בלעדי לכלכליסט
ההונאה נכשלה והעבריינים הציתו את רכבי בכירי הפניקס
מה שהחל כהצתת רכב הפך לפרשה מסועפת: עבריינים שהגישו תביעות ביטוח לתאונות פיקטיביות הציתו רכבים של בכירים בהפניקס ואת אופני אחד מילדיהם. בנוסף, איימו על חיי עורכי הדין של חברת הביטוח ועל עובדי חברה שחקרה את הנושא
בימים האחרונים חלה תפנית בחקירת המשטרה בהקשר לאירוע שריפת מכוניתו של בכיר בחברת הביטוח הפניקס במהלך חול המועד סוכות. ל"כלכליסט" נודע כי המשטרה חושדת שמאחורי ההצתה עומדת כנופיית עבריינים אשר ניסתה לגבות תשלומי ביטוח עבור תאונות פיקטיביות שהיא עצמה ביימה.
- הפניקס על סף רכישת 20% מבתי החולים של צביקה בארינבוים
- מתחזק החשד: הרכב שנשרף הלילה של בכיר הפניקס - הוצת
- "נמנה מנכ"ל באלון, ונמתין לעיתוי הנכון למכור נכסים"
תחילת הפרשה עוד לפני חול המועד סוכות, אז הוצתה מכונית של בכיר בהפניקס שקשור ישירות להתנהלות מול אותם עבריינים. אך רק לאחר ההצתה של המכונית השנייה של בכיר שמכהן בתפקיד שאיננו קשור כלל לביטוח אלמנטרי אלא לתחום שונה לחלוטין בחברה - החלה המשטרה לקשור בין האירועים. עוד נודע כי ככל הנראה יש מקרה נוסף שבו שרפו אלמונים שעל פי החשד קשורים לאותה כנופיה, את אופני ילדיו של בכיר נוסף בחברה.
הקשר נבדק בעקבות חשד שהתעורר בהפניקס לגבי שורה של תביעות שהוגשו לפיצוי בגין תאונות דרכים. התביעות היו בהיקפים של אלפי שקלים ולעתים גם של יותר מ־100 אלף שקל. מדובר בהיקף כספי נמוך יחסית, שאיננו פרופורציונלי לחומרת האיומים והתגובה החריגה והפלילית.
עוד חברות ביטוח מעורבות
בעקבות החשד שכרו בהפניקס את שירותיו של משרד חקירות שהחל לבדוק את הנושא, והגיע למסקנה שאכן מדובר בתביעות פיקטיביות לכאורה. כשזרם התביעות לא פסק, הודיעה חברת הפניקס כי לא תפצה את התובעים, ואז החלה שרשרת ההצתות. במקביל, כך נודע, הגיעו שיחות טלפון אנונימיות עם איומים על חייהם אל בכירים בהפניקס ובני משפחותיהם, אל עורכי דין שמייצגים את הפניקס, ואפילו אל חוקרים של חברת החקירות שמעורבת בחשיפת התופעה.
ימ"ר מרכז הקים צוות חקירה מיוחד לבדיקת הנושא. ככל הנראה, לא מדובר במשפחות פשע מוכרות אלא בגורמים שזהותם לא היתה מוכרת למשטרה בעבר. במשטרה חושדים כי אותה כנופיה נהגה להגיש תביעות פיקטיביות דומות על תאונות מבוימות ונזקים גם לחברות ביטוח אחרות, והנושא נחקר בימים אלה.
הפניקס מנוהלת על ידי איל לפידות, והיא בשליטה של יצחק תשובה וקבוצת דלק. בשבועות האחרונים מתנהל הליך למכירת השליטה בהפניקס לחברת הביטוח האמריקנית סיריוס. ב־14 בספטמבר, כפי שנחשף ב"כלכליסט", נחתמה עסקה שבה רכשה סיריוס 4.9% ממניות הפניקס מידי דלק, שבשליטת יצחק תשובה, תמורת 208 מיליון שקל. בשלב השני, עם השלמת העסקה, אם תאושר ותקבל את ההיתרים הנדרשים, תרכוש החברה את יתרת המניות שבידי דלק תמורת 2.3 מיליארד שקל. בכך היא תהפוך לבעלת השליטה בהפניקס (52.25%). המחיר משקף שווי של 90% על ההון העצמי של הפניקס, המנוהלת על ידי איל לפידות, ומעניק לה שווי של 4.94 מיליארד שקל.
בימים אלה מנהלת סיריוס את בדיקות הנאותות בפניקס ובשבוע שעבר הגיעו בכירי החברה לישראל ונפגשו עם בכירי הפניקס ודלק במסגרת הבדיקות.
היתר שליטה מסלינגר
סיריוס היא חברת ביטוח אמריקאית פרטית שמניותיה מוחזקות בידי MSIG שהיא קרן השקעות סינית פרטית שמניותיה מחולקות בין 64 חברות, כך שאין בה בעל שליטה והיא קרן מבוזרת.
הקרן נוסדה בידי דונג וונביאו, שעד 2014 שימש יו"ר בנק מינג שנג. הוא פרש והקים את הקרן שנחשבת לאחת הקרנות הפרטיות הסיניות הגדולות, עם הון של 50 מיליארד יואן (כ־7.6 מיליארד דולר), שרכשה חברות בתחום האנרגיה המתחדשת, תעופה, בנייה וכן בנקאות וביטוח. פעילות הביטוח נעשית באמצעות חברה שרשומה בסינגפור ומנהלת 2.2 מיליארד דולר.
סיריוס מנהלת מגעים לקבלת אישור והיתר שליטה בפניקס מדורית סלינגר המפקחת על הביטוח. העובדה שמדובר בחברה בבעלות סינית עלולה להיות לה לרועץ מאחר שסלינגר לא מתלהבת להעניק היתר שליטה לגופים סיניים.