$
בארץ

הרוכשת של סופר־פארם: קרן שאוהבת לקנות בזול

CVC הבריטית, שעומדת על סף רכישת 40% מרשת הפארם הישראלית, מתמחה ברכישת חברות קמעונאות ופיתוחן. לאחרונה גייסה הקרן 16 מיליארד יורו

רן אברמסון וגולן חזני 08:1725.09.17

בקרב גורמים בתעשיית הקרנות אוהבים להתבדח על ראשי התיבות של קרן CVC ולומר כי האותיות הן ראשי תיבות של Cheap, Very Cheap (זול, זול מאוד). "הם קונים מאוד בזול. זו קרן עם אוריינטציה של משקיעי ערך שמסוגלים לעשות דברים יצירתיים, נועזים, ואפילו חלוציים כדוגמת רכישת חברת מירוצי המכוניות פורמולה 1", אמר גורם בתעשיית הקרנות הבינלאומיות ל"כלכליסט".

 

 

 

הקרן הבריטית נחשבת לאחת המצליחות מבין קרנות ההשקעה האירופיות. ביוני האחרון גייסה קרן הפרייבט אקוויטי 16 מיליארד יורו מקרנות עושר ממשלתיות, קרנות פנסיה ומשקיעים פרטיים. לא רק שהגיוס היה הגדול ביותר לקרן אירופית מאז ומעולם, הביקוש מצד המשקיעים נע בין 25 מיליארד ל־30 מיליארד יורו, כך שהשיא החדש שהיא קבעה היה יכול להיות גבוה הרבה יותר. למעשה, הביקוש להשקעה דרך CVC היה גבוה כל כך עד שהגיוס הצליח למרות שהקרן הודיעה שהיא תחל לגבות עמלות מהמשקיעים אחרי שההחזר על ההשקעה יגיע ל־6% בלבד, זאת לעומת 8% בעבר. היא גם הודיעה כי משקיעים ראשונים לא יקבלו שום הנחה על העמלות. למשקיעים יש סיבה טובה להתלהב. לפי הערכת חברת המחקר פרקווין, מאז הקמתה של CVC, הקרנות שלה החזירו למשקיעים תשואה של 20% נטו. העיסקאות שלה מחולקות לכאלה שבהן היא רוכשת שליטה וכאלה שבהן היא נכנסת לשותפות במניות מיעוט. במקרים שבהן היא נכנסת לשליטה היא עושה זאת בשיתוף פעולה עם ההנהלות בדרך כלל.

 

פרסומת של רשת חנויות הנוחות הפולנית Zabka Polska שבבעלות CVC פרסומת של רשת חנויות הנוחות הפולנית Zabka Polska שבבעלות CVC

 

 

CVC גברה על בלקסטון במירוץ לרכישת 40% מסופר־פארם, כשהציעה לרכוש את הנתח לפי שווי של 1.9 מיליארד שקל לרשת הפארם הישראלית. ככל הנראה הסיבה לכך שבעל השליטה בסופר־פארם ליאון קופלר העדיף את הצעתה של CVC על פני זו של בלקסטון היא הסינרגיה הפוטנציאלית בשוק החשוב ביותר של סופר פארם מחוץ לישראל — פולין. בחודש פברואר האחרון רכשה הקרן הבריטית את רשת חנויות הנוחות הפולנית הגדולה Zabka Polska במיליארד וחצי יורו. לרשת 4,700 חנויות מזון ומוצרים נוספים.

 

70 מתוך 290 הסניפים של סופר־פארם הם בפולין. באפריל האחרון עבר חוק שמגביל את התרחבות רשתות הפארם בפולין. החוק אוסר על בעלים יחיד להיות בעלים של יותר מארבעה בתי מרקחת בפולין.

 

רכשה גם חטיבה מטבע

 

זו לא העסקה הראשונה של CVC בישראל: בשבוע שעבר רכשה את חטיבת בריאות האישה של חברת טבע תמורת 1.4 מיליארד דולר. הקרן אף התעניינה ברכישת כלל ביטוח ב־2014, אולם נבלמה בידי המפקחת דורית סלינגר שסירבה לאפשר לקרן להבטיח תנאים שיפרצו את מגבלות השכר של מנהלי החברה. עיסקה אחרת שבה ניסתה הקרן לרכוש חברה ישראלית היתה לפני כשנה, חברת כתר פלסטיק. לכל אורך המכרז הובילה CVC את רשימת הקונים ובסיום נשארה ראש בראש עם קרן אירופית אחרת בי סי פרטנרס, שהציעה סכום גבוה יותר, שווי חברה של 1.7 מיליארד דולר מול 1.5 של CVC ורכשה את השליטה.

 

ממותגי ביגוד ועד לאופטיקה

 

עם הרכישות הבולטות שביצעה CVC ברחבי העולם נמנית רשת האופנה הספרדית קורטהפייל (Cortefiel) שמחזיקה במותג ספרינגפילד. אף של־CVC היתה אחזקה ברשת מאז 2005, ביולי הגדילה הקרן את אחזקתה בקורטהפייל ל־50% וכעת היא מחזיקה בבעלות משותפת על רשת האופנה יחד עם קרן פרייבט אקוויטי אחרת ‑ PAI. העסקה הזרימה לקופת הרשת 400 מיליון יורו. קרנות הפרייבט אקוויטי הגיעו להסדר עם הבנקים סוסייטה ז'נרל, קרדיט סוויס, קרדיט אגריקול ו־BNP פאריבה על חוב של 600 מיליון יורו.

 

קמעונאית נוספת שבה מחזיקה CVC היא רשת האופטיקה סינסאם, שפועלת בשבדיה, נורבגיה, דנמרק ופינלנד והיא למעשה רשת האופטיקה הגדולה במדינות סקנדינביה. נתחה בשוק האופטיקה שם מגיע ל־28% בסך הכול. CVC רכשה את הרשת ב־2014 תמורת סכום שלא פורסם, מקרן אליפס, שבשליטת משפחת קמפארד, בעלת השליטה באיקאה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x