העליון אישר הגשת ייצוגית נגד חברת החשמל בטענה להטבות לא חוקיות לעובדים
דחה ערעור של חברת החשמל בנושא. בעתירות המקוריות נטען כי הציבור שילם על כך שעובדי חברת החשמל נהנו לאורך שנים מחריגות שכר ותוספות שלא כדין וכך על כך שעלויות הפנסיה לעובדים חושב בטעות כלפי מעלה
בית המשפט העליון קבע הערב (ד') שיש להתיר הגשת תביעה ייצוגית נגד חברת החשמל על הטבות שניתנו לעובדיה לכאורה שלא כדין.
- גמול נהיגה עצמית ותוספת חלב: מה מסתתר בתלוש של עובדי חברת החשמל?
- מכרז הפנסיה של חברת החשמל יוצא היום לדרך
- עובדי חברת החשמל ישיבו 180 מיליון שקל על חריגות שכר
בפסק דין של השופטים אליקים רובינשטיין, יורם דנצינגר וחנן מלצר, העליון דחה ערעור שהוגש על ידי חברת החשמל על פסיקה שניתנה לפני כ-4 שנים בבית המשפט המחוזי, לפיה אושרה כאמור הגשת תובענה ייצוגית נגד חברת החשמל.
העתירות המקוריות שהוגשו למחוזי נגעו בשני נושאים. הראשון הוא טענה שעובדי חברת החשמל נהנו לאורך שנים מחריגות שכר ותוספות משכורת שלא כדין, ואלה גולמו לכאורה בתעריף החשמל הכללי. מאחר ומודבר בכסף שלא הגיע לעובדים, על החברה להשיב אותו לציבור וללקוחות החברה באמצעות הפחתת תעריף החשמל.
הטענה השנייה נוגעת לעלויות הפנסיה של חברת החשמל. בשנת 2009 דיווחה החברה שהיא חישבה לא נכון את עלויות הפנסיה של העובדים ולכן יש להפחית אותן בכ-8.8 מיליארד שקל. העותרים טענו שעלויות הפנסיה הללו גולמו בתעריף החשמל ולכן גם אותם יש להשיב לציבור באמצעות הורדת התעריף.
בפסק דין מפי המשנה לנשיאה (בדימוס) השופט רובינשטיין ובהסכמת השופטים דנציגר ומלצר "מצא ביהמ"ש לנכון להותיר על כנה את אישורה של תובענה ייצוגית על ידי
בית המשפט המחוזי נגד חברת החשמל בגין הטבות שונות שניתנו לעובדיה בלא שאושרו כדין מבעוד מועד. ביהמ"ש העליון קבע שהטבות אלה מבססות אפשרות סבירה לעשיית עושר שלא כדין על חשבון צרכני החשמל; זאת, חרף טענת חברת החשמל – והיועץ המשפטי לממשלה שהצטרף להליך – כי הסכם קיבוצי חדש בין החברה לעובדיה הכשיר הטבות אלה באופן שאינו מקים עילת תביעה נגד החברה. עוד אמרו השופטים שאין בעצם קיומו של פיקוח מדינתי (כלומר הסכמי שכר בדיעבד) למנוע מניה הגשתה של תובענה ייצוגית נגד חברה ממשלתית. מנגד, ביהמ"ש לא קיבל את העימדה שיש להגיש תובענה ייצוגית בגין טעות אקטוארית סביב התחייבויותיה הפנסיוניות. לעניין זה קבעו השופטים שנוכח נתונים שהציג היועץ המשפטי לממשלה, ישנו ספק של ממש בדבר התעשרותה שלא כדין של חברת החשמל ברמת אפשרות סבירה כתוצאה מטעות זו, וממילא ביחס להשפעה על גובה התעריף".
כמה כסף יקבלו חזרה הלקוחות, ומתי? בשלב זה לא ברור. העליון הורה להשיב את התיק לבית המשפט המחוזי לשם הערכה מחודשת של הנזק. לאחר שזה ייקבע, רשות החשמל - היא הרגולטור שקובע את התעריפים - גם תדרש לדרך החזר תעריף היתר שנגבה ולאורך איזו תקופת זמן. לעניין זה יצוין שכל מיליארד שקל החזרה משמעם ירידה של כ-5%-6% בתעריף החשמל, שעומד כיום על כ-56 אגורות לקילוואט/שעה.