המדינה "תפצה" את המפלגות שאינן מקיימות פריימריז בשני מיליון שקל
על פי החוק שמקדם חה"כ דוד אמסלם מהליכוד מפלגות שאינן מקיימות בחירות מוקדמות יקבלו מהמדינה 50 אלף שקל לכל ח"כ. המכון הישראלי לדמוקרטיה: "תוספת לא הגיונית"
מפלגות שלא יקיימו פריימריז יקבלו מהמדינה כשני מיליון שקל פיצוי על כך שאינן מקבלות מימון לפריימריז, כך עולה מבדיקת "כלכליסט". ועדת הפנים של הכנסת צפויה להתחיל מחר (ג') בהכנת החוק לקריאה ראשונה. ועדת הפנים של הכנסת צפויה להתחיל היום בהכנת החוק לקריאה ראשונה.
- שרים וח"כים יקבלו הלוואה מהאוצר למימון ההתמודדות בפריימריז
- אושר בטרומית: גם מפלגות שאין בהן פריימריז יקבלו מימון
- האוצר מתנגד לחוק חצי יום חופש להצבעה בפריימריז: יעלה עשרות מיליוני שקלים
במכון הישראלי לדמוקרטיה טוענים כי החוק החדש יעודד מפלגות שלא לקיים בחירות מוקדמות. זאת, כיוון שכדי לקנות את הסכמת המפלגות שאינן מקיימות בחירות מוקדמות לחוקק, הובטח להן סכום של 50 אלף שקל לכל ח"כ.
מדובר בהצעת חוק של יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ דודי אמסלם מהליכוד. על פי ההצעה מועמד לבחירות מקדימות, שהוא נבחר הציבור - שר, סגן שר או חבר הכנסת, יהיה זכאי למימון בחירות מקדימות מאוצר המדינה ויאסר עליו לקבל תרומות למימון ההתמודדות. מועמד שאינו נבחר יוכל לקבל הלוואה מהמדינה למימון ההתמודדות ואם יבחר תהפוך ההלוואה למענק.אמסלם מסביר את ההצעה בצורך לנתק בין הח"כים לתורמים.
אלא ש-40 חברי כנסת בכנסת הנוכחית נבחרו מטעם מפלגות שאין בהן פריימריז, מתוכם עשרה בסיעתו של שר האוצר משה כחלון, כולנו. במסגרת הסיכום שהושג עם
כחלון לצורך העברת החוק נקבע שמפלגות שאין בן פריימריז יקבלו סכום של 50 אלף שקל לכל ח"כ שיבחר. בכולנו טענו שהפיצוי מתבסס על חוות דעת משפטית ונובע מעיקרון השוויון בין המפלגות.
משמעות הדבר היא שהמדינה תקנה ממפלגות אלו את האפשרות לממן פריימריז בעלות של שני מיליון שקלים (לפי 40 מנדטים). כולנו הייתה מקבלת לפי כוחה בכנסת הנוכחית - חצי מיליון שקל, יש עתיד - 550 אלף שקל, ישראל ביתנו – 300 אלף שקל ושתי הסיעות החרדיות – 650 אלף שקל.
לקראת דיוני הוועדה העביר היום המכון הישראלי לדמוקרטיה חוות דעת לוועדה ובה נטען כי ההסדר המוצע, "פוגע במפלגות הפריימריז. דווקא מפלגות שאינן מקיימות דמוקרטיה פנימית ולא צריכות לשאת בעלויות של מנגנון מפלגתי, מקבלות תוספת כספית ללא כל סיבה הגיונית".
אמסלם אמר בתגובה: "תשאל את המפלגות שביקשו את זה. גם אני לא הצלחתי להבין למה הם ביקשו. אבל אני מבין שצריך לעשות פשרות כדי לקדם את החוק".