$
בארץ

פלוג נגד האוצר: "הורדת מסים? לא הדבר הנכון"

הנגידה הסבירה זאת בכך שהעלייה בעודפי הגבייה היא חד פעמית בלבד; בנק ישראל הוריד את תחזית הצמיחה ל-2017 ל-3.1%, זאת לעומת שיעור של 3.4% בתחזית הקודמת; הבנק הותיר את הריבית במשק על כנה - 0.1% - אותו שיעור מאז מרץ 2015

מיקי פלד ועמרי מילמן 16:0219.10.17

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל הותירה היום (ה') כצפוי את הריבית במשק על 0.1% -  גובה הריבית מאז מרץ 2015. זו היתה החלטת הריבית הראשונה של הוועדה המוניטרית של הבנק בהרכבה החדש, ובהרכב מלא בפעם הראשונה מזה שלוש שנים, עם הצטרפותם של פרופ' צבי הרקוביץ ופרופ' משה חזן כשני נציגי ציבור נוספים בוועדה. במהלך מסיבת העיתונאים שלאחר הודעת הריבית יצאה הנגידה קרנית פלוג נגד כוונת האוצר להוריד מסים ואמרה כי "אנחנו לא חושבים שזה יהיה נכון".

 

 

 

לפי תחזית מעודכנת של הבנק, ב-2017 צפוי התוצר המקומי הגולמי לצמוח ב-3.1% (לעומת 3.4% בתחזית הקודמת) וב-2018 הוא צפוי לצמוח ב-3.3% (ללא שינוי). האינפלציה בשנה הקרובה צפויה להסתכם ב-1% (הרבעון השלישי של 2018 בהשוואה לרבעון השלישי של 2017). הריבית המוניטרית צפויה להישאר ברמתה הנוכחית, 0.1%, עד הרבעון השלישי של 2018 ולעלות ל-0.25% ברבעון האחרון של 2018. 

 

קרנית פלוג נגידת בנק ישראל קרנית פלוג נגידת בנק ישראל צילום: עמית שעל

 

אין דבר מפתיע בהחלטת הוועדה להותיר את הריבית על כנה, משום שלבנק אין מספיק סיבות לשנות את המדיניות שלו, כלומר להעלות את הריבית. האינפלציה השנה תסתיים הרבה מתחת ליעד שנקבע לבנק, בשיעור של 1%-3%. פלוג אמרה בעבר כי רק כאשר יסתמן כי האינפלציה מעוגנת היטב באמצע היעד, 2% לשנה, הבנק יעלה את הריבית. אולם מעבר לכך, עיקר המאמץ של הבנק מופנה כבר תקופה ארוכה למתן את התחזקות השקל מול המטבעות הזרים, והעלאה של הריבית תקשה עליו עוד יותר לעשות זאת.

 

"לא יהיה נכון להפחית מסים"

 

הנגידה התייחסה לעדכון כלפי מטה של תחזית הצמיחה ל-2017 ואמרה כי "זהו ביטוי להתפחויות שכבר התרחשו, ואין שינוי בתחזית החטיבה (חטיבת המחקר- ע"מ) לגבי הצמיחה הצפויה ב-2018".

 

בנוגע להפחתות המסים שצפויות להיבחן בקרוב בממשלה בעקבות עודפי הגבייה מהחודשים האחרונים אמרה פלוג כי "ההערכה היא שעודפי הגבייה ביחס לתחזית המקורית נובעים בעיקרם מגורמים חד פעמיים, אם זה עסקת מובילאיי ואם זה הגבייה המוגברת מחברות הארנק בעקבות הטבת המס שניתנה. מדובר בעלייה חד פעמית, או זמנית". לדברי הנגידה "אנחנו חושבים שלא יהיה נכון להפחית מסים, אלא אם כן הצפי הוא לגבייה מוגברת גם בשנים הבאות. ההערכות שלנו כרגע לגבי 2018 ולשנים שלאחר מכן הן שאין בסיס לכך שהגבייה תהיה גבוהה יותר מהתחזית המקורית. ולכן אם המסים יופחתו בעקבות אותו עודף זמני בגבייה, הגירעון בשנים המאוחרות יותר יהיה גבוה יותר". עוד הוסיפה בנוגע לאפשרות של הפחתה זמנית במסים כי "אני חושבת שיש חשיבות ליציבות בשיעורי המס".

 

לגבי השאלה מה היא ממליצה לממשלה לעשות עם עודפי הגבייה אמרה כי יש להשתמש בהם להקטנת הגירעון, וכך "בטווח הארוך נטל תשלומי הריבית יירד. זה יפנה מקורות לאורך זמן להוצאות אחרות". בנוגע לאפשרות להגדלת ההשקעה בתשתיות אמרה כי "אני לא רואה שיש יכולת לבצע זאת בקצב מוגבר". לדבריה, אין נכון להיום אף תוכנית קיימת בתחום התשתיות שמוגבלת תקציבית.

 

שר האוצר משה כחלון שר האוצר משה כחלון צילום: ענבל מרמרי

 

על הכוונה של שר האוצר משה כחלון לקדם כבר עכשיו את תקציב 2019 השיבה הנגידה כי "ככל שמקדימים את ההחלטות על התקציב הבא צריך להשאיר בתכנון יותר גמישות - אם זה בצד ההכנסות, היכולת לחזות את ההכנסות הצפויות הרבה זמן מראש היא פחותה מאשר לחזות בטווח הקרוב; ואם זה בהוצאות - יכול להיות שייווצרו צרכים. זה מצריך להכין תקציב עם רזרבה יותר גדולה, ככל שאתה מקדים את התכנון אתה צריך להגדיל את הרזרבות".

 

 

 

על מחירי הדיור אמרה הנגידה כי "מחירי הדירות שבו לעלות בחודשים האחרונים אך בקצב מתון יחסית לעבר בעוד אינדיקטורים אחרים מוסיפים להצביע על כך שהשוק מתקרר, כגון הרמה הנמוכה של מספר העסקאות והמשך הירידה בקצב החודשי של נטילת משכנתאות למרות ירידה מתונה בריבית בחודשים האחרונים. ככל שיימשכו מאמצי הממשלה להמשיך להגדיל את היצע הדירות הם יתמכו בהתייצבות המחירים ולאחר מכן בירידתם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x