$
דעות

פרשנות

שיעור בעושק: הרוח הרעה של אייפקס

אייפקס בלעה והקיאה את תנובה בתוך שבע שנים והשאירה אחריה שובל ארוך של נזקים. לקיבוצים והמושבים שאיבדו נכס יקר, לסינים ששילמו ביוקר, לעובדים שישלמו את המחיר, ולציבור, שגם עשקו אותו בקוטג', וגם לא השאירו בשבילו שקל מס בקופה של האוצר

אמיר זיו 07:5326.10.17

כמו טורנדו שמשמיד כל מה שנקרה בדרכו, אייפקס בלעה והקיאה את תנובה בתוך שבע שנים והשאירה אחריה שובל ארוך של נזקים.

 

זה התחיל ב־2008, כשקרן ההשקעות רכשה את השליטה בחברה לפי שווי של כמיליארד דולר בלבד. הקיבוצים והמושבים נעתרו למכירה בתום מסע שכנוע מרפת לרפת שערכה מנכ"לית אייפקס זהבית כהן, עטויה עממיות סחבקית ומלווה במנכ"ל אריק רייכמן על תקן חותמת כשרות קיבוצניקית.

 

השניים הבטיחו שמה שמציעים המשקיעים העלומים שלהם הוא לא פחות מהטוב ביותר. "מיליארד דולר זו הצעה קוסמת, לא תהיה גבוהה ממנה", היתה המנטרה, וזה פעל.

 

מאותו רגע החלה חליבה. תנובה נהפכה בן לילה מאגודה שיתופית חקלאית לקונצרן מונופוליסטי מוטה רווח, שעטיניו נסחטים למען בעליו. נדל"ן יקר ערך נמכר במיליארדים, והרווחים אפשרו לחלק 3 מיליארד שקל כדיבידנד - כשהחקלאים רואים בעיניים כלות כיצד שווי החברה רק מזנק.

מנכ"לית אייפקס זהבית כהן מנכ"לית אייפקס זהבית כהן צילום: אוראל כהן

 

במהלך הזמן הזה קרה עוד משהו: תנובה הזניקה מחירים. מקינזי, חברת ייעוץ שמתמחה בלקוחות עשירים ופחות במשפחות עם ילדים מכורי קוטג', סיפקה לכהן את העצות הנכונות - ומחירי מוצרים התייקרו בעשרות אחוזים. זה נגמר במחאת הקוטג', חרם צרכנים, הפגנות מול הבית והתפטרות כהן מתפקיד יו"ר תנובה.

 

עם שוך הסערה אייפקס היתה בשלה לאקזיט. הוא הגיע בצורת מכירת תנובה לברייטפוד לפי שווי של 8.6 מיליארד שקל - כפול מהשווי שלפיו נרכשה. עד מהרה גילתה הקונה הסינית שהמחיר היה מנופח כמו שקית שוקו שעמדה בשמש. שוק החלב והבשר נפתח לתחרות, תנובה איבדה נתחי שוק, הפיקוח עליה הוגבר, הרווחיות נחתכה, ובשנה שעברה צנח שוויה בכ־40%. לא חלף הרבה זמן עד שצצו "תוכנית התייעלות" ו"שינוי המבנה הארגוני", שהם כינוים יפים לעובדים שיידרשו לשלם את מחיר הפיאסקו.

 

כעת חושף מבקר המדינה שכל הסמטוכה הזאת הניבה לאייפקס 4 מיליארד שקל רווח, שעליו שולם 0% מס. המדינה, מסתבר, ויתרה מרצונה, מראש, על מיליארד שקל מס. למה? ככה. כי שר האוצר וראש ראשות המסים מקבלים רגלי ספגטי כשהם נתקלים במשקיעים זרים, גם כשמדובר בבעלי ממון ציניים ונטולי זיקה מקומית. אפילו השקעה חוזרת של רווחים לא עלה בדעתם לדרוש.

 

המבקר לא מפרסם שמות, אבל חשוב לדעת שהפטור ממס הוענק כשיהודה נסרדישי היה ראש רשות המסים, ושר האוצר היה רוני בראון. האמת העצובה היא שהעיתונות הכלכלית התריעה על תרגיל המס בזמן אמת. ההערכות ביחס לעלות לציבור נעו אז בין 500 ל־800 מיליון שקל. המבקר רק דייק את הסכום כלפי מעלה.

 

הסופה של אייפקס שככה מזמן, משקיעיה המאושרים נעלמו עם הרוח. הנזק הושאר לקיבוצים והמושבים שאיבדו נכס יקר, לסינים ששילמו ביוקר, לעובדים שישלמו את המחיר, ולציבור, שגם עשקו אותו בקוטג', וגם לא השאירו בשבילו שקל מס בקופה של האוצר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x