אחרי השביתה במזרחי: 1,200 עובדי בנק אגוד מאיימים בהפעלת עיצומים
בעקבות הפרסומים על מיזוג צפוי בין מזרחי טפחות לאגוד, מתכונן ועד העובדים בבנק לממש את סכסוך העבודה שהכריז עליו
ועדי העובדים בבנק אגוד מאיימים מהיום לנקוט עיצומים שונים ואולי אף לשבות. זאת בהסכמת ההסתדרות ובהמשך לסכסוך העבודה שהוכרז לפני כשבועיים בבנק.
הרקע לסכסוך העבודה שהוכרז בבנק אגוד הוא המגעים המתנהלים מאחורי הקלעים בין בעלי השליטה בבנק אגוד לבין בעלי השליטה בבנק מזרחי טפחות לגבי אפשרות רכישתו ומיזוגו של אגוד אל תוך מזרחי טפחות.
- המגעים עם אגוד סיבכו את המו"מ לסיום השביתה במזרחי
- הסתיימה השביתה במזרחי טפחות: העובדים חזרו לעבודה סדירה
- הפועלים ומזרחי העניקו הלוואה של 350 מיליון שקל ליינות ביתן
סכסוך עבודה על רקע דומה, וגם על רקע אי חידושו של הסכם שכר בבנק מעל עשור - שכלל השבתת חלק מהפעילויות, התקיים במזרחי טפחות והסתיים בשבוע שעבר.
נציגי העובדים באגוד דורשים להיות שותפים לתהליך החלפת הבעלות - אם אכן יתרחש בפועל. לטענתם קיימת חובת היוועצות עמם וחובת עריכת משא ומתן בטרם ביצוע שינויי הבעלות. בנוסף דורשים העובדים מענק כספי שישקף את תרומתם לבנק לאורך השנים והבטחת ביטחונם התעסוקתי.
הבטחת זכויות העובדים
ממכתב שהגיע לידי "כלכליסט" עולה כי למרות פניות מצד נציגי העובדים באמצעות עו"ד בני כהן המייצג אותם להנהלת הבנק בבקשה לשתף את העובדים ולקיים עם משא ומתן בנוגע למהלך המיזוג, הרי שהנהלת אגוד מתנערת ממעורבתה בקיומו של משא ומתן כלשהו למכירת האחזקות לבעלי השליטה של מזרחי טפחות.
כפי שעולה מן המכתב בנסיבות הקיימות יש לעובדים זכות לקבל גילוי נאות של כל פרטי המהלך, ככל שאלו נוגעים להבטחת זכויותיהם, להיוועץ עימם ולקיים מו"מ בטרם ביצוע שינויי הבעלות או שנוי אחר שעלול לפגוע בזכויותיהם. "למרבה הצער השותפים אינם ששים לשתף את ציבור העובדים בהליך המכירה ואינם מקיימים את חובת ההיוועצות המוטלת עליהם", נכתב על ידי בא כוח העובדים, "על פי פסיקת בית הדין הארצי לעבודה, יש לנהל מו"מ עם נציגות העובדים בטרם ביצוע השינויים".
"הקמת פורום משותף בבנק"
בבנק אגוד יש כ־1,200 עובדים, היקף גדול ביחס לנפחי הפעילות שלו. לבנק אגוד תיק אשראי מהקטנים במערכת הבנקאות הישראלית והוא מנהל כ־10 מיליארד שקל.
לשם ההשוואה לבנק ירושלים יש תיק אשראי בהיקף דומה ומועסקים בו כ־620 עובדים. למרות שלאגוד תחומי פעילות נוספים, והיקף האשראי אינו מדד יחיד להשוואה - הפער עדיין גדול.
לפני כשלושה שבועות אישר מזרחי טפחות את קיומם של מגעים מול בעלי השליטה בבנק אגוד. העסקה האפשרית, ככל שתיעשה צפויה להיות על פי שווי של 1.4 מיליארד שקל לאגוד. מזרחי טפחות ציין כי טרם נערכו הבדיקות הרלבנטיות להתקשרות בעסקה וטרם גובש מתווה מוסכם.
מזרחי טפחות מקיים מגעים לעסקת רכישה שתכלול מיזוג כל מניותיו של בנק אגוד לתוך מזרחי טפחות, כולל מניות גרעין השליטה והמניות המוחזקות על ידי קבוצת שלמה אליהו.
המיזוג ככל שיבוצע יתבצע לכל היותר בהתאם לשווי שלא יעלה על 60% מההון העצמי הרשום בספרי בנק אגוד, זאת אומרת לפי מכפיל נמוך יחסית של 0.6. במקביל נערכות בדיקות משפטיות ביחס להשלכות התקשרות שכזו על ההגבלות החלות על בעלי השליטה לעניין חוק הריכוזיות.
מבנק אגוד נמסר: ״ההנהלה פועלת בשיתוף פעולה מלא עם ועדי העובדים ובמסגרת זו קיימה עמם פגישה והציעה הקמת פורום משותף של ההנהלה והוועדים אשר ידון בכל עניין הנוגע לעובדי הבנק, על פי ההתפתחויות וככל שיידרש״.