מנדלבליט דוחף את הנציבות לאשר עוד מינויים פוליטיים
ועדת השירות בנציבות צפויה לאשר היום את מינוים של משנים למנכ"לים במשרדי ממשלה כמשרות אמון. לכלכליסט נודע כי מ"מ הנציב החליט להחזיר את הנושא לוועדה לאחר שהיועמ"ש הבהיר כי עליו לעשות זאת לאור דרישת שרת המשפטים
סיבוב פרסה בחסות היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט: ועדת שירות המדינה בנציבות המדינה, בראשות ממלא מקומו של הנציב אהוד (אודי) פראוור, צפויה לאשר היום את אחת המסקנות המרכזיות של ועדת שקד־לוין: מינוי משנים למנכ"לים במשרדי הממשלה הגדולים כמשרות אמון. כלומר, כמינויים פוליטיים.
בחודש שעבר החליט פראוור להוריד את הסוגייה מסדר יומה של ועדת השירות. פראוור, שמתנגד למהלך באופן עקרוני, העדיף לא לקבל הכרעה כזו כממלא מקום ולהותיר את ההחלטה בנושא הרגיש לנציב הקבוע, לכשיתמנה.
- "חוקיותו של הליך מינוי משנים למנכ"לים כמינוי פוליטי - מוטלת בספק"
- פוליטיזציה בשירות הציבורי: סכר המינויים נפרץ
- בלחץ שקד: הנציבות תאשר מינויים פוליטיים לתפקידי משנה למנכ"ל
בסביבתו של פראוור הסבירו אתמול כי ישנן כמה סיבות לכך שממלא מקום הנציב החליט לפתע לחזור בו ולהעלות את נושא המינויים הפוליטיים לוועדת השירות של הנציבות היום.
ראשית, שרת המשפטים איילת שקד הפעילה לחצים כבדים על פראוור על מנת שישנה את עמדתו. בנוסף, לפי אותם גורמים, לממלא מקום הנציב הוסבר כי ישנו קושי משפטי בהסרת סוגיה מסדר יומה של ועדת השירות לזמן בלתי מוגבל כששר מבקש לדון בה. במקרה זה מדובר בשקד.
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מי שהבהיר לפראוור את הקושי המשפטי הוא מנדלבליט. בשיחה שהתקיימה בימים האחרונים בין היועץ המשפטי לממשלה לממלא מקום הנציב הסביר מנדלבליט לפראוור כי "רשות מינהלית חייבת לפעול באופן סביר וענייני. אם אין הצדקה לכך, הרשות אינה יכולה למנוע דיון בנושא מסוים באופן קבוע". במילים אחרות, מנדלבליט הבהיר לפראוור כי כל עוד אין נציב קבוע חדש והוא ממלא את מקומו, הוא חייב להעלות את הסוגיה לוועדת השירות בסופו של דבר.
מנדלבליט עצמו אמנם אינו תומך נלהב בהרחבת המינויים הפוליטיים שמבקשים שקד ושר התיירות יריב לוין, אך כשפראוור פנה אליו בחודש שעבר כדי לברר אם הוא רשאי מבחינה חוקית בתור ממלא מקום לאשר זאת, מנדלבליט השיב בחיוב.
מי שאמור למנות נציב קבוע הוא ראש הממשלה בנימין נתניהו. לפני שבועיים נודע כי נתניהו בחר לתפקיד בפקידה זוטרה יחסית — עפרה ברכה, מנהלת אגף במשרד הפנים שהבת שלה עובדת בלשכתו של נתניהו כמזכירה. הבחירה עוררה סערה ציבורית, וכעת נראה כי המינוי מתנדנד ועשוי שלא לצאת לפועל. למעשה, ל"כלכליסט" נודע כי הוועדה המיוחדת למתן חוות דעת על מועמדים לתפקיד נציב שירות המדינה, שמונתה במאי ושבראשה עומד פרופ' רון שפירא, מעולם לא התכנסה ואיש מחבריה לא קיבל פנייה ממזכירות הממשלה בנוגע לנושא.
כמו כן, מאז שנודע כי בכוונתו של נתניהו למנות את ברכה לתפקיד, היא שוהה בחופשה בחו"ל.
נשיא המכון הישראלי לדמוקרטיה יוחנן פלסנר כתב לוועדה המיוחדת כי "חוקיות הליך המינוי מוטלת בספק ואין לקיימו ללא נציב מכהן. מפליא ומאכזב שדווקא בתקופה שבה עולים חשדות רבים לפגיעה בטוהר המידות בקרב בכירים במערכת הפוליטית ובסביבתם, מקודמות יוזמות המבקשות להחליש את השירות הציבורי ולפגוע באתוס המקצועי שלו. תוספת של עשרות מינויים פוליטיים בתפקידים בכירים אינה הפתרון לקשיי המשילות".
המכתב נשלח יחד עם חוות דעת של פרופ' מרדכי קרמניצר, מבכירי המשפטנים בישראל, שבה נכתב כי "עצם ההליך העמום, שבמסגרתו לא מפורסם נוסח שינוי לעיון והתייחסות הציבור, פגום שכן הוא לא מאפשר להעיר עליו. ככל שמדובר בהליך מינוי שאינו כולל מכרז, מדובר בהחלטה פסולה".