הטיפול בדו"ח הקשישים הסיעודיים יידחה בשל בעיות תקציב וחילוקי דעות בין משרדי הממשלה
דיון שנערך היום בוועדה לביקורת המדינה בנוגע לממצאים החמורים שעלו בדו"ח המבקר שפורסם אתמול חושף כי המענה לתקלות רחוק מביצוע. נציגת משרד מבקר המדינה: "העתיד לא מבטיח טובות וזה בלשון המעטה"
בעיות תקציב וחילוקי דעות בין משרדים צפויים למנוע בחודשים הקרובים פיתרון של הליקויים הקשים בטיפול בקשישים סיעודיים השוהים בביתם שנחשפו אתמול (א') בדו"ח מבקר המדינה. כך עולה מדיווחי נציגי משרד הרווחה והאוצר לוועדה לביקורת המדינה בישיבה שעסקה היום בממצאי הדו"ח.
- דו"ח המבקר על הטיפול בקשישים הסיעודיים: המצב חמור אבל עוד יהיה הרבה יותר גרוע
- מבקר המדינה: "שעות טיפול מקשישים סיעודיים נגנבות, המשפחות נושאות ב-40% מהטיפול"
- מבקר המדינה: "ביטוח לאומי כשל במימוש אחריותו לטיפול בקשישים סיעודיים בביתם"
אחת הבעיות הקשות שנחשפו בדו"ח בתחום הפיקוח על הטיפול בקשישים הסיעודיים היא שבחוזים עם חברות הסיעוד כלל לא נקבעו מדדים לאיכות הטיפול. בתגובה לדו"ח האשים שר העבודה והרווחה חיים כץ (הליכוד) את אגף התקציבים באוצר שהוא מעכב הוצאת מכרז חדש לחברות הסיעוד שיאפשר חתימת חוזים מעודכנים. העימות הזה נמשך היום בוועדה.
מנהלת אגף סיעוד בביטוח לאומי, אורנה זמיר, אמרה ש"אנחנו עובדים על מכרז חדש כדי לתת מענה להרבה מהכשלים שהוצגו בדו"ח. בחוק ההסדרים האחרון נקבע שזה יהיה תחת החשב הכללי אז זה קצת עיכב את זה, אבל השר דוחף לקידום המכרז". לדבריה, "זה יקבע התנהלות נכונה יותר מול החברות ויסדיר גם את ההכשרה של המטפלות".
מי שצינן את ההתלהבות היה נציג החשב הכללי שהודיע: "נושא המכרז הוא מורכב, ויש מחלוקות על חלק מהדברים. זה ייקח עוד כמה חודשים עד שייצא המכרז".
שר הרווחה לשעבר ח"כ מאיר כהן (יש עתיד) טען ש"לא צריך שום מכרז, צריך רק לוודא שמיישמים את הסעיפים של המכרז הקיים".
פרק גדול בדו"ח המבקר עסק בהפקרת בני המשפחות של הקשישים הסיעודיים על ידי הרשויות והטלת האחריות לטיפול וכן לחלק גדול מהמימון על המשפחות. מנהלת השירות לאזרחים ותיקים במשרד הרווחה גלית מבורך אמרה ש"למשרד יש תכנית לפתוח בכל רשות מקומית יחידה שתתן מענה לבני המשפחות ותעניק להם את כל העזרה". אחר כך היא ציינה שבפועל יש תקציב רק לפיילוט של ארבע רשויות.
מבקר המדינה יוסף שפירא אמר בדיון ש"אחד מכל חמישה קשישים נפגע בפועל מטיפול לא מקצועי. זה נתון מזעזע שלא ניתן להשלים עם קיומו. בנוסף, ישנה תופעה חמורה ורחבה של גניבת שעות על ידי מטפלות. זה קורה מכיוון שהקשישים ובני משפחותיהם הם בגדר לקוח שבוי ומוחלש".
ליאורה שמעוני, ראש אגף במשרד המבקר. אמרה ש"זה שמשרד הרווחה והביטוח הלאומי מגלגלים את האחריות מאחד לשני. זה אומר דרשני. העתיד לא מבטיח טובות וזה בלשון המעטה. אי אפשר לגלגל כאן אחריות משר לשר כי הכול תחת אותו שר".
יו"ר הועדה ח"כ קארין אלהרר מיש עתיד אמרה ש"זה דו"ח מטלטל. זה דו"ח שחושף הזנחה פושעת של הקשישים בישראל". לדבריה, "אין מצב שאנחנו נאפשר שבשנת 2035 המצב יהיה גרוע פי שניים. אי אפשר להתעורר אחרי 30 שנה. צריך תיקון ליקויים שימנע את הצורך בהקמת ועדות על גבי ועדות".