הכלכלן הראשי: נמשך הקיפאון בפיריון המגזר העסקי
בין הסיבות המרכזיות: עיקר הגידול בהשקעות היה דווקא בהשקעות שלא מגדילות את הפיריון, וכן שהגידול בתעסוקה היה מכניסת חרדים וערבים, שלרוב משתלבים בעבודות עם פיריון נמוך יחסית
למרות הגידול בהשקעות בעשור האחרון, הפיריון של המגזר העסקי ממשיך להישאר קפוא, כך עולה מסקירה שמפרסם היום הכלכלן הראשי באוצר, יואל נוה, הבוחנת את הקפאון בפיריון העבודה (תוצר לשעת עבודה) ופריון ההון (תוצר ליחידת מלאי הון).
- ריבלין: "החברה הערבית והחרדית סובלות מתת ייצוג בתעשיית ההייטק"
- הממשלה מחבלת בשילוב הגברים החרדים בעבודה
- הכלכלן הראשי באוצר: הגידול בתעסוקת חרדים נבלם בממשלה הנוכחית
בין הסיבות המרכזיות: עיקר הגידול בהשקעות היה דווקא בהשקעות שלא מגדילות את הפיריון, הרכיב שרשם את העלייה המשמעותית ביותר מאז שנות ה-2000 הוא הבנייה למגורים. מנגד, תחום הליסינג ורכבי השירות אופיין בתנודתיות רבה ואילו תחום הבנייה שאינה למגורים (הכולל בין השאר השקעה בתשתיות) התרחב בקצב איטי.
לעומת זאת הגידול בהשקעות במכונות במו"פ ובתשתיות, שבעלי השפעה גדולה יחסית על הפיריון, היה מתון יותר.
לפי הסקירה, לאחר שבעשור הקודם נרשמה ירידה בהשקעות במשק, בעשור הנוכחי מסתמנת התאוששות בהשקעות לרמה של כ-20% מהתוצר, אולם למרות הציפיות להתאוששות הצמיחה של המגזר העסקי, שעומדת היום על 3% (קצב שנחשב גבוה במעט בהשוואה בינלאומית אולם נמוך ביחס לעשור הקודם) מה שהביא לצפי להתאוששות בצמיחת המגזר העסקי שלא התממשה. הכלכלן הראשי מקווה כי חלק מההשקעות שבוצעו בשנים האחרונות (בקנה מידה גדול) צפויות להשפיע על הפריון בעיקר בשנים הקרובות.
סיבה נוספת, היא כי השינויים בשוק העבודה הישראלי הביאו לכך שעיקר הגידול בתעסוקה היה מכניסת חרדים וערבים, שלרוב משתלבים בעבודות עם פיריון נמוך יחסית ושכר נמוך מהממוצע.
ניתוח ההתפתחויות בשוק העבודה מעלה כי בשנים האחרונות למעלה משני שלישים מהמשרות נוצרו בענפים בעלי שכר ופריון נמוכים. לטענת הכלכלן הראשי, תופעה זו עולה בקנה אחד עם השינוי בכוח העבודה. כך, בשנת 2016 רוב הגידול באוכלוסייה בגילאי העבודה מקורו באוכלוסייה החרדית או הערבית. באותה שנה מתוך 108 אלף משרות חדשות רק 30% מהמשרות היו בענפים בעלי שכר גבוה בממוצע כמו שירותים פיננסיים, כאשר בין משרות אלו היו גם לא מעט משרות במגזר הציבורי.