בלעדי לכלכליסט
מנכ"ל משרד ממשלתי ימנה את המשנה במקום השר, תנאי הסף יוחמרו
נציבות שירות המדינה גיבשה כללים למינוי משנים למנכ"לים במשרדי ממשלה בלי מכרז ובלי ועדת איתור. עוד הוחלט כי המשנים לא יורשו לפרסם מכרזים ולגייס עובדים, וכי יהיו כפופים למבקר וליועמ"ש המשרד
משנה למנכ"ל של משרד ממשלתי ימונה על ידי מנכ"ל המשרד ולא על ידי השר - זו המסקנה המרכזית שאליה הגיעה ועדת המשנה של ועדת השירות בנציבות שירות המדינה, שהוקמה לצורך קביעת הקריטריונים למינוי משנים למנכ"לים ללא מכרז וללא ועדת איתור. כך נודע ל"כלכליסט".
- פראוור: "היה לי יותר קל להתחמק משאלת המינויים"
- נציב זמני, נזק קבוע
- הנציב הזמני קובע עובדות בשטח: 25 מינויים פוליטיים חדשים בדרך לממשלה
עוד נודע שהוועדה החליטה שהמשנים החדשים לא יוכלו לפרסם מכרזים ולגייס עובדים, וכן ימוקמו היררכית מתחת לשומרי הסף - כלומר יהיו כפופים למבקר המשרד וליועץ המשפטי.
ועדת המשנה נפגשה ביום חמישי האחרון כדי לגבש את הקריטריונים לאחד השינויים הדרמטיים שמבקשת ועדת השרים של איילת שקד ויריב לוין לבצע - מינוי משנה למנכ"ל במשרדי ממשלה גדולים (שמעסיקים מעל 150 עובדים) ללא מכרז וללא ועדת איתור. המשמעות של שינוי כזה היא שהמינויים הללו עלולים להפוך לפוליטיים.
אחת הנקודות הרגישות ביותר שגררו מחלוקת בתוך ועדת המשנה היתה זו שהתייחסה לתנאי הסף של אותם משנים פוליטיים. בהיעדר מכרז או ועדת איתור, תנאי הסף של המשרה נותרים הבלם האחרון שמגן מפני מינויים פסולים, ומכאן חשיבותם.
ל"כלכליסט" נודע כי ממלא מקום נציב שירות המדינה אודי פראוור, מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר ונציגת הציבור אירס שטרק גרסו כי יש להחמיר משמעותית את הקריטריונים כדי למנוע כניסת גורמים לא כשרוניים ולא מתאימים לשירות המדינה. מנגד, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר דורון כהן ביקש להקל בתנאי הסף.
"היה לי הרבה יותר קל להתחמק ולא להכריע בסוגיה של משנה למנכ''ל. אבל אדם חייב לקבל את האחריות. יש לי אינטגריטי, יש לי אחריות על כל החלטה שאני מקבל בתקופה שלי", אמר אתמול פראוור בשיחה עם "כלכליסט", בתגובה ראשונה לביקורת שנמתחה עליו, לפיה הוא מקדם את המינוי ללא מכרז של משנים למנכ'''ל — בהתאם להמלצות שקד־לוין — מטעמים אישיים.
הנציב לשעבר משה דיין הצליח לעכב את ביצוע החלטה זו וכעת פראוור, המשמש ממלא מקום עד סוף החודש, מקדם את המהלך. העמדה המקצועית של הנציבות ערב מינויו של פראוור לתפקיד היתה גם היא נגד המהלך, שמוגדר כפוליטיזציה של שירות המדינה. היום הצטרף לביקורת החריפה גם שמואל הולנדר, נציב שקדם לדיין.
ועדת השירות צפויה להתכנס מחר בהרכבה המלא ולאשר את ההצעה, שככל הנראה תגיע בעוד כשבועיים לשולחן הממשלה. שינוי כזה מצריך המלצה של ועדת השירות, אך אינו דורש חקיקה ראשית.