בלעדי לכלכליסט
מנדלבליט נגד המועמד של גלנט: "חשש מפגיעה באמון הציבור"
בישיבת הממשלה הקרובה יציג שר השיכון את מועמדו לניהול הרשות להתחדשות עירונית, ראש עיריית חדרה לשעבר חיים אביטן. כעת שלח היועמ"ש מכתב ובו חשש לתקינות המינוי בשל חשדות בעבר של המשטרה וממצאים של המבקר לגבי התנהלות אביטן
מכתב ששלח היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט במהלך השבוע שעבר לשרי הממשלה מעלה שורה של קשיים לגבי יוזמת שר הבינוי והשיכון יואב גלנט למנות את ראש עיריית חדרה לשעבר חיים אביטן לתפקיד מנהל הרשות להתחדשות עירונית. את המכתב שלח היועמ"ש בערב סוכות, כיממה לאחר חשיפת "כלכליסט" על כוונתו של גלנט להביא את מינוי אביטן לאישור הממשלה כבר בישיבתה הקרובה בשבוע הבא.
- חיים אביטן ימונה לראש הרשות להתחדשות עירונית
- היועמ"ש נגד גלנט: מסתייג ממינוי מקורבו למנכ"ל הרשות להתחדשות עירונית
- חדרה: עיר עם אנרגיה שלילית
במכתבו מונה מנדלבליט כמה עובדות מעברו של אביטן, ובהן שתי חקירות פליליות שנפתחו נגדו בתקופת כהונתו כראש עיריית חדרה אשר לא הבשילו לכתב אישום, וכן דו"ח של מבקר המדינה ובו ביקורת על התנהלותו משנת 2007. עוד מציין מנדלבליט את זיקתו של אביטן למפלגת הליכוד - שבה הוא חבר מרכז ויש לו קשרים עם בכירים בה.
"עמדתנו היא כי הגם שלא קיימת מניעה משפטית בהבאת מועמדותו של מר אביטן לבחינת הממשלה, הרי שבמסגרת בחינת המועמדות נדרשת הממשלה לשקול את מכלול הנתונים האמורים לעיל על אודות המועמד, אשר - ודאי בהצטברותם - מקימים קושי משפטי משמעותי במינויו", כתב מנדלבליט, והוסיף כי "בשים לב לבכירותה של המשרה המדוברת, וכן בשים לב לקשר ההדוק המתקיים בין תחומי עשייתה של הרשות להקשרים שבהם נחשד המועמד המעצימים את הקושי שבמינוי כאמור, נדרשת הממשלה לקיים בחינה של מכלול השיקולים לעניין לקבלת החלטתה".
עוד ציין מנדלבליט כי קיים "חשש מפגיעה באמון הציבור בעקבות מינויו של המועמד לאור הקשיים המתוארים", וכי על השרים "לתת לכל אלה את המשקל הראוי בבחינת התאמתו המקצועית והערכית־נורמטיבית של המועמד דווקא לתפקיד זה".
בין העובדות מעברו של אביטן אשר מקימות קושי משפטי למינויו, ציין מנדלבליט כי במהלך כהונת אביטן כראש עיריית חדרה ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה נפתחו נגדו שתי חקירות פליליות. השנייה והמשמעותית שבהן נפתחה בשנת 2013, "בחשד כי בתפקידו כראש עיריית חדרה פעל המועמד בניגוד עניינים ותוך הפרת חובת האמונים וזאת בארבע פרשיות שחיתות שונות", לפי מנדלבליט, "בין היתר, נחקר החשד כי המועמד פעל תוך ניצול תפקידו ומעמדו לקידום עסקאות מקרקעין של בנו; וכן החשד כי המועמד קיבל שוחד מקבלנים וספקים שונים בתמורה לזכייה במכרזים. גם חקירה זו נסגרה לבסוף (בשנת 2015) בעילה של חוסר ראיות מספיקות".
עוד ציין מנדלבליט את ממצאי דו"ח מבקר המדינה מ־2007, אז מצא המבקר כי אביטן, שהיה יו"ר ועדה לבחירת מנכ"ל למכון טיהור שפכים, קידם את מועמדותו של מקורבו מבלי ליידע את חברי הוועדה על הקשרים ביניהם ו"השתמש באופן בלתי ראוי בסמכותו שהביאה לפגיעה בטוהר המכרז".
משרד הבינוי והשיכון מסר בתגובה: "ועדת המינויים בראשות נציב שרות המדינה והיועץ המשפטי לממשלה אישרו להביא את המינוי לממשלה ואין כל מניעה משפטית לאשר את המינוי. נגד אביטן כלל לא הוגש כתב אישום והוא בעל ניסיון רב בתחום כראש עיריית חדרה לשעבר שקידם רבות את נושא התחדשות העירונית ותמ"א 38. עמדתו של היועמ״ש לממשלה תובא בפני השרים. אנו בטוחים שהשרים יאשרו את המינוי ויאפשרו לרשות להתחדשות עירונית לבצע את תפקידה על הצד הטוב ביותר".