בלעדי לכלכליסט
סחיטה, ואיום בפיטורים: כך לפי החשד עבדה שיטת התע"א לחיזוק חיים כץ בליכוד
במסגרת חקירת החשד לקיום פעילות פוליטית אסורה בתע"א, נתפסו במשרדו של יאיר כץ מסמכים המצביעים על קשר לכאורה בינו ובין התפקדות עובדים לליכוד. כץ: לא קשרתי בין התפקדות למעמד בחברה
הראיות בחקירת פרשת השחיתות והסחיטה באיומים של עובדים בתעשייה האווירית (תע"א) שיתפקדו למפלגת הליכוד מתחילות להיחשף.
- חוק "יאיר כץ" אושר בקריאה טרומית: השעיית עובד החשוד בפלילים לא תעלה על 45 יום
- המשטרה: התפתחויות משמעותיות בחקירת פרשת השחיתות בתע"א
- ישיבת ועד בתעשייה האווירית? רק בנוכחות שוטר
ל"כלכליסט" נודע כי המשטרה תפסה במסגרת החקירה מסמכים שונים בארון המגירות במשרדו בתע"א ביהוד של יאיר כץ, בנו של שר הרווחהחיים כץ ויו"ר סקטור המהנדסים בוועד העובדים. לדברי מקורבים לחקירה, המסמכים מצביעים על ניסיון לכאורה של חברי הוועד לקשור בין קידום או פיטורים של עובדים לבין התפקדות לליכוד ותמיכה במועמדותו של כץ האב בפריימריז לקראת הרכבת הרשימה לכנסת ה־20.
לפי מקורב לחקירה, מרשימת המסמכים, הטלפונים וחומרי המחשב שנתפסו בחיפושים שערכו בתע"א חוקרי מחלק שחיתות ממשלתית ביחידה הארצית למאבק בפשיעה הכלכלית (יאל"כ), מסתמנת מעורבות רבה של כץ הבן במנגנון שלפי החשד סחט עובדים באיומים כדי שאלו יתפקדו לליכוד.
אחד המסמכים המעניינים שמצאה המשטרה במשרדו של כץ הבן הוא מעטפה שקיבל ממנכ"ל הליכוד צורי סיסו המכילה טופסי התפקדות של עובדים שהוצגו בפני המנכ"ל. בנוסף מצאו החוקרים במגירות דף צהוב ועליו הוראות הצבעה בקלפיות לעובדים; רשימת של מקומות הצבעה לליכוד; וטופס הצבעה למועמדי הרשימה הארצית.
במשרדו של בכיר נוסף בוועד אושרי אלקסלסי נתפס מסמך עם המלצות לקביעות והתנגדות לקביעות של עובדים. המסמך הוצלב עם הרשימות והטפסים שנתפסו במשרדו של כץ הבן וחברי ועד נוספים. מלבד מסמכים אלה, בידי המשטרה יש עדויות של עובדים ותיעוד של שיחות סחיטה לכאורה שבהן היו מעורבים חברי הוועד, ובהם כץ.
נציין כי במסגרת הפרשה, נחקר תחת אזהרה שלוש פעמים גם השר חיים כץ עצמו במשרדי להב 433. השר, ששימש בעבר בעצמו כיו"ר ועד העובדים בתע"א, חשוד לפי המשטרה בעבירות מתחום טוהר המידות ואיומים.
כץ חשוד במקביל גם בעבירות של קבלת שוחד ומידע פנים מחברו הקרוב מוטי בן ארי, היועץ הפיננסי של קבוצת האנרגיה והנדל"ן אקוויטל של קובי מימון, בפרשה אחרת שנחקרה על ידי רשות ניירות ערך. בפרשה זו צריכה פרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה) להכריע אם להגיש כתבי אישום. לפי הערכות, היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יכריע סופית בנושא רק לאחר שיבחן גם את הראיות שנאספו נגד השר כץ בחקירת פרשת תע"א שטרם הסתיימה.
בחירות וטיפולי כימו
החקירה הגלויה בפרשת תע"א (תיק 630) החלה בחודש מרץ השנה ונחקרו ותושאלו בה עד כה יותר מ־400 איש, בהם עובדים וספקים של החברה הממשלתית. בין העצורים בה מלבד כץ הבן היו גם אהוד נוף, יו"ר ועד העובדים, וחברים בכירים נוספים בוועד - אלי כהן, דוד פרץ, ואילן אטל - החשודים בסחיטה של עובדים ובתיווך לשוחד. החשודים שבו רק בחודש שעבר לעבודה לאחר שהורחקו מהחברה.
אחת העדויות המטלטלות שנחשפו לאחרונה על הלחץ שהופעל על עובדים מצד חברי הוועד, היא של איילה בסיל, בת זוגו של גיורא בסיל, עובד תע"א, שנשמעה בבית המשפט המחוזי בלוד. מדובר בעדות מוקדמת שנגבתה בבית המשפט לאור מצבה הרפואי של בסיל.
לפי הבקשה להשמעת העדות שהגישה המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, אלי כהן, חבר ועד ותיק מטעם סקטור הייצור בתע"א ועובד במפעל אביזרים בחטיבת בדק, איים על בן זוגה ואמר כי אם לא יגיע להצביע בבחירות לוועד העובדים, מעמדו בעבודה ייפגע.
"היכרותי עם אלי אינה באופן אישי, לא ראיתי אותו ואני לא מכירה אותו", אמרה בסיל (57) בתחילת עדותה וסיפרה כי היא חולת סרטן.
לדבריה, ביום הבחירות לוועד ביוני 2015 נקבע לה תור לטיפולים כימותרפיים. "בעלי ניגש לאלי וסיפר לו שאני הולכת לטיפולים ואין באפשרותו לבחור בירושלים. אלי לא הסכים להעביר את השם שלו לרשימה של המפעל־האם בלוד, וקבע כי הוא צריך להוא לבחור רק בירושלים", סיפרה.
מאחר שלא הייתה הסכמה ביניהם, סיפרה כי בעלה "עשה את הבחירה שלו והגיע איתי לבית החולים ולא מימש את זכות הבחירה שלו. בסביבות השעה 12 וחצי, כשאני נמצאת במיטת טיפולים מחוברת למכשור, הוא מתקשר לנייד של בעלי. אני שומעת צווחות ובעלי שואל, 'מה אתה צורח עליי?'.
"אני משכתי את הטלפון מבעלי ואמרתי לו מי אתה שאתה פונה כך לבעלי. הוא אמר לי, 'את מנהלת את התעשיה האווירית?', אז אמרתי לו, 'כן, אותך ואת התעשייה האווירית'. ואז כהן החליט שאמא שלי עסקה במקצוע עתיק יומין ואני בתה וטרק את השיחה", סיפרה בסיל.
לאחר השיחה הטלפונית, סיפרה כי "בעלי הרגיש מאוים מאוד והוא אמר לי שהוא נוסע כרגע לירושלים לבחירות מאחר שהוא יודע שכהן יכול לעשות הרבה דברים בהתנכלות כלפיו".
בסיל סיפרה כי בעלה ניגש לצוות הרפואי והודיע שהוא עוזב את המקום. מאחר שלא ניתן לבצע את הטיפול ללא נוכחות אדם נוסף ליד המטופל, הצוות הרפואי הודיע כי יש להפסיק את הטיפול. "בעלי נאלץ לנסוע לירושלים לממש את זכות הבחירה שלו וסיפר את המקרה במפעל. המפעל הזדעזע, הניהול הזדעזע, אבל אף אחד לא יכול לומר לו משהו בנידון".
לא הפרשה היחידה
פרשת הסחיטה באיומים של עובדים בתע"א היא רק אחת הפרשות שחוקרת המשטרה בחברה. כך, למשל, לפי החשד, חבר הוועד כהן, המיוצג על ידי עו"ד ליאור אפשטיין, קידם את העסקתו של ספק בניגוד לנהלים בתמורה לטובות הנאה. "הוא פעל באופן פלילי לקדם חברה המספקת שירותים לתעשייה האווירית שאינה אמורה לספק אותם", אמר נציג המשטרה בדיון הארכת מעצרו בחודש מרץ.
פרשה נוספת שנחקרת בהקשר של כהן נוגעת ליחסיו עם המנהל לשעבר של סניף בנק הפועלים בתע"א, עמוס בן דוד. לפי החשד, כהן נתן טובות הנאה לבן דוד, המיוצג על ידי עו"ד יעל גרוסמן, בתמורה לכך שזה אישר משכנתאות והלוואות חריגות לעובדים.
עו"ד עמית חדד ממשרד ד"ר י. וינרוט ושות' המייצג את יאיר כץ מסר בתגובה כי "מטבע הדברים, אין ביכולתנו להתייחס לנושאים הנמצאים תחת חקירה. עם זאת, אנו סמוכים ובטוחים כי לאחר שהחקירה תסתיים יתברר לכולם מה שאנו טוענים כל העת - יאיר לעולם לא קשר, ולו ברמז, בין התפקדות למפלגת הליכוד או בכלל לבין קידום או פיטורים של עובדים בתעשייה האווירית. כל ניסיון לייצר קשר כזה הוא מלאכותי, פסול וחוטא לאמת.
"בתפקידו כחבר ועד בתעשייה האווירית יאיר פעל וממשיך לפעול באופן ענייני, כשרק טובת העובדים עומדת לנגד עיניו".
עו"ד נוית נגב המייצגת את השר חיים כץ לא העבירה תגובה לדברים.
משתלם להיות חבר ועד: 1.9 מיליון שקל בבנק, דירות, רכבים ותיק ני"ע
1.9 מיליון שקל בחשבונות בבנק הפועלים, דירת מגורים בשהם, דירה בירושלים, ג'יפ האמר, רכבי טויוטה והונדה ותיק ניירות ערך, אלה הנכסים השייכים או קשורים לחבר ועד העובדים בתעשייה האווירית (תע"א) אלי כהן שהמשטרה איתרה עם פתיחת החקירה נגדו בחודש מרץ.
רשימת הנכנסים מפורטת בבקשה שהגישה המשטרה לבית משפט השלום בראשון לציון להארכת התוקף של צווי המניעה שהטילה על חלק מהרכוש שאיתרה, כדי שתוכל לחלט אותו אם יוגש נגד כהן כתב אישום והוא יורשע.
מהבקשה עולה בנוסף כי עם פתיחת החקירה מצאה המשטרה במהלך חיפוש בביתו של כהן בשהם סכום של 9,000 דולר במזומן. סכומים נוספים של 705 יורו ו־230 ליש"ט במזומן נתפסו במשרדו של כהן בתע"א. מקור המזומנים שנתפסו לא ידוע.
המשטרה מבקשת מבית המשפט להמשיך להחזיק בכספים, משום שלדבריה היא חוששת מהברחת רכוש על ידי כהן או אדם מטעמו. לא התקבלה תגובתו של עו"ד ליאור אפשטיין, המייצג את כהן, לבקשת המשטרה.
עורך דין אייל בסרגליק המייצג את אילן אטל, יחד עם עורכי הדין כרמית שחיבר, מורן פינטו וייס, ועמרי לשם, מסר בתגובה: "אנו תמהים מיהו אותו "מקורב לחקירה" שמדליף פרטים שפשוט אינם נכונים. תחילה המשטרה דיברה על מתלוננים. די מהר עברה למתלונן ובהמשך אותו מתלונן (מזה כחצי שנה) עדיין לא הוצג. אין כל פסול בבקשה להתפקדות מטעם ועד במטרה לצבור כוח. הדבר נעשה בכל מקום ובין היתר גם בלשכות עורכי הדין ורואי חשבון שהרי ממה נפשך? כיצד יוכל הוועד לסייע בהיעדר כוח פוליטי. בהקשר של מרשנו, אילן אטל, המשטרה אמרה בעדות בשבועה של הטוענת המשטרתית בחקירה שביצענו כי אין כל חשד, כי החשד לא התגבר ואינו קונקרטי. כמו כן נסיון שנעשה לפני החקירה על ידי החוקרים להציע הצעות למר אטל נדחה על ידו בשתי ידיים תוך הוצאת החוקרת ממשרדו. כנראה שאותו "מקורב לחקירה" אינו מתואם עם שאר החוקרים ונציג הפרקליטות. כך או כך, אני בטוח וסמוך שהתיק נגד מר אטל יסגר, מחוסר אשמה, לאור האבסורד שבטענות ואפס ראיות שהוצגו במהלך החקירה".
סנגורו של כהן, עו"ד ליאור אפשטיין, לא מסר תגובה לדברים.