שרים וח"כים יקבלו הלוואה מהאוצר למימון ההתמודדות בפריימריז
ועדת השרים לחקיקה אישרה את הצעת החוק שלפיה קמפיין הפריימריז של המתמודדים ימומן מתקציב המדינה ולא מתרומות פרטיות. בתוך כך השבוע תעלה לקריאה ראשונה הצעת החוק שתאפשר לעובדים לקחת חצי יום או יום חופש כדי להצביע בפריימריז
ועדת השרים לחקיקה אישרה היום את הצעת החוק של יו"ר ועדת הפנים של הכנסת ח"כ דודי אמסלם שלפיה מימון קמפיין הפריימריז (בחירות מקדימות) של המתמודדים במפלגות יגיע מתקציב המדינה ולא מתורמים פרטיים.
לפי הצעת החוק, מתמודד בפריימריז שהוא נבחר ציבור מכהן — ראש ממשלה, שר, סגן שר או ח"כ — לא יקבל כל תרומה מגורם פרטי לצורך מימון התמודדותו במסגרת המפלגה, אלא יקבל הלוואה ממשרד האוצר. מתמודדים בפריימריז שגם ייבחרו לכהן בכנסת בבחירות הסמוכות לפריימריז לא יידרשו להחזיר לאוצר את ההלוואה והיא תהפוך למענק.
לפי ההצעה, מועמד שהוא נבחר ציבור יהיה זכאי למימון לפריימריז בשיעור של 80% מתקרת ההוצאות הכוללת שחלה עליו לפי הוראות החוק. בשיחה עם "כלכליסט" הסביר אמסלם כי להערכתו עלות ההצעה נאמדת ב־15—20 מיליון שקל עבור כל מערכת בחירות, שמתרחשת פעם בשלוש שנים בממוצע.
מטרת החוק היא למנוע מנבחר ציבור ומהשואפים להיות נבחרי ציבור לקבל כספים מגורמים פרטיים, בשל החשש כי התרומה הנוכחית טומנת בחובה תמורה עתידית. "מי שתורם לך זה לא בגלל העיניים היפות שלך. יש לו אינטרסים. הוא יבוא לבקש ממך משהו אחרי שתיבחר. זה שוחד לכל דבר ועניין. זו שיטה מושחתת. אני תוהה איך אלו שהגדירו את עצמם כשומרי הסף אישרו לשיטה כזו להתקיים. זו שיטה לא חוקית ולא חוקתית. זו שיטה שמאפשרת לאנשי הון לשחד פוליטיקאים. אני שמח שכולם הבינו את זה היום", הסביר אמסלם והוסיף כי "אסור לחבר פוליטיקאים עם כסף. בעולם המושגים שלי אין דבר כזה. זו שחיתות".
לאחר שהצעת החוק של אמסלם תאושר בקריאה טרומית הוא צפוי להיפגש עם שר האוצר משה כחלון כדי לסגור את פרטי ההצעה ובעיקר כדי לגבש את המנגנון שיסדיר את העברת הכספים למועמדים, שכן זהו פתח לאי־סדרים. כחלון, שעומד בראש מפלגה שבה לא מתקיימים פריימריז, תומך בהצעת החוק.
בתוך כך, השבוע צפויה לעבור בקריאה ראשונה במליאת הכנסת הצעת חוק נוספת שנוגעת לפריימריז. מדובר בהצת החוק של יו"ר הקואליציה דוד ביטן ויו"ר ועדת הכנסת יואב קיש, שאושרה בוועדת העבודה בשבוע שעבר, שלפיה עובדים יוכלו לקחת חצי יום חופש או יום חופש בתשלום לצורך הצבעה בפריימריז. בדיונים שנערכו על הצעת החוק בוועדת העבודה הביעו נציגי משרדי הממשלה התנגדות לתקדים של לקיחת חצי יום חופש וביקשו לאשר רק ימי חופשה מלאים. עו"ד אור רוזנמן ממשרד העבודה והרווחה טען בדיון בוועדה כי ניצול חלקי של ימי חופש במקום ימים שלמים יקשה על העובד לנצל את יתרתם. רכזת תעסוקה באגף תקציבים במשרד האוצר ביאן וותד טענה כי האפשרות ליטול חלקי ימים מקשה על האוצר לאמוד את עלות הצעת החוק.
על כך אמר להם ביטן כי "הרגתם אותנו. אפשר לחשוב שאנחנו דנים על שינוי זכות העתירה לבג"ץ".