$
מוסף 24.08.2017
האדר מוסף שבועי 24.8.17

חקר ביצועים: השבוע של יצחקי, מחיר למשתכן והחברות הסיניות

וגם: 3.9 מיליארד שקל בהגרלות, דיון נוסף בבג"ץ על פסק הדין שביטל את חוק הדירה השלישית, הבריטים ממשיכים לחסוך, ירידה במספר בני הנוער האמריקנים שפותחים פרופיל בפייסבוק וסדרת משחקי המחשב מאס אפקט מגיעה כנראה לסופה

כתבי כלכליסט 09:2424.08.17

3.9 מיליארד שקל בהגרלות

כחלון הפוך מצדק

הבהלה לדירות והכותרות שבהן זוכה תוכנית מחיר למשתכן משכיחות מאיתנו לעתים את העובדה שמדובר ביוזמה שבה לוקחים כסף מכולנו, משלמי המסים, ומעניקים הטבה של מאות אלפי שקלים למי שיש להם מספיק הון ראשוני כדי לקנות דירה. ועוד בהגרלה, לא פחות (מה הפלא שיו"ר מטה הדיור מתכנן להמשיך מכאן לתפקיד יו"ר מפעל ההגרלות הלאומי). החשב הכללי הזכיר לנו השבוע מה המחיר של המשחק הזה, ששר האוצר משה כחלון כל כך מתגאה בו: 3.9 מיליארד שקל. הסכום הזה שווה, למשל, לכרבע מתקציב משרד הרווחה, והיה ראוי לשימוש אחראי והוגן יותר. אלה מיליארדי שקלים שהיו יכולים להיות מחולקים לכל הפחות באופן שווה, ועדיף — לחלשים יותר. אבל הי, סיוע לחלשים לא עובד טוב בקמפיין חוצות של שר מכהן, ולא בונה אלקטורט. עם צדק חלוקתי אף אחד עוד לא הרוויח פה שום מנדט.

עמרי מילמן

 

להאזנה לכתבה, הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה

 

 

משה כחלון שר האוצר משה כחלון שר האוצר צילום: יאיר שגיא

 

 

נושאים חמים בבג"ץ

מס דירה שלישית ההסדרה תציל?

המדינה ביקשה השבוע מבג"ץ דיון נוסף על פסק הדין שביטל את חוק הדירה השלישית, וגם הגישה את תגובתה לעתירה לביטול חוק ההסדרה. בשני העניינים מדובר במאמץ ממשלתי לפתור בעיות דיור של ישראלים, באמצעות פגיעה בפלסטינים או באמצעות פגיעה במשקיעים. בשניהם העתירות מתייחסות לפגם בחקיקה, מהותי בחוק ההסדרה ופרוצדורלי בעניין המיסוי. רק במקרה שתי הפצצות האלה התגלגלו לבג"ץ במקביל, אבל לצירוף הזה עשויה להיות השלכה משמעותית, כי הממשלה מאמינה שהשופטים לא יכו בה פעמיים רצופות. כיוון שחוק ההסדרה נמצא בסיכון גבוה יותר, בהחלט ייתכן שמה שיציל את אג'נדת מעמד הביניים של משה כחלון הוא אג'נדת המתנחלים של נפתלי בנט.

משה גורלי

 

יו"ר מטה הדיור יעזוב

יצחקי מטלטל את הספינה

פרישתו הצפויה של אביגדור יצחקי מתפקיד יו"ר מטה הדיור, עוד לפני תום כהונת הממשלה, היא איתות מסוכן לשוק הנדל"ן. בין שהסיבות הן הרצון של יצחקי להבטיח לעצמו כהונה ארוכה — הוא מכוון לתפקיד יו"ר מפעל הפיס — או העימותים הרבים שליוו את דרכו, ואולי אפילו מתיחות עם שר האוצר משה כחלון, המשמעות של העזיבה ברורה. מדובר בפגיעה במטבע העיקרי שפועל כרגע לטובת צינון השוק: אמון הציבור ביכולת של כחלון לבצע את תוכנית מחיר למשתכן למשך שנים. אם המוציא לפועל העיקרי של התוכנית ממהר לעזוב עוד לפני פיזור הממשלה, הרי שהוא עצמו כנראה לא כל כך מאמין ביציבותה, בהישרדותו של מטה הדיור, במשך החיים של היוזמות להתמודדות עם משבר הנדל"ן. התוצאה עלולה להיות הגברת אי הוודאות סביב מחיר למשתכן, שיכולה לשלוח עשרות אלפי זכאים בחזרה לשוק החופשי.

אורי תובל

 

אביגדור יצחקי אביגדור יצחקי צילום: עמית שעל

 

 

עוד עסקה התפוגגה

הסינים באמונה שלמה

העקביות של דורית סלינגר מספקת שיעור מרתק, גם אם לא ממש חדש, על בני אדם. השבוע בית ההשקעות מיטב דש ביטל את עסקת המיזוג עם הקרן הסינית XIO, אחרי שזו לא הגישה את המסמכים הנדרשים כדי לקבל אישור מהרגולטור לעסקה. קרוב לוודאי שהסינים פשוט הבינו שחרף העובדה שחלק מהפעילות וההנהלה שלהם אירופית אישור כזה לא יגיע, כפי שלא ניתן בכל הניסיונות הקודמים של חברות סיניות להיכנס לעולם הפיננסים הישראלי. ובכל זאת, עוד ועוד חברות מסין מנסות לקנות כאן חברות ביטוח, ועוד ועוד ישראלים מנסים למכור להן חברות כאלה, כולל אנשים מנוסים ומפוכחים כגון יצחק תשובה ואדוארדו אלשטיין. בכל פעם מחדש שני הצדדים מאמינים, בשכנוע עמוק, שאצלם זה יהיה אחרת, הם יצליחו. בני אדם, היצור האופטימי, או התמים, ביותר בעולם.

גולן פרידנפלד

 

הבריטים ממשיכים לחסוך

לידל כיבוש גרמני זוחל

המגמה הצרכנית הבולטת ביותר בבריטניה כרגע היא המעבר לקנייה ברשתות מזון מוזלות. את המחיר משלמות הרשתות הגדולות והיקרות יותר, שנתח השוק שלהן צנח מכ־76% לכ־69% בתוך חמש שנים. השבוע נרשמה עוד עדות לשינוי הזה, כשהרשת המוזלת לידל עקפה את היוקרתית ווייטרוז, והיא עתה השביעית בגודלה בממלכה. לידל מחזיקה בבריטניה בכ־5% מהשוק, ונהנית מהצמיחה המהירה ביותר מבין רשתות המרכולים. והיא בכלל גרמנית. מאז הגיעה לאי, לפני 23 שנה, היא פתחה 650 סניפים, והמספר גדל כל הזמן. ככה זה כשהבריטים, שחוששים מתוצאות האקזיט, מקפידים במיוחד על חיסכון. הם אולי ייפרדו מאירופה, אבל ימשיכו לחתוך בהוצאות בזכות הנחות גרמניות.

תמר טוניק

 

 

לידל לידל צילום מסך: retaildetail

 

עוד ירידה בקרב הנוער

פייסבוק מי צריך רשת אחת לכולם

זה כעשור שמספרם של בני הנוער שמצטרפים לפייסבוק רק גדל משנה לשנה. אבל מחקר חדש של eMarketer צופה שהשנה תירשם, לראשונה, ירידה במספרם של בני ה־12 עד 17 האמריקאים שפותחים פרופיל ברשת החברתית. הם, לפי החוקרים, מעדיפים פלטפורמות ויזואליות יותר, ואכן סנאפצ'ט ואינסטגרם (שבבעלות פייסבוק) עתידות לצמוח השנה באופן משמעותי (ב־20% וב־8%, בהתאמה) בקרב בני פחות מ־24. השאלה היא מה יקרה לרשתות האלה כשהדור הזה יתבגר: האם הן יצליחו לשמר את המשתמשים האלה? ולהילחם על הצעירים הבאים בתור? ולענות על הצרכים של בן 14 ובת 35? האם נכון בכלל שהן ינסו לענות על הצרכים של כל הקהלים, או שנכון יותר לבנות עולם שבו יתבסס מסלול מסודר של רשתות חברתיות, כמו מערכת החינוך: אחרי כמה שנים באחת, "עולים" לבאה?

הגר רבט

 

ועידת האו"ם נדחתה

מכונות הריגה מתישהו נדבר על זה

116 יזמים בתחום הרובוטיקה והבינה המלאכותית, כולל אלון מאסק, שלחו השבוע מכתב פתוח לאו"ם שבו הם קוראים לו לאסור שימוש בנשקים אוטונומיים שעלולים להביא ל"מהפכה השלישית במלחמה". הטיימינג לא היה מקרי: הם ביקשו לנשוף רוח גבית בוועידת האו"ם הראשונה בנושא, שהיתה אמורה להיפתח ביום שני. אבל הוועידה לא נפתחה; חלק מהמדינות שהבטיחו להשתתף בה לא העבירו את המימון המובטח, והיא נדחתה, לעת עתה, לנובמבר. ככה זה, רובוטים רצחניים עם שיקול דעת מוסרי מפוקפק אמנם מפותחים במעבדות הסודיות של שלל צבאות, אבל כל עוד הם לא מסתובבים ברחובות (ויש מספיק אנשים כאלה ממילא), אפשר להמשיך להתקשקש עם הפיגור בתשלומי ועד הבית.

ויקי אוסלנדר

 

אלון מאסק אלון מאסק צילום: גטי אימג'ס

 

 

מאס אפקט תכף מת

גיימרים לא סופרים אותם

סדרת משחקי המחשב מאס אפקט, שנולדה לפני 10 שנים, מגיעה כנראה לסופה. המשחק האחרון, "אנדרומדה", שיצא רק לפני חמישה חודשים, הציע עלילה מסורבלת שממחזרת עלילות קודמות, והשבוע הודיעה המפתחת BioWare כי היא לא תפיץ עדכונים ומשימות המשך לשחקנים יחידים — מה שדי יחסל את האפשרות לשחק בו כך — ותשקיע רק בכאלה המיועדים לגרסה מרובת השחקנים. זה הפתרון הפשוט: קשה לבנות עלילה ותסריט, יקר לשכור שחקנים ולהשקיע בסצנות, מסובך להשקיע בשחקן יחיד, אבל קל לשדרג את גרסת המולטי־פלייר, שעלילתה תמיד יותר מינימלית, והיא גם הרבה יותר רווחית. הרי משחקי סמארטפון כגון "קנדי קראש" ו"קלאש רויאל" כבר הרגילו אותנו לשלם כל פעם קצת כדי להתקדם בעולם שאין בו עלילה, ואם כבר התרגלנו, לחברות אין באמת אינטרס להשקיע בנו.

ליאור באקאלו

בטל שלח
    לכל התגובות
    x