בלעדי לכלכליסט
הנציב הזמני קובע עובדות בשטח: 25 מינויים פוליטיים חדשים בדרך לממשלה
ממלא מקום נציב שירות המדינה אודי פראוור תומך במינוי ללא מכרז של משנים למנכ"לי משרדי הממשלה, בניגוד לעמדת קודמו משה דיין; כך הוא סולל דרך לחיזוק השרים ולהחלשת השירות הציבורי; ועדת המשנה של הנציבות, שבראשה עומד פראוור, צפויה לאשר היום את השינוי, שיעלה בשבוע הבא לוועדת השירות ובעוד שבועיים לממשלה
המאמץ של הממשלה להחליש את השירות הציבורי ולקדם מינויים פוליטיים בדרך לעוד הישג משמעותי. צוות מתוך ועדת השירות (ועדת המשנה), בראשות ממלא מקום נציב שירות המדינה, אודי פראוור, צפוי לאשר היום את אחד השינויים הדרמטיים שהציעה ועדת שקד־לוין: מינוי ללא מכרז של משנים למנכ"לים, כך נודע ל"כלכליסט". בניגוד מוחלט לעמדה המקצועית של הנציבות, ושל הנציב לשעבר, משה דיין - פראוור יסכים למהלך.
- נציב שירות המדינה לשעבר: "שיטת המינויים הפוליטיים מסוכנת ולא מתאימה לישראל"
- "הרפורמה בשירות המדינה חייבת להתקדם ללא קשר אם יש ממלא מקום או יש מינוי קבוע"
- מועמד חדש לנציב שירות המדינה: אורן הלמן
ועדת שקד־לוין, בראשות שרת המשפטים איילת שקד ושר התיירות, יריב לוין, דרשו מספר שינויים קריטיים שישנו את פני שירות המדינה, לרבות מינויים פטורים ממכרז - שמשמעותם מינויים פוליטיים - של משנים למנכ''לים במשרדי ממשלה שמונים יותר מ־150 עובדים.
מדובר על 25 משרדים בממשלה הנוכחית. משה דיין, הנציב לשעבר, התנגד באופן נחרץ למהלך, והצליח עד יומו האחרון בתפקיד, לעצור אותו. רק לפני מספר ימים התבטא דיין בחריפות בכנס שערך המכון הישראלי לדמוקרטיה, נגד המהלכים של שקד ולוין, לרבות היוזמה על מינוי משנה למנכ''ל. "ההצעה של ועדת שקד־לוין לא רצינית. זה משדר כי העסק כאן פוליטי".
בסוף חודש מרץ נחשף ב"כלכליסט" כי שקד נאלצה להסיר את אישור הבקשה מסדר היום של הממשלה, אחרי שהיועצים המשפטיים הבהירו כי ללא אישור ועדת השירות אין אפשרות להעלות אותה להצבעת הממשלה. בשבוע האחרון של מאי, הצליח דיין, במסגרת הדיונים בוועדת השירות, לעכב את שקד ולוין תוך הקמת ועדת משנה - בתוך ועדת השירות - שתבחן לעומק את הפרטים של ההצעה.
ועדת שירות המדינה נועדה לשמש כגוף מקצועי־ציבורי, אשר מפקח ומלווה את אופן ניהול שירות המדינה ובידיה הופקדו סמכויות החלטה או המלצה בנושאים עקרוניים, מערכתיים ורגישים. היא קובעת כללים בדבר דרכי ופרטי המכרזים, בחינות ומבחנים בקבלת עובדים לשירות המדינה, הענקת פטורים ממכרזים, קביעת מנגנון בחירה של ועדת איתור, הארכת שירותם של עובדים מעבר לגיל פרישה, הכרעה במחלוקות בין נציבות שירות המדינה להסתדרות עובדי המדינה בדבר הצורך בפיטורי צמצום ועוד.
הוועדה מונה אחד עשר חברים: חמישה מנכ"לים של משרדי ממשלה; חמישה חברים חיצוניים והנציב שעומד בראשה. בוועדת המשנה שהוקמה רק 5 חברים ובהם הנציב עצמו.
כאמור, ועדת המשנה צפויה לאשר את השינוי, וכבר בשבוע הבא להעלות את השינויים לוועדת השירות, ובעוד כשבועיים להביא את השינוי הדרמטי לאישור הממשלה. גורמים בנציבות ומחוצה לה הביעו זעם על עמדתו של פראוור, שאינו נציב של קבע אלא ממלא מקום בלבד.
פראוור סירב בתוקף להציב בפני "כלכליסט" את עמדתו המקצועית ומסר כי "ועדת השירות בראשות הנציב לשעבר משה דיין, דנה בהצעתה של שרת המשפטים לאפשר פטור ממכרז למשנים למנכ"ל. בוועדה נרשם רוב ברור לעמדה זו. לצד זאת, הוועדה הקימה צוות משנה, על מנת להציע מינון נכון בין העמדה העקרונית של הוועדה לבין האיזונים הנדרשים בשירות המדינה". עוד מסר פראוור לגבי ההנחה שהוא מכין את הקרקע למינוי קבע שלו בתפקיד כי "ממלא מקום הנציב מחויב לכל התחומים הנמצאים באחריות הנציבות, בהם דיונים שנקבעו בוועדת השירות. כל ניסיון לחבר בין פעולות ממלא המקום לבין רווח אישי הינו פסול ומשולל כל יסוד".