מכה לעידן עופר: המלצה לא לאפשר לאיי.סי פאוור הקמת עוד תחנת כוח פרטית בדרום
החברה בשליטת עופר כבר מחזיקה תחנות כוח בדרום ובמרכז. בנוסף, לחברה לישראל שבשליטתו יש תחנת כוח במפעלי כיל ועוד אחת בתכנון בבזן. ועדת הריכוזיות בראשות הממונה על ההגבלים חוששת מריכוזיות במשק האנרגיה
הממונה על ההגבלים העסקיים מיכל הלפרין המליצה הבוקר (ב') לא לאפשר לחברת איי.סי פאואר (IC Power) להקים את תחנת הכוח הפרטית בקריית גת ("תחנת צומת"). הנימוק העיקרי הוא שיקולי ריכוזיות במשק האנרגיה: איי. סי פאוור, שבבעלות קאנון שבשליטת עידן עופר, כבר מחזיקה בידה תחנת כוח פעילה בדרום (80% מ-OPC שבמישור רתם, 440 מגה וואט), ואחת במרכז (נייר חדרה, פעילה על 50 מגה וואט עם תוכנית הרחבה לעד 120 מגה וואט).
- איי.סי פאוור של עידן עופר רוכשת את זכויות הקמת תחנת הכוח "צומת אנרגיה"
- ירידה של 52% ברווחי כיל ברבעון השני
- תביעת בוררות של יצחק תשובה מול עידן עופר עלולה לקזז כ-10% מהשווי של או.פי.סי
עופר שולט על החברה לישראל שמצידה מחזיקה התחנת כוח פרטית במפעלי כיל (250 מגה וואט) ואחת בתכנון לבזן (כ140 מגה וואט). צרוף אלו מעלה חשש כי יותר מדי כושר ייצור יתרכז בידי החברה לישראל וקאנון, שתיהן בשליטת עופר, ולכן הקמה של תחנה חדשה בדרום בהספק של 360 מגה וואט עלולה לפגוע בתחרות במשק.
בהמלצת הוועד נכתב ש"איי. סי פאואר מוחזקת על ידי מר עידן עופר. במקביל לאחזקותיו באיי.סי פאואר ובחברת צים באמצעות קנון, מחזיק עופר גם בחברה לישראל המחזיקה בין היתר בבית הזיקוק בז"ן, בכי"ל, במפעלי ים המלח וברותם אמפרט. בנוסף, מר עופר מחזיק בזכיינית ערוץ 2, רשת, שמחזיקה במשותף עם קשת בחברת החדשות של ערוץ 2. ועדת הריכוזיות סקרה את מידת הריכוזיות הכלל-משקית של הקבוצה כיום, תוך סקירת תחומי הפעילות החיוניים בהם היא פועלת, מאפייני הפעילות המאקרו-כלליים שלה ומאפייני הקשר בינה לבין רגולטורים. הוועדה מצאה כי מדובר בקבוצה הריכוזית ביותר במשק"
רכישת הזכויות על תחנת הכוח שנחסמה עכשיו פורסמה לראשונה ב"כלכליסט", זאת בעסקה מול קרן דנהאם שנאמדה אז בכ־100 מיליון שקל.
אולם כפי שנחשף לפני מספר שבועות ב"כלכליסט", רשות ההגבלים העסקיים ורשות החשמל החלו לגבש כללי ריכוזיות חדשים למשק האנרגיה, שאת הפירות הראשונים שלה רואים היום בהחלטה האמורה.
מדובר בקווים מנחים שיעסקו באחזקת השליטה ברישיונות ייצור של תחנות כוח פרטיות, והם צפויים לכלול קביעה בנוגע לנתח השוק שגוף פרטי יכול להחזיק מתוך כלל משק ייצור החשמל, כמו גם הגבלה על נתח השוק האזורי בישראל שגוף מסוים יכול להחזיק.
עבור איי. סי פאוור ההחלטה מגיעה שניה אחרי השלמת גיוס חוב ראשון עבורה בבורסה, מה שמעלה שאלה לגבי שווי ההשקעה שמתוכנן בחברה תחת ההנחה שהקמת תחנת כוח אסטרטגית לחברה נחסמה.
בראש הוועדה עומדת עו"ד מיכל הלפרין, הממונה על הגבלים עסקיים, וחברים בה פרופ' אבי שמחון, יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה ומר יואל נווה, הכלכלן הראשי במשרד האוצר ומ"מ הממונה על התקציבים.
ועדת הריכוזיות פועלת מאז כניסת החוק לתוקף מסוף דצמבר 2014 וזוהי המלצתה השלילית הראשונה מאז פרסמה "טיוטת מתודולוגיה לבחינת ריכוזיות כלל-משקית" בדצמבר 2016. זו הפעם השנייה בה הוועדה ממליצה שלא להעניק רישיון לחברה שבקבוצת החברה לישראל: ביולי 2016 המליצה ועדת הריכוזיות למשרד האנרגיה לא להקצות לחברת רותם אמפרט נגב זכות להיתר חקירה של פצלי שמן באזור מישור רותם, משיקולים של ריכוזיות כלל-משקית.