$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

קרן CVC על סף רכישת 40% מסופר-פארם

קרן ההשקעות הבינלאומית במגעים לרכישת המניות מידי ליאון קופלר לפי שווי של 1.88 מיליארד שקל. הקרן מחזיקה בין היתר ברשת קמעונאות בפולין, מה שעשוי לסייע לסופר־פארם במדינה

גולן חזני 06:4824.09.17

העסקה למכירת 40% ממניות סופר־פארם מגיעה לישורת האחרונה כשהקרן הרוכשת מקיימת בימים אלה את בדיקות הנאותות לחברה. ל"כלכליסט" נודע כי מדובר בקרן ההשקעות הבינלאומית CVC.

 

 

 

בעל השליטה בסופר־פארם ליאון קופלר. עסקה בשני שלבים בעל השליטה בסופר־פארם ליאון קופלר. עסקה בשני שלבים צילום: יוסי זליגר

 

 

לפי המגעים שנחשפו ב"כלכליסט", הקרן תרכוש 40% ממניות סופר־פארם, אולם העסקה תיעשה בשני שלבים: בשלב הראשון ימכרו שני הבנקים לאומי ודיסקונט את מניותיהם לליאון קופלר, בעל השליטה ברשת, וזה ימכור 40% מהמניות ל־CVC. ככל הנראה יהיה פער בשווי החברה בין שתי העסקאות כשקופלר ימכור לפי שווי של 1.88 מיליארד שקל אולם ירכוש את 25% המניות מידי הבנקים לפי שווי של 1.7 מיליארד שקל בלבד לרשת, מכיוון שמדובר במניות בעלות זכויות נמוכות יחסית לאילו שתקבל CVC, שעמה ייערך גם הסכם שליטה. משמעותו של הסכם כזה הוא שלקרן יהיו זכויות למינוי דירקטורים וזכויות נוספות שייתנו לה משקל בקבלת החלטות אסטרטגיות מהותיות לחברה, כמו הנפקה בבורסה, מינוי בעלי תפקידים, או התרחבות למדינות נוספות - הערך המוסף שהקרן יכולה להביא לחברה.

 

בין כלל ביטוח לטבע

 

CVC מנסה להיכנס לפעילות בארץ זה קרוב לשלוש שנים. הקרן התעניינה ברכישת השליטה בכלל ביטוח ב־2014 מידי אדוארדו אלשטיין ואי.די.בי, אולם החליטה לסגת מכיוון שהממונה על שוק ההון והביטוח דורית סלינגר סירבה לאפשר לה לתגמל את מנהלי החברה לפי המדיניות שלה בחברות שהיא רוכשת בחו"ל. גם חוסר בהירות בנוגע למשטר הסולבנסי באותה תקופה היה מניע נוסף שגרם לקרן לסגת מהעסקה.

 

 

סניף סופר־פארם. הכנסות הרשת הסתכמו ב־4.5 מיליארד שקל ב־2015 סניף סופר־פארם. הכנסות הרשת הסתכמו ב־4.5 מיליארד שקל ב־2015 צילום: אוראל כהן

 

 

ב־2016 התמודדה CVC על עסקה גדולה יותר - רכישת כתר פלסטיק. הקרן הובילה לכל אורך המכרז שקיים בנק רוטשילד, כשהציעה 1.5 מיליארד דולר, אבל בסופו של דבר היתה זו BC PARTNERS שהסכימה לשלם לפי שווי של 1.7 מיליארד דולר לחברה ורכשה את השליטה. בשבוע שעבר CVC רכשה את חטיבת מוצרי בריאות האשה של טבע.

 

 

 

 

CVC מנהלת נכסים בהיקף של 64.5 מיליארד דולר. 55 מנהלים שותפים בקרן, ורכישותיה מתמקדות ברכישת שליטה או מניות מיעוט משמעותיות בחברות באירופה, אסיה או צפון אמריקה. הרכישות שלה מתבצעות בשיתוף פעולה עם הנהלות החברות הנרכשות. לקרן 20 משרדים ברחבי העולם. בין האחזקות הבולטות שלה מותג השעונים ברייטלינג השוויצרי שנרכש באפריל, אתר הימורי הספורט הבריטי סקיי בט, ויצרנית כלי המזון והשתייה ANCHOR GLASS מארה"ב.

 

קרן נוספת שהביעה עניין בעסקת סופר־פארם היתה קרן בלאקסטון שאף ניהלה מגעים לרכישת המניות. לאומי פרטנרס מחזיקה ב־15% ממניות סופר־פארם, ואילו דיסקונט קפיטל ב־10.4%. לאומי רכש ב־2007 כ־20% מסופר־פארם תמורת כ־180 מיליון שקל, לפי שווי חברה של כ־900 מיליון שקל, ונותר עם אחזקה של 15%.

 

דיסקונט קפיטל, זרוע ההשקעות הריאליות של דיסקונט, רכשה באפריל 2013 10.4% ממניות סופר־פארם תמורת 150 מיליון שקל. המוכרים בעסקה היו לאומי פרטנרס (5%), זרוע ההשקעות הריאליות שבבעלות לאומי, וליאור רייטבלט (5.4%), לשעבר יו"ר סופר־פארם. העסקה עם דיסקונט שיקפה לסופר־פארם, הנמצאת בשליטתה של משפחת קופלר (74.6%), שווי חברה של 1.45 מיליארד שקל. שני הבנקים העמידו את המניות למכירה לפני שנה, וזירזו את המגעים לאחרונה לנוכח העלייה הצפויה בסיכון החברה בשוק המקומי בעקבות כניסתה של שופרסל לתחום באמצעות רכישת ניו־פארם ואולי שחקן נוסף שייכנס לתחום כפי שמכוונת רשות ההגבלים, ולנוכח חוסר ההצלחה של סופר־פארם בחו"ל ובעיקר הכישלון לזהות ולהיערך לשינויי הרגולציה בפולין.

 

CVC נכנסת במטרה לסייע לסופר־פארם להתרחב למדינות נוספת לאחר שעד היום הכניסה שלה לסין קרטעה ולא הוכתרה כהצלחה, והיא נשארה עם עשרה סניפים במדינה. הפעילות בפולין נחשבה להצלחה יחסית עד שביולי האחרון אושר חוק חדש בפרלמנט הפולני, ביוזמת איגוד הרוקחים במדינה, המגביל אדם או רשת לבעלות על ארבעה בתי מרקחת לכל היותר.

 

רוח גבית בפולין

 

סופר־פארם מפעילה 68 סניפים בפולין, והמשמעות הקשה של החוק עבורה היא שלא תוכל לפתוח בתי מרקחת חדשים. שינוי זה פוגע בהכנסות הצפויות של הרשת בפולין בשנים הקרובות, שהתבססו על פתיחת 15–20 חנויות בשנתיים הקרובות. השטח לפתיחת חנויות אלו כבר הושכר בחוזים מול מרכזים מסחריים. ברשת תכננו להכפיל את מספר החנויות בפולין ל־140 בתוך חמש שנים. על רקע זה צפתה סופר־פארם להכפיל את ההכנסה השנתית מהחנויות במדינה מ־850 מיליון זלוטי (כ־850 מיליון שקל) ל־1.6 מיליארד זלוטי. CVC מחזיקה ברשת הקמעונאית הגדולה בפולין בשם ZABKA POLSKA עם 4,700 חנויות נוחות למזון ומוצרים נוספים, מה שעשוי לסייע לסופר־פארם במדינה. CVC רכשה את הרשת הפולנית בפברואר במיליארד וחצי יורו.

 

סופר־פארם הפסידה לאחרונה בקרב שניהלה כדי למנוע משופרסל לרכוש את רשת ניו־פארם. לבסוף החליטה רשות ההגבלים לאשר את העסקה תחת התנאי שתשעה סניפי ניו־פארם יימכרו לגורם אחד שיפעילם כחנויות פארם ויהווה רשת שלישית של פארם. שופרסל רכשה את ניו־פארם במקור תמורת 130 מיליון שקל, סכום שיקטן עם מכירת תשעה מהסניפים.

 

סופר־פארם גם סובלת מנחת זרועו של שר הכלכלה אלי כהן שדרש ממנה לספק הסברים למחירים הגבוהים שהיא גובה מהצרכנים, לדבריו. בדיקה שביצע המשרד גילתה פערים של עשרות אחוזים בין המחירים שגובות רשתות הפארם עבור מוצרי טואלטיקה לעומת המחירים ברשתות המזון על אותם מוצרים.

 

סופר־פארם, בניהול ניצן לביא, נוהגת לחלק מדי שנה 50%–80% מהרווח הנקי כדיבידנד לבעלי המניות. נכון ל־2015, הכנסות הרשת בישראל הסתכמו ב־4.5 מיליארד שקל. כלל מכירותיה הסתכמו ב־2015 ב־5.35 מיליארד שקל - עלייה של כ־4% לעומת 2014. ב־2015 הפעילה סופר־פארם 220 חנויות בישראל, 64 חנויות בפולין ואחת בסין. לפי נתוני דן אנד ברדסטריט, רשתות הפארם גלגלו ב־2016 פדיון מצרפי של כ־6.2 מיליארד שקל כשסופר־פארם חולשת על נתח שוק כספי של כ־87% עם מחזור מכירות שנתי מוערך ב־2016 של כ־4.7 מיליארד שקל. זאת כשלניו־פארם נתח שוק כספי של כ־11%.

 

CVC: בין שעונים למרוצי מכוניות

הקרן שמנהלת 645 מיליארד דולר ורכשה את חטיבת בריאות האשה בטבע

שמה של קרן הפרייבט אקוויטי CVC קפיטל פרטנרס עלה לכותרות בישראל רק החודש, כשהיא השלימה את רכישת חטיבת בריאות האישה של חברת התרופות טבע ב־1.4 מיליארד דולר.

 

CVC היא קרן הפרייבט אקוויטי הגדולה באירופה והיא מנהלת נכסים בהיקף של 64.5 מיליארד דולר באמצעות קרנות השקעה ושותפויות אסטרטגיות.

 

בין לקוחות הקרן נמצאים גופים מוסדיים כמו קרנות פנסיה, קרנות עושר ממשלתיות ומוסדות פיננסיים וכן משקיעים פרטיים. הקרן פעילה בעיקר באירופה ובאסיה, אך יש לה משרדים גם בניו יורק וסן פרנסיסקו בארה"ב ובסאו פאולו שבברזיל. השקעה בולטת של CVC השנה היתה ביצרנית השעונים השוויצרית הוותיקה ברייטלינג, שבה היא רכשה במאי אחזקה של 80% בתמורה ל־740 מיליון יורו.

 

השקעות בולטות נוספות של CVC היו ביצרנית המזוודות סמסונייט, חברת הטלקומוניקציה השוויצרית סנרייז ומפעילת מרוצי המכוניות פורמולה 1.

 

ל־CVC יש 420 עובדים, ש־55 מתוכם הם שותפים בקרן. המטה הראשי שלה ממוקם בלוקסמבורג.

 

המייסדים השותפים של הקרן, שגם מנהלים אותה הם דונלד מקנזי, סטיב קולטס ורולי ואן ראפראד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x