המניות נושאים בנטל זה, מופעלים בדרך כלל המנגנונים המוכרים: 'דילול', או רישום 'הלוואת בעלים' לטובת הנושאים בנטל".
פישמן: טענות חסרות שחר
עו"ד דוד לשם המייצג את ילדיו של פישמן ועו"ד שלום גולדבלט המייצג את טובה ואליעזר פישמן מסרו בתגובה לבקשה להעביר את המניות לקופת פשיטת הרגל: "מדובר בטענות חסרות שחר הסותרות באופן גס ומתריס שורה של חוקים ובהם דיני פשיטת הרגל, דיני החברות ודיני החוזים. עו"ד בנקל שוב מתיימר ליצור עבור משפחת פישמן מערכת חוקים מפלנטה אחרת. את תגובתנו לטענות המופרכות נמסור לבית המשפט".
על העברות הכספים ל-FTT שכינה בנקל "הענקת נכסים בדרך מתוחכמת" הגיב פישמן באמצעות פרקליטיו שלום גולדבלט ורהב עין-דר בצורה חריפה ביותר: "העמדה העדכנית שהגיש הנאמן רצופה שגיאות יסודיות, אשר נובעות, למצער, מעומס העבודה בו הנאמן טוען שהוא מצוי בו. אם הנאמן אינו מסוגל לעמוד בעומס הנובע מתפקידו כנאמן, קל וחומר שלא יוכל לעמוד בעומס הנובע מכפל התפקידים – נאמן ומפרק". לטענתם, עיון בכרטסת FTT אצל החברה מגלה שהמתאם הוא הפוך לחלוטין.