המדינה תשקיע 22 מיליון שקל בהכשרת עוד 800 עובדי סיעוד
ל"כלכליסט" נודע כי ההשקעה מיועדת להגדלת מספר הסטודנטים לסיעוד על פני ארבע שנים. עם זאת, התוכנית רחוקה מלענות על המחסור שקיים בתחום
המדינה תשקיע בארבע השנים הקרובות 22 מיליון שקל בלימודי סיעוד, זאת בניסיון להתמודד עם המחסור הקריטי בעובדים בתחום - כך נודע ל"כלכליסט". מליאת המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה) אישרה בימים האחרונים להרחיב תוכנית קיימת שהחלה ב־2012, כשהיעד הוא להגדיל בארבע השנים הקרובות את כמות הסטודנטים לסיעוד בכ־800. הרחבת התוכנית מתוכננת כבר לשנת הלימודים הקרובה באוניברסיטאות ובמכללות המתוקצבות שבהן מסלולי סיעוד.
- הטיפול בדו"ח הקשישים הסיעודיים יידחה בשל בעיות תקציב וחילוקי דעות בין משרדי הממשלה
- דו"ח המבקר על הטיפול בקשישים הסיעודיים: המצב חמור אבל עוד יהיה הרבה יותר גרוע
- מבקר המדינה: "שעות טיפול מקשישים סיעודיים נגנבות, המשפחות נושאות ב-40% מהטיפול"
על פי התוכנית, שיוצאת לפועל בתום עבודת מטה של גורמים במל"ג ובמשרדי הבריאות והאוצר, הגדלת מספר הסטודנטים תיעשה באמצעות השקעה בהגדלת מחזורי הלימוד בתוכניות קיימות וכן פתיחת תוכניות להסבת אקדמאים לתואר ראשון בסיעוד. "מדובר בצורך לאומי, ועל כן הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת) פועלת עם משרדי האוצר והבריאות כדי להגדיל את מחזורי הבוגרים", הסבירה יו"ר הוועדה הפועלת במסגרת המל"ג פרופ' יפה זילברשץ.
מאז החלה התוכנית לעידוד לימודי הסיעוד ב־2012 נרשמה עלייה של מאות אחוזים בכמות הסטודנטים לסיעוד במכללות המתוקצבות, אך גידול שולי בכמות הסטודנטים באוניברסיטאות. על פי נתוני הות"ת, בעוד בשנת תש"ע (2009–2010) למדו במכללות המתוקצבות 492 סטודנטים לסיעוד, בשנת הלימודים האחרונה (תשע"ז) עלה מספרם ל־2,937. באוניברסיטאות חל גידול שולי בלבד של כ־300 סטודנטים באותן שנים, מ־2,580 ל־2870. עד כה הושקעו בתוכנית כ־50 מיליון שקלים.
לפי דו"ח שפרסם ה־OECD בחודש ספטמבר האחרון, ב־2015 היו 4.9 עובדי סיעוד לכל 1,000 איש, רחוק מאוד ממוצע הארגון שעומד על תשעה עובדים. ישראל נמצאת במקום השישי מהסוף בדירוג של הארגון, כשהיא מקדימה מדינות כמו דרום אפריקה, טורקיה ולטביה; אך נמצאת מאוחרי מדינות כמו ארצות הברית, שוויץ וגרמניה.
המחסור בעובדים מוביל לעומס רב על העובדים בשטח, הנדרשים לעבוד שעות רבות ובכוח אדם חסר, תחת לחץ רב ובתנאים סבוכים. למשוואה הזו יש להוסיף את העלייה המתמדת בתוחלת החיים בישראל, כשבעתיד יידרשו הרבה יותר בעלי תפקידים במקצועות הרפואה, ובהם עובדי סיעוד.
המחסור בעובדים בתחום זכה שוב לתהודה בתקופה האחרונה, על רקע מאמצי הגיוס של רשת אסותא הפותחת השנה בית חולים ציבורי חדש באשדוד.
בשל הצורך לאייש כ־500 משרות סיעוד בבית החולים החדש של הרשת, נטשו עבורו עובדי סיעוד את עבודתם הקודמת בבתי חולים ובקופות החולים, והותירו את האחרונים בחוסר. כמו כן מאמץ של ועדת הבריאות בשיתוף קופת חולים מאוחדת להקל על עובדי סיעוד מחו"ל להיקלט בישראל עדיין לא צלח והיוזמה מוקפאת. מדו"ח הממונה על השכר האחרון, שנכון ל־2015, עולה כי השכר הממוצע לעובדי סיעוד בקופת חולים מאוחדת הוא 11,721 שקל ברוטו בחודש, והשכר הממוצע של עובדי הסיעוד בקופת חולים לאומית הוא 13,758 שקל בחודש. עובדי הסיעוד במכבי מקבלים שכר ממוצע של 18,133 שקל בחודש, ובכללית השכר הממוצע עמד על 18,917 שקל בחודש.