בלעדי לכלכליסט
המיילים הפנימיים חשפו: המקורב לגלנט צפוי לזכות במכרז
חשש לתפירת מכרז למשרת מנהל מינהל מרקם ותיק ואוכלוסיות במשרד הבינוי והשיכון. עובדים במשרד משוכנעים שהזוכה במכרז יהיה יוסי חדד, המשמש בתפקיד כממלא מקום
חשש לתפירת מכרז במשרד הבינוי והשיכון לטובת יוסי חדד, מקורב של השר יואב גלנט. עובדים במשרד משוכנעים כי הם יודעים כבר עכשיו את זהותו של הזוכה במכרז לתפקיד בכיר, אף שהמכרז עדיין לא הסתיים.
עד כמה הם בטוחים? בתכתובות דואר אלקטרוני שבהן מעורבים בכירי המשרד וגם חדד, אשר הגיעו לידי "כלכליסט", דנים העובדים עם חדד על סמכויות התפקיד, שאליו טרם נבחר. מקריאת התכתובת ניכר גם כי חדד עצמו לא מתאמץ להסתיר את ביטחונו בכך שהתפקיד כבר שלו.
- דו"ח ממשלתי מזהיר: "ללא התחדשות עירונית נגיע לקטסטרופה"
- כעס במשרד הבינוי על קידום מקורב לגלנט
- שר השיכון על תוכנית מחיר למשתכן: "במה שאנחנו עושים יש עיוות אבל זה עדיף על פני עיוותים אחרים"
מדובר במכרז בין־משרדי - מכרז לעובדי מדינה בלבד - שפורסם בחודש יולי למשרת מנהל מינהל מרקם ותיק ואוכלוסיות במשרד. בחודשים האחרונים משמש חדד בתפקיד כממלא מקום.
"כלכליסט" חשף לראשונה, לפני כשבועיים, את ההערכות כי מדובר במכרז שנתפר עבור חדד. חששות אלו עלו בין היתר משום שבמשך חודשים ארוכים נמנע משרד השיכון מפרסום המכרז ופרסם אותו לבסוף רק כשחדד כיהן במשך שנה וחצי בתפקיד ממלא המקום - דרישת סף עבור השתתפות במכרז.
"בזהירות אחי, אני עדיין חי"
ההתכתבות שממנה ניתן ללמוד כי המכרז נתפר למידותיו של חדד החלה ב־11 ביולי, היום שבו פורסמה מודעת המכרז. באותו יום הבחין בכיר במשרד השיכון כי במסגרת תיאור התפקיד נכתב שבאחריותו לטפל בין היתר בתכנון, הקמה ושיפוץ של מוסדות ציבור בשכונות חדשות - תחום שלטענת אותו בכיר נכלל כיום בתחום אחריותו. בעקבות זאת, הוא שלח מייל למנהלת כוח האדם במשרד סיגלית גבאי בבקשה כי הדבר יתוקן וכיתב כמה בכירים נוספים, בהם גם מנכ"ל המשרד חגי רזניק.
גבאי החזירה לו תשובה וכיתבה גם את חדד. "כיתבת את כולם חוץ מאשר את יוסי. התפקיד אצלו וכך מוגדר. אם יש שינוי הוא צריך להיות בתמונה", כתבה. לאחר מכן, חדד הצטרף לתכתובת. "גם את התפקיד שלי אתה רוצה? בזהירות אחי, אני עדיין חי", כתב לו.
מההתכתבות עולה כי בכירי המשרד מתייחסים לחדד כמי שצפוי להמשיך לכהן בתפקיד גם בתום המכרז. נראה שמבחינתם הוא גם הכתובת לטענות על הגדרת הסמכויות במסגרת המכרז - מכרז שבו הוא עצמו מתמודד.
"נחקרים על דברים כאלה"
"זה לא נראה טוב בלשון המעטה, אסור לשתף מועמדים לתפקיד בניסוח המכרז, תנאי הסף, הדרישות וכל מה שנלווה למכרז. על דברים כאלה אנשים נחקרו", כך אמר ל"כלכליסט" בכיר לשעבר בנציבות שירות המדינה. "אפשר להבין מניסוח המיילים שהתפקיד תפור ושמתייחסים לחדד כאל מי שאמור לזכות ולכן לקבוע".
חוק שירות המדינה קובע כי עובדי מדינה נקלטים באמצעות הליך הכולל ועדה מקצועית ומבחנים. הליך כזה נועד להבטיח שוויון הזדמנויות ולמנוע השפעה פוליטית. הליך הקידום של חדד בשנתיים האחרונות מלמד כיצד פוליטיקאי מכופף את הכללים הללו.
חדד פיקד בעבר על יחידת הגששים של פיקוד הדרום, אז הכיר את גלנט, כשזה שימש כאלוף פיקוד הדרום. גורמים במשרד הבינוי טוענים כי חדד הפך לפעיל במפלגת כולנו כשגלנט עבר לפוליטיקה ואף שימש כאיש הקשר של המפלגה עם ערבים ודרוזים בבחירות.
כאשר גלנט מונה לשר הבינוי הוא הקים אגף חדש לטיפול במיעוטים ובינואר 2016 מינה את חדד לעמוד בראשו. היה זה מינוי ללא מכרז, שהתאפשר בזכות נוהל שמאפשר לגייס פורשי צבא ללא מכרז. כמה חודשים לאחר מכן, ועדה מיוחדת אישרה לחדד לקבל רכב, הטבה שממנה לא נהנו פקידים אחרים בדרגה זהה במשרד.
ביוני 2016 פרסמה נציבות שירות המדינה מכרז לתפקיד שאותו ממלא כיום חדד, בדרגה בכירה יותר של מנהל אגף בכיר. נוהלי נציבות שירות המדינה לא מאפשרים למי שלא צבר ניסיון של יותר מ־18 חודשים לגשת למכרז לתפקיד בכיר ולכן חדד לא ניגש למכרז. ועדת האיתור לתפקיד לא מצאה אף אחד מהמועמדים מתאים וגלנט מינה את חדד לתפקיד כממלא מקום.
לפי הנהלים, אחרי שמכרז בין־משרדי נכשל יש לפרסמו שוב כמכרז פתוח גם למי שאינם עובדי מדינה. במקרה זה התקבל אישור חריג מנציבות שירות המדינה והמכרז פורסם מחדש במתכונת בין־משרדית. תוצאות המכרז יפורסמו החודש.
לא התקבלה תגובה מנציבות שירות המדינה.
לא התקבלה תגובה מיוסי חדד.
ממשרד הבינוי והשיכון נמסר: "התכתובת אינה נוגעת לתנאי הסף במכרז באופן שעלול להטות אותו. השאלות נקודתיות והופנו לממלא התפקיד בפועל בנוגע לתחומי העשייה בתפקיד היות ומדובר בתפקיד חדש בעיקרו".