התנגדות בוועדת הכספים למכירת אגוד למזרחי: "טעות פטאלית"
ח"כ מיקי זוהר: "המיזוג לא טוב לאזרחים, לא טוב למדינה ולא טוב לכלכלה"; ח"כ מיקי רוזנטל: "לא יאומן שרוצים למכור לטייקונים". בנק ישראל: אין בסמכותנו למנוע המכירה
התנגדות חריפה בוועדת הכספים של הכנסת לרכישת בנק אגוד על ידי בנק מזרחי. מרכז הקואליציה בוועדת הכספים ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) הגדיר אותו כ"טעות פטאלית". ח"כ מיקי רוזנטל האשים את בנק ישראל בזלזול בכנסת ובניסיון למכור הבנק לטייקונים. ח"כ אילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) דרשה מבנק ישראל לחשוף את חוות הדעת שלפיה בנק אגוד אינו תורם לתחרות.
- עובדי אגוד מסרבים להנפיק הערכות שווי הנדרשות למיזוג עם מזרחי טפחות
- אחרי השביתה במזרחי: 1,200 עובדי בנק אגוד מאיימים בהפעלת עיצומים
- המפקחת על הבנקים: "אתמוך בהצעת הרכישה של מזרחי טפחות את אגוד"
זוהר אמר ש"המיזוג לא טוב לאזרחים, לא טוב למדינה ולא טוב לכלכלה. הוא טעות פטאלית". לדבריו, "צמצום של מספר הבנקים יפגע באזרחים כי התחרות תפגע, העמלות יעלו והאזרחים ישלמו יותר. בנק מזרחי מנסה לאכול את בנק אגוד כמו לווייתן שאוכל דג ו-1,200 עובדי בנק אגוד בסכנת פיטורין".
ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) האשים את בנק ישראל בזלזולבחוק נגד ריכוזיות. "לתת לבעלי בנק המזרחי משפחות עופר וורטהיים עוד בנק - זה זלזול בכנסת ברמות שאני לא יכול להבין. לא יאמן שרוצים להקטין את מספר השחקנים ולמכור לטייקונים". כן אמר שכיוון שבבנק המזרחי נחתם הסכם, עובדי בנק אגוד ישלמו את מחיר העסקה.
ח"כ אילת נחמיאס ורבין (המחנה הציוני) דרשה מבנק ישראל לחשוף את חוות הדעת שלפיה בנק מזרחי לא מחולל תחרות. לדבריה עמדת בנק ישראל "מעידה כאלף עדים שאת התחרותיות צריך להפריד מהיציבות. בנק ישראל והפיקוח על בנקים לא יכולים לטפל בשני הדברים".
ח"כ יוסי יונה (המחנה הציוני) אמר ש"נתנגד בצורה מאוד תקיפה למהלך כי אנחנו חושבים שזה לא מעודד תחרות ופוגע שלא לצורך בעובדים. אם רוצים למכור אז לא לטייקון או בנק אחר יש בעלי עניין אחרים".
יו"ר ועדת הרפורמות של הכנסת ח"כ רחל עזריה (כולנו) אמר שהמיזוג עומד בניגוד מוחלט למדיניות להגדיל התחרות בין הבנקים. "אנחנו לא נסכים לזה. יש התנגדות מקיר לקיר. בנקים קטנים יש להם ערך כי הם צריכים לבוא כל הזמן עם הדבר הבא". יו"ר הועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר ש"הנושא של העובדים הכי חשוב לנו ונאבק עליו בכל הכוח".
נציג המפקחת על הבנקים שלמה שתיל אמר שהמפקחת הודיעה ש"אם העסקה תצא לפועל היא תתמוך בה". לדבריו, "העמדה הזו מבוססת על ניתוח של המפקח על הבנקים שמראה שבנק אגוד לא גורם תחרותי משמעותי והתרומה שלו לתחרות אינה גבוהה". לעומת זאת, "חיזוק בנק טפחות יחזק את התחרות".
שתיל הבהיר שלבנק ישראל אין סמכות למנוע את המכירה. הוא אמר ש"הפיקוח על הבנקים יבחן לעומק כל חלופה והצעה שתוגש לשולחנו. עד עכשיו שום דבר לא קרם עור וגידים". הוא דחה את האפשרות למכור את הבנק בבורסה. "מי שיבחן את מחזורי המסחר יראה שזה לא מעשי ולא יכול לקרות".
עו"ד אלעד מקדסי מהלשכה המשפטית של רשות ההגבלים העסקיים אמר ש"הרשות לא תוכל להביע עמדה על העסקה עד שתהיה הודעת מיזוג". לדבריו, "אין ספק שתהיה בדיקה מורכבת".
פרופ' ירון זליכה שמשמש כיועץ לוועד עובדי בנק אגוד אמר שלמפקחת על הבנקים יש סמכות לא לאשר את הרכישה. הוא תקף בחריפות את המצב שבו הכנסת מעודדת הקמת פלטפורמות אשראי קטנות אבל בנק ישראל מאפשר למזג בנק של 2.5 מיליארד. זליכה ציין שבנק אגוד השליש את מספר הלקוחות בעשור ועומד על 300 אלף לקוחות. לדבריו, "בנק אגוד לא יעיל לבנק המזרחי כי מתחרה בו במשכנתאות אבל יעיל לעם ישראל".
שווי של 1.4 מיליארד שקל
לפני כחודש ימים אישר בנק מזרחי טפחות את קיומם של מגעים מול בעלי השליטה בבנק אגוד. העסקה, ככל שתיעשה, צפויה להיות על פי שווי של 1.4 מיליארד שקל לאגוד. במקביל נערכות בדיקות משפטיות ביחס להשלכות התקשרות שכזו על ההגבלות החלות על בעלי השליטה לעניין חוק הריכוזיות.
לפני כשלושה שבועות הסתיימה שביתה בבנק מזרחי טפחות, כאשר אחד המניעים לקיומה היה עסקת המיזוג הנידונה. ההנהלה דרשה לקבל הסכמה מצד נציגי העובדים ל'שקט תעשייתי גורף' גם ביחס להשלכות של מיזוג. הדרישה התקבלה ולאחר שבועיים של שביתה המשא ומתן חודש.
דווקא עובדי בנק אגוד עלולים להיות יותר על הכוונת נוכח מיזוג משום שמדובר בבנק עם היקף פעילות קטן ומספר עובדים גדול - 1,200. בניגוד לכך, מזרחי טפחות נחשב לבנק היעיל ביותר במערכת הבנקאית. גם בבנק אגוד הוכרז סכסוך עבודה. במסגרתו העובדים מקפיאים בקשות מצד ההנהלה שנחוצות למיזוג עצמו כמו ביצוע הערכות שווי והפקת דוחות סטטוס.